Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Η φυλή του Αμαζονίου και το μυστικό της ευτυχίας χωρίς τον Θεό - Η πιο ευτυχισμένη φυλή στον κόσμο


Ο διάσημος γλωσσολόγος Daniel Everett ταξίδεψε το 1977 στον Αμαζόνιο, ώστε να περάσει χρόνο με μια φυλή του Αμαζονίου. Τους ...
Pirahã. Σκοπός του ήταν να τους μετατρέψει σε χριστιανούς. Αλλά όσο έμενε εκεί, συνέβαινε το αντίστροφο. Τελικά ο Everett έγινε άθεος. Και αργότερα μοιράστηκε την εμπειρία του με τον κόσμο.
Τι λέει η ιστορία του; Πως η φυλή του Αμαζονίου, είναι η πιο ευτυχισμένη στον κόσμο. Στην αρχή ήθελαν να τον σκοτώσουν, αλλά ως εξαιρετικός γλωσσολόγος κατάλαβε τις λέξεις που έχουν σημασία. Κατάφερε να τους αφοπλίσει και οι ιθαγενείς τον σεβάστηκαν από εκεί και πέρα.

Η αποστολή του ήταν να μεταδώσει την Βίβλο ως μεταφραστής. Μετά από λίγα χρόνια όμως είχε καταλάβει την έννοια της κουλτούρας τους. Και τα παράτησε. Ο Everett είχε αρχίσει να ασπάζεται το σύνολο του τρόπου ζωής τους. Αλλά και την αθεΐα τους.

@52-insights.com


Οι Pirahã είναι μια μικρή φυλή με πληθυσμό που κυμαίνεται ανάμεσα σε 400 έως 800 ανθρώπους. Ζουν στις ακτές του ποταμού Αμαζονίου και κυρίως κυνηγούν για να βρουν τροφή. Είναι γνωστοί ως η πιο ευτυχισμένη φυλή στον κόσμο. Μπορεί κάποιος να τους συναντήσει αν διανύσει απόσταση τεσσάρων ημερών με βάρκα από την πόλη Porto Velho της Βραζιλίας.

Γιατί είναι ευτυχισμένοι; Οι λόγοι είναι πολλοί. Κατ’ αρχάς δεν μιλούν ποτέ για το παρελθόν ή το μέλλον. Δεν ξέρουν να μετρούν και ξέρουν μόνο αν κάτι είναι πολύ ή λίγο. Δεν έχουν ιδιοκτησία και δεν υπάρχει καθόλου εγκληματικότητα μεταξύ τους. Κοιμούνται αρκετές φορές την ημέρα αλλά για ένα 20λεπτο, αφού πιστεύουν ότι ο πολύς ύπνος τους αφαιρεί δυνάμεις.

Πάνω απ’ όλα φυσικά είναι η απλή τους ζωή και η απλή γλώσσα τους, που δεν έχει αόριστο, ούτε μέλλοντα. Οι αριθμοί δεν τους λένε τίποτα. Όχι απλά επειδή δεν τους γνωρίζουν, αλλά γιατί δεν καταλαβαίνουν την έννοια τους. Ο Everett προσπάθησε να τους μάθει να μετρούν αλλά μετά από έναν χρόνο προσπαθειών, κανείς δεν μπορούσε να μετρήσει μέχρι το δέκα.


Ζουν μόνο στο τώρα. Πιστεύουν πως «όλα είναι το ίδιο, κάτι πάντα υπάρχει». Αν κάτι δεν έχει σημασία μια δεδομένη στιγμή, ξεχνιέται εύκολα. Κι όλα αυτά τα κάνουν χωρίς να πιστεύουν σε θεό ή ανώτερη δύναμη. Όταν ο Everett τους μιλούσε για τον Ιησού, έχασαν κάθε ενδιαφέρον όταν κατάλαβαν ότι δεν τον είχε δει ποτέ. Κι αυτό γιατί πάντα χρειάζονται στοιχεία που βασίζονται στην εμπειρία της στιγμής, για να πιστέψουν κάτι. Οι Pirahã είναι η έννοια του «ζήσε το τώρα» που έχουμε ακούσει τόσες και τόσες φορές...

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs