Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Νέες δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν συνταξιούχους για τα αναδρομικά


Αυξάνεται ο αριθμός των δικαστικών αποφάσεων, με βάση τις οποίες δικαιώνονται συνταξιούχοι για ...
τα αναδρομικά τα οποία διεκδικούν, λόγω των μνημονιακών περικοπών.

Πρόσφατα εκδόθηκε μια απόφαση από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, η οποία δικαιώνει τρεις συνταξιούχους του τραπεζικού τομέα, 
και διατάζει την επιστροφή σε αυτούς ποσών 12.817, 10.224 και 6.090 αντίστοιχα τα οποία, όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, παρακρατήθηκαν παρανόμως.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν τα σημερινά «ΝΕΑ», αναμένεται εντός των προσεχών εβδομάδων η ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου, από την οποία θα κριθεί τελικά η τύχη των αναδρομικών των συνταξιούχων. Εάν ο νόμος κριθεί συνταγματικός, τότε η υποχρέωση επιστροφής αναδρομικών σταματά με την εφαρμογή του, δηλαδή τον Απρίλιο 2016. Εάν, όμως, κριθεί ότι παραβιάζει το Σύνταγμα, τότε θα πρέπει να υπάρξουν επιστροφές συνολικά στους συνταξιούχους, και μάλιστα χωρίς αυτοί να προχωρήσουν σε προσφυγές κι άλλες δικαστικές ενέργειες.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται ότι επιλέγει τη λύση της σταδιακής καταβολής σε ορίζοντα πενταετίας για τα ποσά του δεκαμήνου που δεν θα ξεπερνούν τα 7.000 ευρώ (εάν ο νόμος Κατρούγκαλου χαρακτηριστεί συνταγματικός) ενώ η απόφαση αυτή αναμένεται να επηρεάσει και την κυβερνητική πολιτική, δηλαδή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα αντικαταστήσει το νόμο Κατρούγκαλου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs