Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΣΕΝΜΠΟΡΝ: Μονομερής ενέργεια, ερήμην της Ελλάδας και της Γερμανίας το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων


«Το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες, έγινε μονομερώς, χωρίς ομόφωνη ευρωπαική απόφαση, χωρίς την Ελλάδα και τη Γερμανία, γεγονός που....
θεωρώ ως μία πράξη ελλιπούς ευρωπαικής αλληλεγγύης», επισήμανε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Αυστρίας, Κρίστοφ Σένμπορν, σε σημερινή μακρά συνέντευξή του εφ΄ όλης της ύλης, στη δημόσια αυστριακή Τηλεόραση.

Ο ίδιος επικρίνει για το λόγο αυτό, όχι μόνον την αυστριακή κυβέρνηση αλλά και άλλες πολλές ευρωπαικές κυβερνήσεις, και το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι, τί θα γίνει με τους ανθρώπους στα σύνορα ΠΓΔΜ και Ελλάδας στην Ειδομένη, πρόσθεσε.

«Κανείς δεν μπορεί να πει, ότι είναι τώρα πρόβλημα της Ελλάδας», παρατήρησε ο καρδινάλιος και ζήτησε να υπάρξει ευρωπαική αλληλεγγύη, με στόχο να δημιουργηθούν πιο ανθρώπινες διαδρομές και να παραληφθούν πρόσφυγες απευθείας από τις περιοχές κρίσης, κάτι που, κατά τη γνώμη του, θα αποτελέσει και πλήγμα στους διακινητές, οι οποίοι με το κλείσιμο των συνόρων απέκτησαν ούριο άνεμο.

Για τον προκαθήμενο της αυστριακής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων αποτελεί «ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, ένα προσωρινό μέτρο», και ο ίδιος, όπως σημείωσε, μπορεί ίσως να αντιληφθεί ότι, για παράδειγμα, με τις γειτονικές χώρες της Αυστρίας, όπως επίσης με την Αγγλία ή τη Δανία, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει μία πραγματική συναίνεση, ωστόσο δεν είναι ωραίο το ό,τι κατόπιν η Αυστρία προχώρησε σε μία μονομερή ενέργεια με τις βαλκανικές χώρες, «που δεν επιτρέπεται όμως να είναι και η τελευταία λέξη».

Στη συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο καρδινάλιος επαίνεσε ιδιαίτερα τη στάση της Γερμανίδας καγκελάριου Αγγελα Μέρκελ, η οποία, όπως είπε, είναι μία πολύ σθεναρή και ευφυής γυναίκα, έχοντας δράσει με ένα βαθύ συναίσθημα αλληλεγγύης, ενώ είναι το πρόσωπο το οποίο λέει με την μεγαλύτερη έμφαση και τη μεγαλύτερη σαφήνεια στην Ευρώπη, πως το προσφυγικό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού από όλους.

Αυτή η σαφήνεια, ο ίδιος θα ευχόταν να έχει υπάρξει από πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς – και επίσης από εκείνους τους πολιτικούς στην Αυστρία, οι οποίοι για αρκετό καιρό στήριζαν την Αγγέλα Μέρκελ και οι οποίοι τώρα, «λόγω κατανοητής ανησυχίας, λένε δεν θα τα καταφέρουμε», επισήμανε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο προκαθήμενος της αυστριακής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs