Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Στο κενό η προσπάθεια για συνεννόηση – Στα χέρια του Τσίπρα η «καυτή πατάτα» του ασφαλιστικού


Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα για συνεννόηση με την αντιπολίτευση πάνω στο κρίσιμο ζήτημα του ασφαλιστικού, αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο αυτός.... ήταν ο επίσημα διακηρυγμένος στόχος της σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: η καταρχήν συνεννόηση και η σύμπηξη εθνικής γραμμής απέναντι στους δανειστές. Μετά τη σύσκεψη η κυβέρνηση κατηγόρησε την αντιπολίτευση για έλλειψη σοβαρότητας και ειδικότερα κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι δεν θέλησαν καν να συμφωνήσουν σε μια διατύπωση περί της ανάγκης διασφάλισης της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού χωρίς περικοπές συντάξεων, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι ο στόχος της κυβέρνησης πίσω από τις γραμμές ήταν να εκθέσει την αντιπολίτευση με το επιχείρημα ότι «δεν βάζει πλάτη για να μην μειωθούν οι συντάξεις».

Τα κόμματα που προσήλθαν στο προεδρικό άκουσαν τον πρωθυπουργό αλλά απέρριψαν τόσο την πρόταση Τσίπρα για συγκρότηση δύο Επιτροπών εμπειρογνωμόνων, για το ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση, κι επιπλέον αρνήθηκαν τη διαμόρφωση μιας μίνιμουμ κοινής γραμμής για το ασφαλιστικό που θα αποτυπωνόταν σε ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο ποτέ δεν υπήρξε. Η ανακοίνωση της Προεδρίας μετά τη σύσκεψη απλώς κατέγραψε τα σημεία όπου διαπιστώθηκαν συμπτώσεις , κυρίως στο προσφυγικό, καθώς και τις διαφοροποιήσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ- συνολική εκ μέρους του Γιάννη Πλακιωτάκη, επί του ασφαλιστικού εκ μέρους της Φώφης Γεννηματά.

Ο Αλέξης Τσίπρας «προσέφερε» την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά μάλλον χωρίς αποτέλεσμα. Την ευκαιρία έσπευσε να εκμεταλλευτεί ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος ζήτησε και πέρασε η διαδικασία αλλαγής του «επί το αναλογικότερο» (που είναι και η θέση της κυβέρνησης) να γίνει από την παρούσα Βουλή.

Ειδικά όσον αφορά το ασφαλιστικό, όλα τα κόμματα παρέπεμψαν τη συζήτηση στις διαδικασίες της Βουλής, καθώς θεωρούν ότι αυτό θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη για τη δική της πρόταση αντί να κρυφτεί πίσω από μια «εθνική γραμμή» που θα βάζει όλους στο κάδρο των ευθυνών. Μπορεί η κυβέρνηση να τους κατηγορεί ότι με τη στάση τους υπονομεύουν τη διαπραγμάτευση, εν τέλει σε βάρος των πολιτών, ωστόσο η αντιπολίτευση γνωρίζει ότι, «στο τέλος της ημέρας», κατά την προσφιλή έκφραση του πρωθυπουργού, το πολιτικός κόστος θα το επωμιστεί ολόκληρο η κυβέρνηση.

Το αδιέξοδο της σύσκεψης και η ενόχληση της κυβέρνησης αποτυπώθηκε στις σκληρές δηλώσεις των Τσίπρα – Καμμένου:

--Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε σύσσωμη την αντιπολίτευση για έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας και ειδικώς τη ΝΔ ότι «αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων». Επιπλέον, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με τη στάση της στο προσφυγικό (τάχθηκε κατά της δημιουργίας hot spot στα νησιά και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών) υπονομεύει τη διεθνή θέση της χώρας και χαρακτήρισε «υπονομευτική» τη στάση των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στο θέμα του ασφαλιστικού, τη στιγμή που, όπως σημείωσε, «από το 2010 έως σήμερα έχουν ψηφίσει κι εφαρμόσει 11 διαφορετικές περικοπές και μειώσεις συντάξεων» και «χρέωσαν με δισεκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία με το καταστροφικό PSI».

--Ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε πως πίσω από τη στάση που κράτησαν στη σύσκεψη οι Πλακιωτάκης και Γεννηματά ήταν στην ουσία «η συμμαχία Βενιζέλου – Σαμαρά» η οποία οδήγησε στη διαφοροποίηση των δύο κομμάτων στο θέμα του ασφαλιστικού, ενώ έβαλε και ζήτημα Εξεταστικής για το PSI.

Σε κάθε περίπτωση το πώς εξελίχθηκε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, δείχνει ότι τα κόμματα της «μνημονιακής» αντιπολίτευσης που το καλοκαίρι ψήφισαν το Μνημόνιο (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) προεξοφλούν την επώδυνη κατάληξη του ασφαλιστικού κι επομένως έχουν επιλέξει να αφήσουν μόνο του τον Τσίπρα στα δύσκολα…

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs