Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Εκατοντάδες πρόσφυγες αποβιβάστηκαν από το πρωί στις ακτές της Λέσβου - Σχεδόν 10.000 εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη


Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάζονται σήμερα Τετάρτη από το πρωί στις ακτές της Λέσβου, βοηθούντος και του καλού καιρού που επικρατεί στο ....
βόρειο Αιγαίο από τα μεσάνυχτα και μετά.

Ήδη σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex από το ξημέρωμα και μέχρι τις 12 το μεσημέρι, διέσωσαν και μετέφεραν στον εμπορευματικό λιμένα της Μυτιλήνης περί τα 900 άτομα. Στο σύνολο τους αυτά, μεταφέρθηκαν στο hot spot της Μόριας προκειμένου να καταγραφούν και να πιστοποιηθούν.

Στο μεταξύ με οργανωμένη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας μετακινήθηκαν σήμερα προκειμένου να απελαθούν στην Τουρκία, 150 Πακιστανοί παράνομοι μετανάστες.

Στο σύνολο τους κρατούντο εδώ και μέρες στο hot spot της Μόριας και νωρίς το πρωί μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου φρουρούμενοι επιβιβάσθηκαν στο πλοίο «Νήσος Μύκονος» με προορισμό της Καβάλα.

Από εκεί σύμφωνα με αστυνομικές πηγές υπάρχει ο σχεδιασμός της κράτησης τους σε κέντρο στη περιοχή της Ξάνθης και στη συνέχεια της απέλασης τους μέσω Έβρου στην Τουρκία.



Ασφυξία στην Ειδομένη - Σχεδόν 10.000 εγκλωβισμένοι

Το "μαρτύριο της σταγόνας" εξακολουθούν να ζουν οι χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, αφού χθες το βράδυ (από τις 12 τα μεσάνυχτα ως τις 2 τα ξημερώματα) οι αρχές της γειτονικής χώρας άνοιξαν το σημείο διέλευσης και δέχτηκαν μόλις 70 άτομα, ενώ η ροή ξανάρχισε λίγο μετά τις 6 σήμερα το πρωί και ως τις 9, οπότε και ξανάκλεισε η "στρόφιγγα", πέρασαν άλλα 100 άτομα.

Οι ρυθμοί, με τους οποίους οι πρόσφυγες περνούν στην απέναντι πλευρά των συνόρων είναι ιδιαίτερα αργοί, την ίδια ώρα που ο καταυλισμός στην ουδέτερη ζώνη "βουλιάζει". Επτά χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εντός αυτού, ενώ άλλα 2.000 και πλέον άτομα έχουν απλώσει τις σκηνές και τα λιγοστά υπάρχοντά τους στα γύρω χωράφια. Άλλα 180 άτομα παραμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από την Ειδομένη.


Στο μεταξύ, κανονικά διεξάγονται από χθες το απόγευμα τα δρομολόγια των εμπορευματικών αμαξοστοιχιών.


2.500 άτομα στον Πειραιά 

Περίπου 2.500 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΟΛΠ, στους τρεις επιβατικούς σταθμούς αλλά και στην Πέτρινη Αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά.

Το πρωί κατέπλευσαν δύο πλοία αποβιβάζοντας συνολικά 1.016 άτομα, πολλά εκ των οποίων αναχώρησαν με λεωφορεία του ΟΛΠ με προορισμό τον ηλεκτρικό σταθμό καθώς θέλουν από μόνοι τους να βρουν μέσο μεταφοράς προκειμένου να μεταβούν μέσω ΠΓΔΜ στην Ευρώπη.

Στο λιμάνι του Πειραιά από τα ξημερώματα και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, βρίσκονται μέλη του Ερυθρού Σταυρού αλλά και εθελοντές προσφέροντας στους μετανάστες και πρόσφυγες πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.

Επίσης μέλη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης για το άσυλο EASO, με τη βοήθεια μεταφραστών αλλά και έντυπων οδηγιών ενημερώνουν τον κόσμο που θα ήθελε να μεταβεί σε κάποια χώρα της ΕΕ, τι χαρτιά χρειάζονται αλλά και πώς μπορεί να μεταβεί σε αυτήν μέσω άλλης διαδρομής, εκτός από την Ειδομένη.

Συγκινητική είναι η βοήθεια που προσέφεραν και σήμερα γυναίκες, άντρες αλλά και φοιτητές από περιοχές της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά. «Ήρθαμε εδώ από τις Λαϊκές Επιτροπές Κερατσινίου Δραπετσώνας για να συνεισφέρουμε βοήθεια που συγκεντρώθηκε από φτωχές περιοχές της πόλης για τους ανθρώπους αυτούς», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κυριάκη Λίλα και σε ερώτηση για το πώς αισθάνεται αυτή τη στιγμή απαντά: «Νιώθω πόνο απερίγραπτο. Η προσφυγιά είναι ένα μεγάλο ζήτημα και πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι και ευαισθητοποιημένοι. Οργανωμένα πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο και δεν χρειάζεται να βλέπουμε την κατάσταση αυτή φοβικά», τονίζει η ίδια.

Στο μεταξύ τη λειτουργία ιατρείου στο χώρο του ΟΛΠ όπου φιλοξενούνται μετανάστες και πρόσφυγες ξεκίνησε από σήμερα ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου.

Το ιατρείο θα λειτουργεί σε σταθερή βάση και το ωράριο θα είναι από τις 8.00 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ. Ήδη έχει ήδη στελεχωθεί με γενικούς ιατρούς, παθολόγους, παιδιάτρους, καθώς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Πλατανησιώτης ανέφερε ότι θα είναι ένα ιατρείο που θα λειτουργήσει σε απόλυτα οργανωμένη βάση και με σταθερό ωράριο. «Ο στόχος μας είναι διπλός. Πρώτα είναι να καταγράψουμε και να αντιμετωπίσουμε τους ανθρώπους με τα χρόνια νοσήματα καθώς χρειάζονται συγκεκριμένα φάρμακα και δεύτερο η αντιμετώπιση του επείγοντος καθώς υπάρχουν πολλά παιδιά με βρογχίτιδες», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Πλατηνασιώτης.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs