Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Τι συμβαίνει στον οργανισμό ενός ανθρώπου μετά την τραχειοστομία στην οποία υποβλήθηκε η Μυρσίνη Αρναούτη;


Μετά απο μια επέμβαση τραχειοστομίας / λαρυγγεκτομής ο ασθενής καλείται να συνηθίσει σε μια εντελώς νέα πραγματικότητα. Η αναπνοή δεν πραγματοποιείται πλέον....
μέσω της μύτης και του στόματος και έτσι προκύπτουν μια σειρά θεμάτων που χρήζουν επίλυσης.

Τα βασικότερα είναι τα ακόλουθα:

Δυσκολία επικοινωνίας

Άφθονες βλεννώδεις εκκρίσεις

Λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος

Θέματα αισθητικής

Ακολουθώντας τις οδηγίες του εξειδικευμένου προσωπικού (γιατροί- νοσηλευτές- λογοθεραπευτές) τα προβλήματα αυτά είναι αντιμετωπίσιμα. Η συμβουλή τους θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τη λύση, που ταιριάζει στις προσωπικές ανάγκες.



1. Δυσκολία επικοινωνίας

Α. Τραχειοσωλήνας με βαλβίδα επικοινωνίας

Ο συγκεκριμένος τραχειοσώληνας χρησιμεύει σε περιπτώσεις όταν δεν έχει γίνει ολική λαρυγγεκτομή, για την εκτροπή της εκπνοής προς τη στοματική κοιλότητα και την επίτευξη ομιλίας. Ο τραχειοσωλήνας μπορεί να είναι πλαστικός ή ασημένιος , με ή χωρίς αεροθάλαμο (cuff).


B. Λαρυγγόφωνο

Το λαρυγγόφωνο παράγει δονήσεις και μετατρέπει τις ταλαντώσεις του τραχήλου σε ομιλία. Η ομιλία η οποία παράγεται είναι έντονα μεταλλική. Η παραγωγή φωνής εξαρτάται απο την ανατομία της περιοχής και τον ασθενή. Εϊναι πιθανό, δηλαδή, να μην παράγεται φωνή, χωρίς υπαιτιότητα της συσκευής. Η συγκεκριμένη μέθοδος αφορά ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε επέμβαση ολικής λαρυγγεκτομής.


Γ. Καθετήρας τραχειο-οισοφαγικός + βαλβίδα ομιλίας

Εναλλακτικά στους παραπάνω ασθενείς τοποθετείται επεμβατικά ένας καθετήρας, ο οποίος συνδέει την τραχεία με τον οισοφάγο. Με τη βοήθεια μιας βαλβίδας ομιλίας που τοποθετείται στο στόμιο, ο εκπνεόμενος αέρας εκτρέπεται μέσω του οισοφάγου στη στοματική κοιλότητα και επιταγχάνεται ομιλία. 


Ο τραχειο-οισοφαγικός καθετήρας πρέπει να αλλάζεται κάθε 6 μήνες περίπου.


Δ. Οισοφαγική ομιλία 

Η τρίτη πρόταση για τους ασθενείς με ολική λαρυγγεκτομή είναι η οισοφαγική ομιλία. Ο ασθενής εκπαιδεύεται απο εξειδικευμένο λογοθεραπευτή να ομιλεί μετά απο κατάποση ποσότητας αέρα. Είναι ένας κουραστικός τρόπος ομιλίας και δεν είναι εφικτός σε περίπτωση λοίμωξης ή φλεγμονής. Σε μερικές περιπτώσεις η φωνή που παράγεται είναι πολύ σιγανή, οπότε χρησιμοποιείται φορητός ενισχυτής.


2. Άφθονες βλεννώδεις εκκρίσεις

Η έκκριση βλεννών είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, λόγω της παράκαμψης της ανώτερης αεροφόρου οδού, η οποία υγραίνει, θερμαίνει και φιλτράρει τον εισπνεόμενο αέρα. Η λύση που προτείνεται είναι η χρήση ενδεδειγμένων φίλτρων τα οποία υποκαθιστούν τις λειτουργίες της μύτης (φιλτράρισμα, ύγρανση και θέρμανση της αναπνοής).


Για όσο χρόνο διατηρείται το στόμιο η χρήση φίλτρου κρίνεται απαραίτητη. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνδυαστικά με τα φίλτρα, μπορεί να απαιτηθεί η χρήση συσκευής αναρρόφησης για την αποσυμφόρηση του αναπνευστικού συστήματος.


3. Λοιμώξεις του αναπενυστικού

Τα φίλτρα που αναφέραμε παραπάνω συμβάλλουν τα μέγιστα για να περιορίσουν τον κίνδυνο λοιμόξεων.Οι αλλαγές των φίλτρων πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών ούτως ώστε να φιλτράρεται όσο γίνεται καλύτερα ο εισπνεόμενος αέρας.


4. Θέματα αισθητικής

Εϊναι γεγονός ότι κάποιοι αισθάνονται άβολα να εμφανίζονται με ακάλυπτη την περιοχή του στομίου. Για αυτό το λόγο διατίθεται μεγάλη ποικιλία καλυμμάτων από βαμβακερό ή μεταξωτό ύφασμα, τα οποία μπορούν να συνδυαστούν με τα φίλτρα τραχειοστομίας και να δώσουν ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs