Το απόγευμα της Τετάρτης θα ξεδιπλώσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό ο πρωθυπουργός ...
Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κυριάκος Μητσοτάκης.
Νωρίτερα όπως όλα δείχνουν θα ανοίξουν τα σύνορα της Ελλάδας για τους τουρίστες από την ΕΕ, την ζώνη Σένγκεν και το Ισραήλ μπορεί και από τα μέσα Ιουνίου και το αργότερο την 1η Ιουλίου.
Σύμφωνα με την Καθημερινή οι ταξιδιώτες δεν θα κάνουν τεστ για τον κορονοϊό αλλά το αεροπορικό ταξίδι θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα πρωτόκολλα που θα περιλαμβάνουν:
Την τήρηση φυσικών αποστάσεων στα αεροδρόμια
Την χρήση μάσκας στα αεροπλάνα
Και στην συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου πριν από το ταξίδι
Και τα ελληνικά ξενοδοχεία θα εφαρμόσουν αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας για την αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού.
Ανταλλαγή τουριστών και φορολογικά κίνητρα – Τι προβλέπει το σχέδιο
Αισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 7-8 εκατ. τουρίστες αντί των 34 εκατ. που έφτασαν στην Ελλάδα το 2019, με αποτέλεσμα αυτό να σημαίνει ό,τι ακριβώς περιέγραψε ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη παρέμβασή του στο Boston Consulting Group: μεγαλύτερο μερίδιο σε μικρότερη πίτα. Το δε σχέδιο θα στηρίζεται στο τρίπτυχο «εργασία, φορολογία και ρευστότητα», καθώς δεν θα περιλαμβάνει μόνον τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και φορολογικά και άλλα κίνητρα και παρεμβάσεις προς όφελος τόσο των επιχειρηματιών του κλάδου όσο και των εργαζομένων. Άλλωστε, η ανάκαμψη της οικονομίας στο σύνολό της περνά μέσα από τη στήριξη του τουρισμού, ο οποίος παραμένει η «βαριά βιομηχανία» για την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι το πακέτο μέτρων για τον τουρισμό περιλαμβάνει και την εστίαση, με τα καταστήματα να σηκώνουν ρολά οριστικά πια την ερχόμενη Δευτέρα (25/5) και την τροπολογία για την αύξηση του χώρου τραπεζοκαθισμάτων ή τη μείωση δημοτικών τελών – όπου δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα – να κατατίθεται στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών.
Σημαντικό μέρος του σχεδίου αποτελούν οι επαφές με ευρωπαϊκές και άλλες χώρες για διμερείς συμφωνίες για την ανταλλαγή τουριστών. Ενδεικτικό είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία ενός «βαλκανικού μετώπου», καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας για τις μετακινήσεις και τον τουρισμό.
Μειώσεις ΦΠΑ σε εστίαση, ξενοδοχεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Οι κλάδοι του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο και ως εκ τούτου οι σοβαρότερες παρεμβάσεις θα αφορούν αυτούς. Ο χρόνος μετράει βέβαια αντίστροφα για την επαναλειτουργία τους και η κυβέρνηση με το σχέδιο που θα παρουσιάσει θέλει να δώσει ανάσα ώστε σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, μέσα από το τρίπτυχο: εργασία, φορολογία, ρευστότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικοί άξονες του σχεδίου είναι οι εξής:
Μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13%. Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους.
Η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια.
Προσωρινή μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων.