Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Ποιες φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις θα πρέπει να τακτοποιηθούν έως την Τετάρτη 30/9


Έως την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει οι φορολογούμενοι να τακτοποιήσουν μια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις, εκτός αν δοθεί παράταση σε κάποιες από αυτές.
Αναλυτικά:

1. Αδήλωτα τετραγωνικά

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν τις επιπλέον αδήλωτες επιφάνειες των ακινήτων τους στους δήμους τους ή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (https://tetragonika.govapp.gr/) προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για τα έτη έως και το 2019 αλλά και τσουχτερά πρόστιμα. Επίσης θα πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί και ημιυπαίθριοι χώροι και αυθαίρετοι χώροι. Υπενθυμίζεται ότι για τις επιπλέον επιφάνειες που θα δηλώσουν θα χρεωθούν με δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους μόνο για τη χρονική περίοδο από την 1η-1-2020 και μετά.


2. Πρόγραμμα Γέφυρα

Οι πληττόμενοι δανειολήπτες από την κρίση του κορωνοϊού μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως αύριο για την ένταξη τους στο πρόγραμμα "Γέφυρα". Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν "πράσινοι" και "κόκκινοι" δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την κρίση και μέσω αυτού του προγράμματος το Δημόσιο επιδοτεί έως και με 90% τη δόση δανείου με υποθήκη την πρώτη κατοικία.


3. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

Έως αύριο μπορούν οι φορολογούμενοι να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα με «βαριές» αυθαιρεσίες, «κατηγορίας 5» (κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες, που αφορούν σε υπέρβαση, τουλάχιστον κατά 40%, στην κάλυψη και στη δόμηση ή κατά 20% καθ’ ύψος, χωρίς οικοδομική άδεια κλπ).


4. ΕΝΦΙΑ

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων μπορούν να εξοφλήσουν είτε έως αύριο, 30 Σεπτεμβρίου την πρώτη από τις 6 μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ είτε να εξοφλήσουν τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις (Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) έως τις 30 Οκτωβρίου χωρίς να υπάρξει κάποια επιβάρυνση. Επιπλέον επισημαίνεται πως οι υπόλοιπες τέσσερις δόσεις θα καταβληθούν κανονικά την τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα έως και στις 26 Φεβρουαρίου ρου 2021.


5. Τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος

Όσοι φορολογούμενοι δεν εξόφλησαν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος τους στις 31 Αυγούστου του 2020 τότε θα πρέπει να τον καταβάλουν σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Αύριο, στις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να εξοφληθεί η τρίτη δόση του φόρου και η τελευταία δόση θα πρέπει να πληρωθεί στις 26 Φεβρουαρίου του 2021. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη δόση του φόρου έχει πληρωθεί στις 31 Ιουλίου του 2020 και η δεύτερη στις 31 Αυγούστου του 2020.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs