Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Ξαφνική ένταση μεταξύ Ισπανίας-Βρετανίας - Παραβίαση χωρικών υδάτων στο Γιβραλτάρ


Ένα πλοίο του ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού εισήλθε στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ, που αποτελεί ...
βρετανικό έδαφος, με αποτέλεσμα να αναχαιτιστεί από πολεμικό σκάφος του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού.




Το περιστατικό έλαβε χώρα την Κυριακή, όταν το ισπανικό σκάφος Infanta Cristina παραβίασε τα χωρικά ύδατα της βρετανικής υπερπόντιας κτήσης. Επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο του Βρετανικού Φόρεϊν Όφις.

«Τέτοιου είδους εισβολές αποτελούν παραβιάσεις της ακεραιότητες αλλά όχι απειλή για αυτήν», ανέφερε ο εκπρόσωπος. «Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου στο Γιβραλτάρ, συμπεριλαμβανομένων και των χωρικών του υδάτων.

Αντίστοιχο περιστατικό είχε σημειωθεί το 2016. Τότε η Βρετανία είχε διαμαρτυρηθεί εντόνως, σε διπλωματικό επίπεδο, στην Ισπανία.

Η ξαφνική ένταση μεταξύ Ισπανίας και Βρετανίας θεωρείται ότι σχετίζεται με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το νομικό καθεστώς του Γιβραλτάρ μετά το Brexit. Πέρσι η Ισπανία απείλησε με βέτο στην περίπτωση που η Μαδρίτη δεν λάμβανε τις εγγυήσεις που επιθυμούσε για το μέλλον του βράχου. Η μεγάλη χώρα της ιβηρικής υποστηρίζει ότι το μέλλον της περιοχής πρέπει να θεωρείται διμερές ζήτημα μεταξύ του Λονδίνου και της Μαδρίτης και όχι μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs