Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Ανατροπή στις Βρυξέλλες: Στα σκαριά νέο σχέδιο δήλωσης χωρίς αναφορά σε κλειστά σύνορα


Από την απεσταλμένη του "Π" στις Βρυξέλλες: Μαρία Μητσοπούλου

Ρευστή είναι η εικόνα που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στο προσφυγικό καθώς οι διεργασίες στο παρασκήνιο ...
είναι έντονες λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου.

Ενώ χθες το βράδυ είχε διαμορφωθεί η εικόνα περί επίσημης αναφοράς στο κλείσιμο των συνόρων, με βάση το προσχέδιο δήλωσης που διέρρευσε, πλέον η εικόνα αλλάζει, τουλάχιστον ως προς το τι θα περιλαμβάνουν οι επίσημες διατυπώσεις στην τελική δήλωση, καθώς σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες υπάρχει νέο σχέδιο δήλωσης το οποίο δεν περιλαμβάνει αναφορά σε κλείσιμο των συνόρων. Σ'αυτή την εξέλιξη καταλυτική φαίνεται να είναι η παρέμβαση της Γερμανίας.

Μετά τις συναντήσεις που παραγματοποίησε σε διμερές επίπεδο ο πρωθυπουργός με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το κλίμα αλλάζει και στέλνουν προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα να μην βγαίνουν βιαστικά συμπεράσματα - αιχμή που απευθύνεται κυρίως προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ως προς το τελευταίο οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβαίνει σε δηλώσεις στην Αθήνα χωρίς να έχει ενημέρωση από τον πρωθυπουργό και διαμηνύουν πως "όσοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το κλίμα κινδυνεύουν να βρεθούν εκτεθειμένοι".


Σύμφωνα λοιπόν με τις παραπάνω κυβερνητικές πηγές υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το κλίμα διαμορφώνεται διαφορετικά απ' ό,τι το ξέραμε μέχρι χθες το βράδυ και το βάρος αναμένεται να πέσει όχι στην Ελλάδα αλλά στην Τουρκία και την από μέρους της εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την ΕΕ ενώ διαπιστώνεται μια τάση να επικριθεί στο κείμενο της δήλωσης η πολιτική των κλειστών συνόρων και των μονομερών ενεργειών. Τονίζεται ότι το κλειδί για τη διαχείριση του προσφυγικού σε αυτή τη Σύνοδο βρίσκεται στην Τουρκία και το ΝΑΤΟ και όχι στη λογική του κλεισίματος του βαλκανικού διαδρόμου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι, μετά τη συνάντηση των 28 ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., θα ακολουθήσει δείπνο με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Εκεί αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι δεσμεύσεις τις οποίες θα αναλάβει κάθε πλευρά (Ε.Ε. και Τουρκία), τόσο για το προσφυγικό όσο και για την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας.


Διμερείς επαφές Τσίπρα

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ υπήρξε κοινός τόπος ως προς το ότι θεωρείται "απαράδεκτο" το κλείσιμο των συνόρων, και πως πρέπει να επικριθεί μια τέτοια αναφορά στο κείμενο της δήλωσης. Μάλιστα υπογραμμίζεται ότι Ελλάδα και Γερμανία διαφωνούν από κοινού σε αναφορά για κλείσιμο συνόρων.

Στη συνάντηση με τον Μαρκ Ρουτε πρωθυπουργό της Ολλανδίας η οποία έχει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, η ελληνική πλευρά έθεσε στο τραπέζι τις 4 θέσεις της για μείωση των ροών, φαστ τρακ επιστρο΄φες μεταναστών στην Τουρκία και αξιόπιστη διαδικασία μετεγκατάστασης (relocation) στις χώρες της ΕΕ.

Τέλος στη συνάντηση με τον Νταβούτογλου υπήρξε εκ μέρους της Αθήνας η παρότρυνση για υλοποίηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας στη βάση του Σχεδίου δράσης ΕΕ- Τουρκίας, ενώ με τον Νίκο Αναστασιάδη συμφωνήθηκε ενιαία εθνική γραμμή στη διευθέτηση θεμάτων που εμπίπτουν στο Σχέδιο Δράσης ΕΕ - Τουρκίας.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs