Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Από την Κρήτη ως την Ιθάκη: Οι κάτοικοι 17 νησιών μας καλούν στους 'παραδείσους' τους


Το NEWS 24/7 έβαλε ξεναγό σε αυτό τον περίπλου στα ελληνικά νησιά, από την μια άκρη του Ιονίου, ως το ...τέλος της Μεσογείου τους ίδιους τους ανθρώπους που ζουν εκεί χειμώνα - καλοκαίρι

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας, Λευτέρης Σαββίδης, Βασίλης Σφήνας

.......................................

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσες δεκάδες και ξεχωριστά είναι τα ελληνικά μας νησιά; Αυτά που συχνά αποκαλούν "ατμομηχανή της βαριάς μας βιομηχανίας", τουτέστιν του ελληνικού τουρισμού. Η Ελλάδα έχει την ευλογία να εκτείνεται σε 13,676 χιλιόμετρα ακτογραμμής (η 11η μεγαλύτερη στον κόσμο) και να διαθέτει περί τα 200 κατοικήσιμα νησάκια. Πολλές φορές έχουν γίνει αφιερώματα στις μοναδικές παραλίες του Αιγαίου και την βαθιά γαλάζια ακτογραμμή του Ιονίου. Πολλά μπορούν να ειπωθούν από τα εκατομμύρια των επισκεπτών που χαίρονται την ιδιαίτερη ομορφιά αυτής της γωνιάς της Μεσογείου. Τι βλέπουν όμως οι ίδιοι οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών στον τόπο τους; Τι είναι εκείνο που κατά τη γνώμη τους κάνει το κομμάτι στεριάς τους ξεχωριστό και ανεπανάληπτο;

Το NEWS 24/7 έβαλε ξεναγό σε αυτό τον περίπλου στα ελληνικά νησιά, από την μια άκρη του Ιονίου, ως το τέλος της Μεσογείου τους ίδιους τους ανθρώπους που ζουν εκεί χειμώνα - καλοκαίρι. Ένα ταξίδι σε ορισμένα από τα πιο όμορφα νησιά μας, μέσα από τα μάτια των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης που αγωνίζονται και παλεύουν για να κρατήσουν το "χρώμα" που τα κάνει ξεχωριστά και να τα εντάξουν στο σήμερα.


Η άλλη μεριά του μύθου που ονομάζεται Μύκονος

Η Μύκονος είναι ένας προορισμός αναμφισβήτητα με διεθνή αναγνώριση. Ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο μας επισκέπτονται και η επιλογή τους δεν είναι τυχαία. Το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών στο νησί, η υψηλή γαστρονομία, οι πολλαπλές επιλογές για οικονομικές διακοπές ή για διακοπές υψηλών απαιτήσεων, φέρνουν τη Μύκονο στην πρώτη γραμμή του ελληνικού τουρισμού.

Δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε την μοναδική αισθητική του τοπίου που συνεχίζει να μαγεύει τους επισκέπτες, καθώς και τις μυθικές παραλίες που προσφέρουν πολλές επιλογές για κάθε είδους προτιμήσεις: οικογενειακές, απομονωμένες, παραλίες με σέρβις ή ακόμα και με εστιατόρια ή κλαμπ.


Από το πρωί έως τη Δύση αλλά και στη συνέχεια της νύχτας, η Μύκονος είναι ένας τόπος ολοζώντανος που προσφέρει απλόχερα την ομορφιά του χωρίς να χάνει την τοπική του ταυτότητα και τον πολιτισμό του. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι εκθέσεις τέχνης, τα τοπικά πανηγύρια προσκαλούν όλους σε μια μεγάλη γιορτή πιο κοντά στο τοπικό στοιχείο. Τα μουσεία μας αλλά και το ιερό νησί της Δήλου είναι ουσιαστικοί παρανομαστές της ιστορίας μας, της επιτυχίας μας αλλά και του σύγχρονου πολιτισμού μας για όσους θέλουν να εξερευνήσουν την άλλη μεριά του μύθου που ονομάζεται ΜΥΚΟΝΟΣ.


Η Σύρος αναμένει να την ανακαλύψετε

Η Σύρος, με την πρώτη κιόλας ματιά, σαγηνεύει τον επισκέπτη με τη μεγαλοπρέπεια και την αρχοντιά της.

Η Ερμούπολη, πρωτεύουσα του νησιού και των Κυκλάδων, αποτελεί μια πόλη ξεχωριστή που αποπνέει τον κοσμοπολίτικο αέρα του 19ου αιώνα, τότε που η εμπορική και η οικονομική της άνθηση ήταν πρωτοφανής για την Ελλάδα. Το επιβλητικό Δημαρχείο, η μεγαλειώδης πλατεία Μιαούλη, το Θέατρο «Απόλλων», τα νεοκλασικά αρχοντικά και ο ναός του Αγίου Νικολάου φανερώνουν με τον πιο λαμπρό τρόπο την ευμάρεια εκείνης της εποχής. Και είναι μαγικός ο τρόπος που συνδυάζεται το παλιό με το καινούριο, καθώς η πόλη σφύζει από ζωή και παρέχει όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Ανηφορίζοντας προς την Άνω Σύρο, ο επισκέπτης αντικρίζει την Κυκλαδίτικη φυσιογνωμία και ταξιδεύει στο Μεσαίωνα και τη Φραγκοκρατία. Η καθολική Επισκοπή του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή αποκαλύπτει το ζωντανό καθολικό στοιχείο του νησιού και την αρμονική συνύπαρξή του με το ορθόδοξο. Η Άνω Σύρος, ως γενέτειρα του Μάρκου Βαμβακάρη, προσφέρει στον επισκέπτη ρεμπέτικα ακούσματα στα μικρά και φιλόξενα κουτούκια, ενώ μπορεί να γευτεί συριανά εδέσματα πίνοντας ντόπιο κρασάκι.


Βγαίνοντας προς τα χωριά, το νησιωτικό τοπίο είναι αυτό που επικρατεί. Οι μικροί κι απάνεμοι όρμοι, οι ολόχρυσες ακτές, το φυσικό βραχώδες τοπίο, τα λιμανάκια με τα πολύχρωμα καΐκια, συνθέτουν τη γοητευτική κυκλαδίτικη ατμόσφαιρα.

Γνωρίστε την ιστορία του νησιού με ένα σεργιάνι στην Ερμούπολη, περιπλανηθείτε στα δαιδαλώδη σοκάκια της Άνω Σύρου, χαλαρώστε στις παραλίες του νησιού, αποδράστε σε εξωτικούς όρμους, γλυκαθείτε με το συριανό λουκουμάκι και τη χαλβαδόπιτα και απολαύστε τη φιλοξενία των κατοίκων. Η Σύρος σας περιμένει να την ανακαλύψετε.


Πόρος: Φυσική ομορφιά και παράδοση

Οι λόγοι για να επισκεφθεί κανείς τον Πόρο είναι διαχρονικοί: Κοντινή απόσταση και εύκολη πρόσβαση από το λεκανοπέδιο της Αττικής και από τις μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου. Μοναδική φυσική ομορφιά που συνδυάζει θάλασσα και πυκνό πευκοδάσος, αλλά και ένας καλά διατηρημένος παραδοσιακός οικισμός πάνω στην θάλασσα.

Σε αντίθεση με τα μεγάλα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου, οι μετακινήσεις, όχι μόνο για να πάει κανείς στον Πόρο, αλλά και για να κινηθεί εντός του νησιού είναι μικρές και οικονομικές και όποιος επισκέπτεται το νησί αφήνει πίσω του τους έντονους ρυθμούς της πόλης και έχει την ευκαιρία να χαλαρώσει, απολαμβάνοντας ήλιο, θάλασσα, νυκτερινή διασκέδαση, αλλά και εναλλακτικές δραστηριότητες της θάλασσας ή του βουνού ακόμα και τους χειμωνιάτικους μήνες.


Τα τελευταία χρόνια πολλοί ταξιδιώτες επιλέγουν επίσης τον Πόρο, για το πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών το καλοκαίρι, με την εμφάνιση μεγάλων ονομάτων στις πλατείες και τις παραλίες του νησιού, για τη νοικοκυρεμένη κατάσταση στην καθαριότητα και τα κυκλοφοριακά (απαγόρευση οχημάτων στην παραλία), αλλά και λόγω του εξαιρετικά χαμηλού κόστους στο οποίο μπορεί κανείς να προγραμματίσει στο νησί ολιγοήμερες ή πολυήμερες διακοπές.


Το πολυδιάστατο μωσαϊκό της Κρήτης

Κάθε γωνιά της Κρήτης, κάθε χωριό, κάθε πόλη, από τη Ζάκρο ως το Ελαφονήσι και από την Γραμβούσα ως την Ιεράπετρα, επιφυλάσσει για τον επισκέπτη μια ιδιαίτερη εμπειρία που χαράσσεται ανεξίτηλα στη μνήμη του.

Οι εικόνες αυτές, αιώνες τώρα, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Ένα πολυδιάστατο μωσαϊκό που συμπληρώνεται με τα στοιχεία του πολιτισμού της Κρήτης από το Μινωικό παλάτι της Κνωσού ως τα μιτάτα του Ψηλορείτη, της χριστιανικής της παράδοσης από τα βήματα του Αποστόλου Παύλου στους Καλούς Λιμένες ως το ιστορικό μοναστήρι του Πρέβελη, του φυσικού της τοπίου από το απαράμιλλης ομορφιάς φαράγγι της Σαμαριάς ως τα κρυστάλλινα νερά της νήσου Χρυσής.


Η Κρήτη αποτελεί έναν μοναδικό τουριστικό προορισμό, που ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του κάθε επισκέπτη, που θέλει να συνδυάσει τις διακοπές του με το άθλημα και τη δραστηριότητα που αγαπά από το γκολφ μέχρι το bungee jumping, με αποδράσεις σε τοπία μοναδικά όπως τα τρία φυσικά μνημεία του νησιού ενταγμένα στην UNESCO (Λευκά Όρη, Ψηλορείτης, Σητεία), με στιγμές χαλάρωσης σε ένα από τα πολυάριθμα κέντρα ευεξίας – θαλασσοθεραπείας, αλλά και ψυχαγωγίας σε μουσεία και θεματικά πάρκα με δραστηριότητες για όλη την οικογένεια.

Η δύναμη της φυσικής ομορφιάς της Κρήτης με τα 400 φαράγγια και τις αμέτρητες παραλίες, οι καλές κλιματολογικές συνθήκες, η μοναδικότητα της Κρητικής φιλοξενίας, η αξία της Κρητικής διατροφής που έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως, η εξαιρετική Κρητική κουζίνα και τα ντόπια προϊόντα, η λαϊκή παράδοση, το πλούσιο πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα της Κρητικής γης, η λειτουργία οργανωμένων ποιοτικών τουριστικών μονάδων, οι συνθήκες ασφάλειας και ηρεμίας, αποτελούν τα ισχυρά εφόδια του νησιού. Τις ανεξίτηλες ψηφίδες που συνθέτουν μια ιδιαίτερη ταυτότητα, μια ταυτότητα που προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες στο νησί.

«Όμορφη που 'ναι η Κρήτη, όμορφη. E και να 'μουνα αετός να την καμάρωνα όλη, απ' την κορφή του αγέρα» γράφει ο Νίκος Καζαντζάκης, και μια επίσκεψη στο νησί θα πείσει τον επισκέπτη, ότι τα λόγια που βάζει ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας στο στόμα του Καπετάν Μιχάλη, δεν εκφράζουν απλά την αγάπη ενός ανθρώπου για τη γενέτειρα του, αλλά για έναν τόπο μοναδικό, που πάντα ξαναγυρίζεις.


Αλόννησος: Η παράδοση συναντά την αυθεντικότητα

Η Αλόννησος ανήκει στο σύμπλεγμα των Σποράδων και δημιουργεί με τα νησάκια που την «περιτριγυρίζουν», ένα μοναδικό οικοσύστημα, το μεγαλύτερο φυσικό θαλάσσιο πάρκο της Ευρώπης που «φιλοξενεί» σπάνια είδη όπως η Μεσογειακή φώκια Μονάχους – Μονάχους.

Στην Αλόννησο εντυπωσιάζουν οι δεκάδες διαφορετικές παραλίες, οργανωμένες ή παρθένες, με τυρκουάζ αποχρώσεις και μέρη που προφέρονται για εξερεύνηση, χαλάρωση και… φωτογράφιση. «Το κάδρο των διακοπών» συμπληρώνουν το ψάρεμα, η πεζοπορία, το καγιάκ, το κανό και οι καταδύσεις.


Εδώ, η παράδοση και η αυθεντικότητα αφθονούν. Από τις πολιτιστικές δράσεις και το φεστιβάλ, μέχρι το πηγαίο χαμόγελο του ντόπιου και τη γαστρονομία. Το φρέσκο ψάρι ικανοποιεί κάθε απαιτητικό της γεύσης. Τα θαλασσινά, ο Τόνος Αλοννήσου, η αστακομακαρονάδα, η τυρόπιτα Αλοννήσου και τα τοπικά γλυκά δικαιώνουν τον Τουρίστα για την επιλογή των διακοπών του!

Η Αλόννησος προσφέρει οργανωμένες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες στο βαθμό που δεν προσβάλλουν την αισθητική του επισκέπτη και δεν επηρεάζουν το φυσικό περιβάλλον. Οι ποιοτικές δυνατότητες που παρέχονται σε καταλύματα, εστιατόρια, καφέ και μπαρ του νησιού χωρίς το οικονομικό άγχος συμφωνούν με το σύνθημα του προορισμού, «Αλόννησος, λίγα να.. σκέφτεσαι, πολλά να θυμάσαι!»


Λέσβος: Εναλλαγή τοπίων και πανδαισία γεύσεων

Η Λέσβος είναι ένας προορισμός που μπορεί να ευχαριστήσει και να ικανοποιήσει κάθε επισκέπτη. Προσφέρεται για ήρεμες οικογενειακές διακοπές, για επισκέψεις σε αμέτρητα αξιοθέατα και μουσεία καθώς και για θρησκευτικό και ιαματικό τουρισμό. Αποτελεί ιδανικό προορισμό, ένα φυσικό παράδεισο. Έναν τόπο, όπου σε συνεπαίρνουν τα παιχνίδια της φύσης με τη θάλασσα και τη στεριά, η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων, τα μοναδικά τοπικά προϊόντα και η αρχοντιά του.


Ολόκληρο το νησί της Λέσβου έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο από την UNESCO και οι επισκέπτες θα ζήσουν μια μοναδική εμπειρία εναλλαγής τοπίων και πανδαισίας γεύσεων. Η Λέσβος έχει ό,τι χρειάζεται ένας επισκέπτης για να βιώσει κάτι πρωτόγνωρο και αξέχαστο.


Κάλυμνος, βράχος με μακραίωνη ιστορία

Κάλυμνος, ένα νησί με πολύπλευρο χαρακτήρα για όλες τις ηλικίες και τα γούστα. Γενέτειρα των περίφημων σφουγγαράδων, ντόπιοι που ξεχωρίζουν για την παροιμιώδη τους φιλοξενία, βράχος με μακραίωνη ιστορία και αμέτρητες διάσημες αναρριχητικές διαδρομές. Τέλενδος και Ψέριμος δυό γειτονικά νησιά συμπληρώνουν το κατοικήσιμο σύμπλεγμα.

Μουσεία όπως το Αρχαιολογικό και το Ναυτικό, οι άφθονες συλλογές, τα κάστρα, τα μνημεία και οι εκκλησιές θα σας μυήσουν στην πλούσια ιστορία και παράδοση του νησιού.


Καταξιωμένος τόπος διακοπών με δράση προσφέρει κορυφαίου επιπέδου αθλητική αναρρίχηση. Υποβρύχιες καταδύσεις, ορεινή πεζοπορία και σπηλαιολογία προσφέρουν εναλλακτικές επιλογές. Το Δημοτικό Αθλητικό κέντρο και ιδιωτικές αθλητικές εγκαταστάσεις παρέχουν επιλογές άθλησης τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο.

Παραθαλάσσιοι οικισμοί με αμμώδες και βοτσαλωτές παραλίες με εγκαταστάσεις διαμονής, εστίασης και ψυχαγωγίας παρέχουν ιδανικές προϋποθέσεις φιλοξενίας.

Οι ψαροταβέρνες σε όλο το νησί διαθέτουν καθημερινά φρέσκο ψάρι συνοδεύοντας το με γευστικότατους θαλασσινούς μεζέδες και οστρακοειδή. Για τους κρεατοφάγους το παραδοσιακό «μουούρι», «ο καβουρμάς» και τα «φύλλα» προσφέρονται στα άφθονα εστιατόρια συνοδευόμενα από το «μερμιζέλι» την Καλύμνικη σαλάτα. 


Η Λευκάδα της ατέρμονης ομορφιάς

Για τους λάτρεις των κρυστάλλινων νερών, των κατάλευκων παραλιών, της άγριας ομορφιάς, της παραδεισένιας φύσης, του πράσινου τοπίου.

Με όποιο τρόπο και αν επιλέξετε να βρεθείτε στη Λευκάδα, οδικώς από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μέσω των νέων αυτοκινητόδρομων, ή με αεροπλάνο ως το Άκτιο, η πλωτή γέφυρα που συνδέει με την Αιτωλοακαρνανία, , ένα ακόμα πλεονέκτημα του νησιού, σας περιμένει, μαζί με το επιβλητικό Κάστρο της Αγίας Μαύρας.

Η Λευκάδα απλώνεται μπροστά σας για ατελείωτες βόλτες στα σοκάκια της παλιάς πόλης, στις ταβέρνες, και τα καφέ, με αμέτρητες πολιτιστικές εκδηλώσεις και αποκορύφωμα το 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ, στις 20 με 27 Αυγούστου.


Ανατολικά γραφικές παραλίες και κολπίσκοι με καταγάλανα νερά, με θέα στα ατελείωτα νησάκια του αρχιπελάγους ως τα γραφικά Σύβοτα.

Δυτικά οι ξακουστές εξωτικές παραλίες από τα Πευκούλια, τον Άγιο Νικήτα, το Κάθισμα, τα Καβαλικευτά, το Αβάλι, το Γιαλό, το Πόρτο Κατσίκι, τους Εγκρεμνούς ως το νοτιότερο άκρο, τον θρυλικό Λευκάτα.

Στα ορεινά, ανέγγιχτα από το πέρασμα του χρόνου, χωριά, με δροσερά πλατάνια από τους Σφακιώτες, την αρχοντική Καρυά ως την Εγκλουβή.


Απολαύστε τα θαλάσσια σπορ στον Αι Γιάννη, στον κόλπο της Βασιλικής, στο Νυδρί.

Γευτείτε τα Λευκαδίτικα προϊόντα, το αυθεντικό σαλάμι αέρος, τα μαντολάτα, τη φακή Εγκλουβής, το μέλι, το κρασί.

Ζήστε τη Λευκάδα σε όλο της το μεγαλείο. Τη Λευκάδα της ατέρμονης ομορφιάς. Τη Λευκάδα του ονείρου.


Η Νάξος και το μυθικό ηλιοβασίλεμα

Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων ,με περιβαλλοντική ιδιαιτερότητα και πάρα πολλές εναλλαγές τοπίου, με επιβλητικούς ορεινούς όγκους, εύφορες κοιλάδες και προστατευόμενους βιότοπους σπάνιας χλωρίδας και πανίδας , με παράδοση στη μουσική και το χορό, αφού σύμφωνα με την μυθολογία εδώ γεννήθηκε ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού και της διασκέδασης.

Στη Νάξο οι βυζαντινοί ναοί είναι διάσπαρτοι σε όλο σχεδόν το νησί όπως επίσης οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία 6.000 ετών συνθέτουν ένα πλούσιο πολιτιστικό ψηφιδωτό από διάφορες εποχές και με ποικίλες επιρροές.


Η Νάξος, διαθέτει απέραντες αμμώδεις παραλίες με σμαραγδένια νερά, ήσυχες και εύκολα προσβάσιμες, οργανωμένες ή παρθένες.

Η Νάξος αποτελεί τον απόλυτο γαστρονομικό προορισμό με παραδοσιακή κουζίνα από φρέσκα προϊόντα ντόπιας παραγωγής, με τα μοναδικά διάσημα τυριά της, την φημισμένη πατάτα ,το θυμαρίσιο μέλι και τις οινοποιήσιμες ποικιλίες της.

Τέλος, το μυθικό ηλιοβασίλεμα, η έκρηξη χρωμάτων και η θέα μέσα από την Πορτάρα, τον ναό του Απόλλωνα –σύμβολο της Νάξου καταπλήττει κάθε επισκέπτη και αφήνει ανεξίτηλη την εικόνα αυτή στην μνήμη του.


Κεφαλονιά: Ένας 'ποθητός' προορισμός

Η Κεφαλονιά, ως ταξιδιωτική επιλογή, αφού είναι το μεγαλύτερο από τα Επτάνησα, λογικό μοιάζει να διαθέτει σε «μεγαλύτερη κλίμακα» όλα όσα ψάχνει ο ταξιδιώτης για να συναντηθεί με έναν τόπο με τον οποίο θα συνδέεται διαχρονικά, μέσω των αναμνήσεων, μέχρι να επιστρέψει ξανά.

Το νησί ανοίγει την αγκαλιά του και υποδέχεται τον ταξιδευτή που θα το επιλέξει με την Οδύσσεια αύρα των Κατοίκων του, που είναι ποτισμένη στο DNA της επιθυμίας να αισθανθεί ο Ταξιδιώτης την πιο αγνή και εγκάρδια Φιλοξενία.


Αν λοιπόν ο ταξιδιώτης έχει πολιτιστικά ενδιαφέροντα, λατρεύει τους παραδοσιακούς Οικισμούς, επιζητεί την γαστρονομική πανδαισία γεύσεων, επιθυμεί την αναζήτηση λιμνοσπηλαίων και αγαπά το βουνό αλλά ερωτοτροπεί και με τις ακρογιαλιές… έ.. τότε η επιλογή της Κεφαλονιάς μοιάζει «ποθητό μονόδρομο» !


Κέρκυρα: Κοσμοπολίτικη ζωή και μεσαιωνικά φρούρια

Η Κέρκυρα ένας από τους πιο γοητευτικούς προορισμούς της Ευρώπης, καθώς αποτελεί σταυροδρόμι διαφορετικών πολιτισμών. Βρίσκεται στο βόρειο Ιόνιο, νότια της Αδριατικής θάλασσας, ανάμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα και Ιταλία. Άλλωστε η θέση αυτή την έχει καταστήσει προσιτό προορισμό με την απευθείας αεροπορική σύνδεση της με πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και με την ακτοπλοϊκή σύνδεση με πολλά λιμάνια της Ιταλίας.

Το ήπιο μεσογειακό κλίμα, φυσικές ομορφιές, οι τουριστικές υπηρεσίες και αναβαθμισμένες υποδομές καθιστούν το νησί ιδανικό προορισμό οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Το ιστορικό κέντρο της πόλης. με τα μεσαιωνικά φρούρια και κτίρια που δέχθηκαν επιρροές από του Ιταλούς, Γάλλος και Άγγλους, εντάχθηκε στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και αποτελεί ένα μοναδικό αξιοθέατο.


Η Κέρκυρα ικανοποιεί διαφορετικές προτιμήσεις τουριστών: κοσμοπολίτικη ζωή στην πόλη με συναυλίες των φιλαρμονικών και χορωδιών του νησιού, περιήγηση στα παραδοσιακούς οικισμούς των χωριών της που παραπέμπουν στο Βυζάντιο, στη εποχή των Ενετών ή στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του 20ού αιώνα με τα παραδοσιακά πανηγύρια, γαλήνιες διακοπές στα Διαπόντια νησιά, σε αθλητικές δραστηριότητες (καταδύσεις, κρίκετ, γκολφ, ιππασία κ.ά.), σε γαστρονομικές απολαύσεις με τοπικά προϊόντα.


Χίος: Από τον κάμπο στα μαστιχοχώρια

Γνωρίστε τον πολιτισμό της Μαστίχας, κάντε βόλτα στα Μαστιχοχώρια της νότιας Χίου, επισκεφθείτε το Μουσείο Μαστίχας και κλείστε την μέρα σας απολαμβάνοντας δημιουργικά κοκτέιλ με μαστίχα. Ανακαλύψτε μια διαφορετική παραλία κάθε μέρα. Τι να πρωτοδιαλέξει κανείς; Μαύρα Βόλια, Κώμη, Αποθήκα, Γιόσωνας, Λήμνος Βολισσού, δυτικές παραλίες.


Ταξιδέψτε πίσω στο χρόνο, στην Νέα Μονή, μοναστήρι του 11 αιώνα και μνημείο UNESCO, στα μεσαιωνικά χωριά της κεντρικής και βόρειας Χίου, στα κάστρα και τις βίγλες του νησιού. Ο 6 Διεθνής Ημι-μαραθώνιος στο νησί της Μαστίχας διοργανώνεται στις 27 Αυγούστου 2017 στον Κάμπο. Η διαδρομή μέσα από περιβόλια εσπεριδοειδών και αυλές γενοβέζικων αρχοντικών είναι μία από τις ομορφότερες στην Ελλάδα. Απολαύστε την φύση της Χίου μέσα από δραστηριότητες στην θάλασσα και στο βουνό, όπως ιστιοπλοΐα, καγιάκ, mountain bike, περπάτημα στα ιστορικά και φυσικά μονοπάτια, παρατήρηση χλωρίδας, επίσκεψη στα σπήλαια.


Αντίπαρος: Ρομαντικές βόλτες στις πεζούλες

Πριν ακόμη κατέβεις από το φέρρυ ή το καραβάκι που σε φέρνει στην Αντίπαρο, αντικρίζεις το γραφικό λιμανάκι. Σε καλωσορίζουν η Αγία Μαρίνα, ο ανεμόμυλος και τα κάτασπρα σπίτια του οικισμού. Από την πρώτη στιγμή νοιώθεις τη μαγευτική αύρα. Κατά μήκος του λιμανιού, το πλακόστρωτο πεζοδρόμιο με τις πεζούλες είναι ιδανικό για περίπατο.


Το ξημέρωμα τα χρώματα της ανατολής ζωγραφίζουν τον ορίζοντα και το κανάλι, τις πρωινές ώρες τους ψαράδες να ξεψαρίζουν και τους ντόπιους παραγωγούς με τα ολόφρεσκα ζαρζαβατικά. Το βραδάκι αξίζει μια ρομαντική βόλτα στο γραφικό τοπίο με τα καΐκια, τις βαρκούλες, τα παιδιά με τις απόχες τους και το φεγγάρι να λούζει το Ρευματονήσι. Καθώς προσπερνάς τα γραφικά παραλιακά ταβερνάκια και καφέ του παραλιακού δρόμου, ανακαλύπτεις τον κεντρικό πεζόδρομο. Πλακόστρωτος, νησιώτικος και μόνο για πεζούς σε οδηγεί στην Πλατεία του Αγίου Νικολάου, σημείο συνάντησης ντόπιων και παραθεριστών, μεγάλων και μικρών. Θα παρασυρθείς από τον κόσμο, τα καταστήματα, θα πετύχεις παιδιά που πουλάνε ζωγραφισμένα βότσαλα, θα κοντοσταθείς να κατασκοπεύσεις τα λαχταριστά πιάτα που σερβίρουν στις ταβέρνες, θα λιμπιστείς ένα ντόπιο σταφύλι στο καφάσι, θα καρφώσεις τη ματιά σου στη βιτρίνα με τα παγωτά και θα πιάσεις τη μπάλα από τους πιτσιρικάδες που παίζουν στο προαύλιο του σχολείου.


Ιθάκη: Μυθικές διακοπές στο Ιόνιο

Το ταξίδι στην Ιθάκη δεν είναι απλά ένα συμβατικό ταξίδι «διακοπών»: Παραδοσιακοί οικισμοί, τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλους (ΤIFK), προστατευμένες θαλάσσιες περιοχές (Νatura), συνθέτουν ένα ξεχωριστό φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, το οποίο ο επισκέπτης βιώνει απλά, ευχάριστα, σαν μέρος κάθε στιγμής του ταξιδιού του.

Μονοπάτια πανάρχαια, εκεί που περπάτησε η Πηνελόπη, ο Τηλέμαχος, ο Οδυσσέας. Ζήστε το δικό σας μύθο και νιώστε τον ενθουσιασμό εκείνων που εξερευνούν διαδρομές γεμάτες με ψιθύρους από την Οδύσσεια. Απολαύστε το ηλιοβασίλεμα από τη Παναγιά στη Σκάλα και την εκπληκτική θέα από το μοναστήρι των Καθαρών.


Παραλίες μοναδικές, σμαραγδένιες, κρυστάλινες, με πολύχρωμα βότσαλα και σκηνικό την σκιά των πεύκων και το χρώμα της ελιάς . Πλατυνάμμος, Γιδάκι, Φιλιατρό, Αφάλες, Κουρβούλια, Μάρμακας, είναι μερικές μόνο από τις ομορφότερες παραλίες , όπου το τοπίο και η θάλασσα προσφέρουν στον επισκέπτη μοναδικές στιγμές, απομόνωσης, ηρεμίας και χαλάρωσης. Καθηλωτικός για τον επισκέπτη και ο περίπλους του νησιού.

Επιλογή ιδανική για γάμο δυο ερωτευμένων στο νησάκι Λαζαρέτο, για ένα οικογενειακό reunion, για τον εορτασμό μιας ιδιαίτερης επετείου, για ένα τριήμερο, δώρο γενεθλίων, για ένα δημιουργικό workshop, ή για μια δική σου στιγμή μακριά απ’ όλους κι απ’ όλα…" Η Ιθάκη σας περιμένει...


Αστυπάλαια: Εκεί που οι Κυκλάδες συναντούν τα Δωδεκάνησα

Τυλιγμένη σε ήρεμα, γαλανά νερά, και με σχήμα πεταλούδας, το νησί της Αστυπάλαιας βρίσκεται ακριβώς στο σημείο όπου τα Δωδεκάνησα συναντούν τις Κυκλάδες. Αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για εναλλακτικές διακοπές, όπου θα μπορέσει κανείς να γνωρίσει σε βάθος την αυθεντική Ελληνική ζωή.


Αν και το νησί ανήκει στο πολυνησιακό συγκρότημα των Δωδεκανήσων, έχει έντονες επιρροές από τις Κυκλάδες, γεγονός που είναι εμφανές από την αρχιτεκτονική του, με τα λευκά, κυβικά σπίτια, τους λιθόστρωτους δρόμους και τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους.

Ένας τόπος ευλογημένος με άγρια φυσική ομορφιά, συνδυάζοντας το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας με το μοναδικό τοπίο που περιβάλλει τις ακτές. Με τα γραφικά ψαροχώρια, τις όμορφες ηλιόλουστες και ήσυχες παραλίες, είναι ένα ιδανικό μέρος για διακοπές και χαλάρωση, ειδικά όταν ταξιδεύει κανείς με την οικογένειά του.


Τα κρυφά μυστικά της Σαλαμίνας

Η Σαλαμίνα δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση και την ξεγνοιασιά της μονοήμερης εκδρομής. Προσφέρει άμεση πρόσβαση, πανέμορφα φυσικά τοπία, πλήθος αρχαιοτήτων, μνημεία, μοναστήρια, σπήλαια, καθαρές παραλίες και πλήθος δραστηριοτήτων. Επισκεφτείτε το υπέροχο δάσος 50.000 στρεμμάτων, το όρος Ακαμάς με ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές για ποδηλασία και πεζοπορία, την όμορφη κοιλάδα της μονής Αγίου Νικολάου, τον Ιππικό Όμιλο για με θέα τον Σαρωνικό. Για τις πολιτιστικές σας αναζητήσεις αξίζει να σημειωθεί ότι η Σαλαμίνα είναι το νησί της ιστορικής ναυμαχίας του 480 π.Χ., η πατρίδα του Ευριπίδη και του ομηρικού βασιλιά Αίαντα.


Φιλοξενεί πλήθος αρχαιοτήτων υστεροελλαδικής περιόδου έως το Βυζάντιο και τα νεώτερα χρόνια, αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, ιστορικά κτήρια, μοναστήρια, βυζαντινούς ναούς από τον 10ο αιώνα καθώς και τρία μουσεία (αρχαιολογικό, λαογραφικό και ναυτικό). Το Ευριπίδειο Θέατρο 2.600 θεσεων και το πέτρινο θεατράκι Σεληνιών φιλοξενούν κάθε χρόνο δεκάδες παραστασεις.

Οι παραλίες του νησιού είναι γνωστές και ποικίλες, από κοσμικού χαρακτήρα μέχρι απομονωμένες. Στις δραστηριότητες που μπορεί να επιδοθεί κανείς ανήκουν το σέρφινγκ, το ψάρεμα, η ποδηλασία βουνού κ.ά. Η Σαλαμίνα κρύβει αναμφίβολα πολλά όμορφα μυστικά που περιμένουν τους επισκέπτες της να τα ανακαλύψουν.


Μεγανήσι: Ένα μικρό νησί με μεγάλη καρδιά

Το Μεγανήσι βρίσκεται απέναντι από τον Σκορπιό, το θρυλικό νησί της οικογένειας Ωνάση και σε μικρή απόσταση από τις νοτιοανατολικές ακτές του νησιού της Λευκάδας. Με έκταση 24 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ανάπτυγμα μήκους ακτών που ξεπερνά τα 46 χιλιόμετρα, είναι το μεγαλύτερο ενός συμπλέγματος νησιών που διακρίνονται από απαράμιλλη φυσική ομορφιά, αγνές παραλίες και μυστηριώδεις σπηλιές.

Έχει τρία γραφικά χωριά: Το Κατωμέρι, το Σπαρτοχώρι και το Βαθύ και τρία πανέμορφα φυσικά λιμάνια αντίστοιχα, τον Αθερινό, τα Σπήλια και το Βαθύ. Στα δύο τελευταία μάλιστα αράζει το ferry boat της γραμμής. 


Το Μεγανήσι είναι ένα αληθινό θέρετρο. Το καταπράσινο τοπίο, τα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου, οι φυσικές του παραλίες και το φρέσκο αεράκι κερδίζουν αμέσως την καρδιά του κάθε επισκέπτη. Είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν την ηρεμία στην ελληνική φύση και την επαφή με φιλόξενους νησιώτες που αγαπούν και διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις του τόπου τους. Μην παραξενευτείτε αν στα πλακόστρωτα στενά δρομάκια του συναντήσετε ηλικιωμένες γυναίκες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές ή αν δείτε τις νεότερες να φτιάχνουν υπέροχα εργόχειρα με την παραδοσιακή Λευκαδίτικη βελονιά.

Το νησί είναι ιδανικός προορισμός για θαλάσσιο τουρισμό και επιπλέον διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλες, ξενοδοχεία, καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και άλλες υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών και για όλα τα βαλάντια.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs