Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Γιατί είναι αργία η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων; Υποχρεωτική αργία εδώ και δυο χρόνια


Η 26η Δεκεμβρίου είναι υποχρεωτική αργία από τον νόμο, αν και αρχικά ήταν κατ’ έθιμο. Από το 2017, είναι μάλιστα μια από τις...
6 υποχρεωτικές αργίες, μαζί με την 25η Μαρτίου, την Πρωτομαγιά, την Δευτέρα του Πάσχα, τον Δεκαπενταύγουστο, και την Ημέρα των Χριστουγέννων, σύμφωνα με το βασιλικό διάταγμα του 1966.




Σε αυτές προστέθηκε η 26η Δεκεμβρίου το 2017, με την Έφη Αχτσιόγλου να υπογράφει την υπουργική απόφαση. Η αργία αυτή την ημέρα είναι ξενόφερτο έθιμο και προέρχεται από την Μεγάλη Βρετανία, όπου πολλοί θα την γνωρίζουν από το ποδόσφαιρο ως «Boxing Day».

Το έθιμο της Βρετανίας λέει πως την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, οι ταχυδρόμοι, οι υπηρέτες, οι έμποροι κ.α. λαμβάνουν ένα «Christmas Box», ένα δώρο για τις υπηρεσίες τους την χρονιά που πέρασε. Έτσι επικράτησε η «Boxing day» που είναι επίσημη αργία.

Πλέον βέβαια, η Boxing Day είναι η έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων, μια αργία δηλαδή κατ’ έθιμο των εμπόρων, που μετατράπηκε σε έθιμο στρατηγικής πωλήσεων. Ωστόσο αφού πρόκειται για υποχρεωτική αργία, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs