Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Σε νέα ιστορικά χαμηλά έριξε τα επιτόκια η ΕΚΤ - Επέκταση της ποσοτηκής χαλάρωσης


Σε μείωση του διατραπεζικού επιτοκίου στο -0,4% προχώρησε ο Ντράγκι, ενώ σχεδιάζει νέα προγράμματα φθηνού δανεισμού των τραπεζών αρχής γενομένης από....
τον Ιούνιο. Μάλιστα αυξάνει το μηναίο προγράμμα αγοράς ομολόγων στα 80 δισ. ευρώ από 60 δισ. ευρώ πριν σε μια προσπάθεια να στηρίξει η ΕΚΤ την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα όπως ανακοινώθηκε το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης διαμορφώνεται πλέον στο 0% από 0,05% που ήταν πριν, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων διαμορφώνεται στο -0,40%, με μείωση κατά 10 μονάδες βάσης.

Η ΕΚΤ προχωρά, όμως, στη λήψη δύο ακόμη μέτρων προκειμένου να δώσει ώθηση τόσο στην οικονομία όσο και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε αυτά περιλαμβάνεται η αποδοχή ως εγγυήσεων των ομολόγων επενδυτικής διαβάθμισης (investement grade) τα οποία εκδίδουν μη τραπεζικοί όμιλοι προκειμένου αυτοί να δανείζονται από την ΕΚΤ.

Από τον Ιούνιο του 2016 θα ξεκινήσουν τέσσερις νέες δημοπρασίες παροχής φθηνών δανείων στις τράπεζες (TLTRO II), με ορίζοντα αποπληρωμής τα τέσσερα χρόνια.



Ο πρόεδρός της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τόνισε ότι τα αρνητικά επιτόκια είναι αναγκαία και θα διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, με δεδομένη και τη συνεχιζόμενη πτώση στις τιμές του μαύρου χρυσού. Επισήμανε επίσης ότι τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο από την ΕΚΤ, κάτι το οποίο ισχύει και για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Την ίδια ώρα οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ κάνουν λόγω για υποβάθμιση της εκτίμησης για ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2016 στο 1,4% επισημαίνοντας ότι θα αργήσει ο πληθωρισμός να φθάσει το 2% έως το 2018

Παράλληλα η αγορά δεν το δέχτηκε καλά κατέγραφοντας «βουτιά» του ευρώ έως το 1,086 δολ. Ταυτόχρονα την κατιούσα παίρνουν και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων, όχι μόνο των γερμανικών αλλά και αυτών της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε κατά 4,1 μονάδες βάσης στο 0,197%, του ιταλικού κατά 11 μονάδες βάσης στο 1,298%, του ισπανικού κατά 12,5 μονάδες βάσης στο 1,433% και του πορτογαλικού κατά 15,9 μονάδες βάσης στο 2,974%.

Αναφορικά με τις, υπήρξε υποβάθμιση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης φέτος στο 1,4% (από 1,7% που ήταν τον Δεκέμβριο), ενώ διατηρήθηκαν σταθερές οι εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2017 που αναμένεται ότι θα φθάσει στο 1,7% και για το 2018 που εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1,8%.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, αυτός είναι ολοφάνερο ότι θα αργήσει αρκετά να φθάσει στο επίπεδο του 2% που επιθυμεί η ΕΚΤ, με τους οικονομολόγους της να εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 0,1%, θα ενισχυθεί στο 1,3% το 2017 και θα φθάσει στο 1,6% το 2018

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs