Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Μπόνους σε όσους καταγγέλλουν διαφθορά

Την πάταξη της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης στον δημόσιο τομέα εκ των έσω προωθεί η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται να εισαγάγει στην Ελλάδα τον θεσμό του whistleblowing - (μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» ήδη προωθείται... από τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Διοικητικής μεταρρύθμισης, νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παρέχεται προστασία αλλά κ κίνητρα στους υπαλλήλους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα π θα προβαίνουν στν αποκάλυψη πάσης φύσεως παράνομων δραστηριοτήτων εντός του χώρου εργασίας τους.

Όπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση που έχει στν διάθεση της η εφημερίδα, στη διαδικασία όσον αφορά στον δημόσιο τομέα, κεντρικό ρόλο σχεδιάζεται να αναλάβει η αρχή επιθεώρησης ελέγχου της δημόσιας διοίκησης στην οποία θα ανατεθεί η διερεύνηση των πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος.

Στους whistleblowers – (μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος), η «υπερασπιστές της υπηρεσίας» επί το ελληνικότερων θα δίνονται κίνητρα γι την αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς, ενώ θα θεσπιστεί κ νομικό πλαίσιο προστασίας τους έναντι απειλών ή πράξεων εκδίκησης και διακριτικής μεταχείρισης από τον εμπλεκόμενο με τις παράνομες πράξεις φορέα.

Μεταξύ των μέτρων προστασίας περιλαμβάνεται η απαλλαγή του μάρτυρα από ευθύνες παραβίασης απορρήτου, απαγόρευση της πειθαρχικής δίωξης του αλλά και παροχή εγγυήσεων γι τν ομαλή επαγγελματική εξέλιξη του, έως και αύξηση απολαβών.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο