Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Τέλος το «Πάσχα στο χωριό» Το πλάνο αποσυμπίεσης για κοινωνία και αγορά


«Υπομονή». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι επιστήμονες με τις τοποθετήσεις τους σχολιάζοντας ...τον ορίζοντα της περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων για τις επόμενες εβδομάδες. Παρά τις όποιες ελπίδες καλλιεργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα η απόφαση είναι ειλημμένη.Μετά από κάτι παραπάνω από έναν χρόνο lockdown η κυβέρνηση είχε τονίσει πως θα ήταν προς όφελος της κοινωνίας η απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων προκειμένου οι κάτοικοι των πόλεων να μεταβούν στα χωριά τους. Η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα επιδημιολογικά δεδομένα, ο ελάχιστος χρόνος που έχει μεσολαβήσει από τα τελευταία «ανοίγματα» και ο αστάθμητος παράγοντας των κορωνοπάρτι έβαλαν για τα καλά τον φάκελο «Πάσχα στο χωριό» στο συρτάρι.

Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί εντός της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, ωστόσο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr η υπόθεση θεωρείται λήξασα με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις να μετατίθενται για μετά το Πάσχα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είχε μεταφέρει το protothema.gr από την προηγούμενη εβδομάδα, ως… αντισταθμιστικό μέτρο έπεσε η ιδέα του πρόωρου ανοίγματος της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και με αυστηρά μέτρα. Ωστόσο όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το protothema.gr και αυτό το σενάριο έχει μπει για τα καλά στο συρτάρι αφού η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους επιστήμονες έχει σχεδιάσει να μην γίνει κανένα ουσιαστικό άνοιγμα δραστηριοτήτων μέχρι το Πάσχα.


Έρχονται ανακοινώσεις

Έτσι, όπως ανακοίνωσε και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη,

εντός της εβδομάδας αναμένονται ανακοινώσεις εφ όλης της ύλης για το Πάσχα. Σύμφωνα, ωστόσο με ασφαλείς πληροφορίες οι εν λόγω ανακοινώσεις δεν θα αφορούν μόνο τις ημέρες του Πάσχα αλλά και τα βήματα χαλάρωσης από εκεί και έπειτα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι ανακοινώσεις οι οποίες αναμένονται να ακολουθήσουν το μοτίβο προηγούμενων αντίστοιχων κρίσιμων ημερών και να γίνουν σε ανώτατο επίπεδο, θα αναφέρουν πώς θα εορτάσουμε το φετινό Πάσχα αλλά θα παρουσιάζουν και έναν οδικό χάρτη άρσης των μέτρων. Η κλιμακωτή αυτή άρση του lockdown θα περιλαμβάνει βήματα αποσυμπίεσης που θα αφορούν την εστίαση, τις μετακινήσεις, τα σχολεία και τα φροντιστήρια, αλλά και το λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, το πρώτο «κύμα» αναμένεται στις 4 Μαΐου και το δεύτερο στις 10, έτσι ώστε στις 14 η οικονομία να λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό προκειμένου να μπορεί να στηρίξει το άνοιγμα του τουρισμού.


Ανάσταση και φέτος στις πόλεις

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προκειμένου να συζητήσουν τα αιτήματα της Εκκλησίας για την λειτουργία των ναών. «Βρήκαμε μια λύση, να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με μέτρα και περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας», είπε ο αρχιεπίσκοπος.

Στη συνάντηση πρωθυπουργού και αρχιεπισκόπου, στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, συζήτησαν σε πολύ καλό κλίμα για τον τρόπο λειτουργίας των ιερών ναών και των εξωτερικών χώρων αυτών την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων. Οπως όλα δείχνουν, θα επιτραπούν όλες οι θρησκευτικές τελετές (Επιτάφιος, Ανάσταση) αλλά σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικούς όρους και τήρηση όλων των μέτρων. Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, μετά και τη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Ο κ. Ιερώνυμος πάντως δήλωσε ότι η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει γύρω από τον ναό.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs