Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Ερευνα: Το καθισιό μπροστά από την τηλεόραση είναι πιο ανθυγιεινό από το καθισιό στο γραφείο


Είναι γεγονός πως το καθισιό αποτελεί σύγχρονη μάστιγα, καθώς συνδέεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις. ...
Καθισιό από καθισιό διαφέρει, όσον αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία. Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι το να κάθεται κανείς με τις ώρες μπροστά από την τηλεόραση, αυξάνει περισσότερο τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την πιθανότητα πρόωρου θανάτου, από ό,τι αν κάθεται τις ίδιες ώρες στο γραφείο του.




Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή συμπεριφορικής ιατρικής Κιθ Ντίαζ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of American Heart Association», μελέτησαν σχεδόν 3.600 ανθρώπους για οκτώμισι χρόνια.


Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές για το καθισιό

Διαπιστώθηκε ότι όσοι συμμετέχοντες έβλεπαν πάνω από τέσσερις ώρες τηλεόραση τη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο 50% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο και πρόωρο θάνατο, σε σχέση με όσους παρακολουθούσαν τηλεόραση έως δύο ώρες τη μέρα. Από την άλλη, όσοι κάθονταν πολλές ώρες στο γραφείο τους, είχαν περίπου τον ίδιο καρδιαγγειακό κίνδυνο με όσους κάθονταν λίγες ώρες.

Η μελέτη βρήκε επίσης ότι η σωματική άσκηση μέτριας έως μεγάλης έντασης μπορεί να αντισταθμίσει σε σημαντικό βαθμό τις επιβλαβείς επιπτώσεις της πολύωρης παρακολούθησης τηλεόρασης. Δεν βρέθηκε ιδιαίτερα αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος για όσους έβλεπαν πάνω από τέσσερις ώρες τηλεόραση, αλλά παράλληλα ασκούνταν για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα.

Αρκετές μελέτες μέχρι σήμερα έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η καθιστική ζωή -ιδίως όταν δεν διακόπτεται από διαλείμματα ορθοστασίας- αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και πρόωρο θάνατο. Η παρακολούθηση τηλεόρασης τα βράδια συχνά συνδυάζεται με φαγητό και αυτό επιβαρύνει την υγεία.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs