Φωτογραφία αρχείου*
Πριν λίγα χρόνια, όσοι είχαν βρετανική ή αμερικανική υπηκοότητα, θεωρούνταν οι πιο τυχεροί άνθρωποι, καθώς το διαβατήριό τους εξασφάλιζε την επίσκεψη στις ....
περισσότερες ξένες χώρες, χωρίς να χρειάζονται βίζα.
περισσότερες ξένες χώρες, χωρίς να χρειάζονται βίζα.
Τα πράγματα ωστόσο, έχουν αλλάξει αρκετά σύμφωνα με μια λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα η Henley & Partners, σε συνεργασία με τη διεθνή ένωση αεροπορικών μεταφορών, όπου καθορίζονται ποιες χώρες έχουν τη μεγαλύτερη ελευθερία μεταφοράς χωρίς έκδοση βίζας.
Πλέον, η Γερμανία είναι και πάλι η χώρα με το ισχυρότερο διαβατήριο (για τρίτη συνεχόμενη χρονιά) με 177 προσβάσιμους προορισμούς.
Τη δεύτερη θέση της λίστας, καταλαμβάνει η Σουηδία με 176 προορισμούς και τρίτο το Ηνωμένο Βασίλειο με 175. Η θέση της Ελλάδας είναι στην έβδομη θέση φέτος, τρεις θέσεις πάνω από τις ΗΠΑ. Το χειρότερο σκορ συγκέντρωσε το Αφγανιστάν.
Όπως δήλωσε στο CNN εκπρόσωπος της Henley & Parteners:
Τα κριτήρια που εξετάζονται για τη παροχή δωρεάν βίζα και ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε άλλες χώρες, έχουν να κάνουν με τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των χωρών, αμοιβαίων συμφωνιών, και κινδύνων ασφαλείας.
Η λίστα με τα 10 καλύτερα διαβατήρια (σ.σ. χώρα προέλευσης, προορισμοί)
Γερμανία, 177 χώρες
Σουηδία, 176 χώρες
Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, 175 χώρες
Βέλγιο, Δανία, Ολλανδία, ΗΠΑ, 174 χώρες
Αυστρία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, 173 χώρες
Καναδάς, Ιρλανδία, Κορέα, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ελβετία, 172 χώρες
Ελλάδα, Νέα Ζηλανδία, 171 χώρες
Αυστραλία, 169 χώρες
Μάλτα, 168 χώρες
Ουγγαρία, Τσεχία, Ισλανδία, 167 χώρες
Τα χειρότερα διαβατήρια
Εκτός από τα διαβατήρια του Αφγανιστάν που βρίσκονται στην τελευταία θέση, στην προτελευταία βρίσκονται αυτά του Πακιστάν που εξασφαλίζουν πρόσβαση σε 29 χώρες.
Τρίτα από το τέλος είναι τα του Ιράκ με τους κατόχους τους να μπορούν να επισκεφθούν 30 χώρες.
*Φωτογραφία αρχείου όπου απεικονίζονται πλαστά διαβατήρια, στην καμπάνια που διοργάνωσε το Κέντρο Προώθησης της Κοινωνίας των Πολιτών (Centre for Promotion of Civil Society) στο Σαράγεβο (Sarajevo) της Βοσνίας, στις 21 Δεκεμβρίου 2010. Πολύ πρόσφατα (15/2/2016) η Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει κάνει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και δεν πληροί τα κριτήρια. Ο πόλεμος των διαβατηρίων για την Ευρώπη καλά κρατεί - Πηγή: REUTERS/Danilo Krstanovic/Files