Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Μόνο 1 με 2% αντιλαμβανόμαστε από αυτά που γίνονται στον εγκέφαλο

Δηλώσεις του νομπελίστα Ιατρικής Δρ. Thomas Südhoff

“Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατανοήσουμε τον εγκέφαλο. ...Αντιλαμβανόμαστε μόνο 1 με 2% από αυτά που γίνονται εκεί”, δήλωσε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής Δρ. Thomas Südhoff, στην ετήσια εκδήλωση της επιτροπής για την αξιολόγηση επιστημονικών και τεχνολογικών επιλογών STOA που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ερωτηθείς τί τον ώθησε να ασχοληθεί με τον εγκέφαλο, ο Δρ. Sudhoff είπε ότι όταν ξεκίνησε πριν 30 χρόνια το εργαστήριο του, “έψαχνα μία επιστημονική εργασία που θα μου επέτρεπε να κάνω κάτι τελείως διαφορετικό. Αποφάσισα να ασχοληθώ με τον εγκέφαλο, γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον καταλάβεις. Αντιλαμβανόμαστε 1% με 2% από αυτά που γίνονται εκεί”, είπε.

Σε ερώτηση πώς θα μπορούσε μια έρευνα για τον εγκέφαλο να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, η σχιζοφρένεια ή ο αυτισμός, ο Δρ. Σούντχοφ είπε ότι έχουν ξοδευτεί πολλά χρήματα για κλινικές δοκιμές που στο τέλος απέτυχαν, γιατί δεν καταλαβαίνουμε ασθένειες όπως είναι το Αλτσχάιμερ ή ο αυτισμός. Αν δεν το κατανοείς κάτι, δεν μπορείς και να το θεραπεύσεις. Και τότε κάθε προσπάθεια αποκατάστασης αποτελεί βασικά μια εικασία και αυτές οι εικασίες κοστίζουν ακριβά, σημείωσε.

Επεσήμανε επίσης ότι έχει δει πολλές αλλαγές στον τρόπο της χρηματοδότησης και εξέφρασε την άποψη ότι πολλές από αυτές είναι λάθος. “Πολλά χρήματα θα βρεθούν σε λάθος κατεύθυνση αν δεν δοθούν στους επιστήμονες με αξιοκρατικά κριτήρια και ρεαλιστικές εκτιμήσεις”, είπε.

Ερωτηθείς ποιό ρόλο πρέπει να αναλάβει η ΕΕ για να προωθήσει την έρευνα ο βραβευμένος με Νόμπελ επιστήμονας είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, καθώς αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς χρηματοδότες της έρευνας. Ο ρόλος της είναι σημαντικός, καθώς θα καθορίσει τι είδους επιστήμη θα εξελιχθεί, τόνισε.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs