Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Μεξικό: Οι αεροφωτογραφίες που αποκαλύπτουν την τεράστια κοινωνική ανισότητα


Οι πλούσιοι ζουν κυριολεκτικά δίπλα στους φτωχούς, αλλά σε εντελώς...
διαφορετικούς κόσμους

Το Μεξικό είναι μια από τις χώρες όπου οι διαφορά φτωχών και πλούσιων είναι τεράστια και χαώδης. Η πρωτεύουσα της χώρας, το Μέξικο Σίτι, με τους 9 εκατομμύρια κατοίκους ( είναι τρανό παράδειγμα αυτής της διαφοράς.

Η θέα πάνω από την πόλη του Μεξικού είναι ακόμα πιο περίεργη. Αεροφωτογραφίες δείχνουν πλούσιες περιοχές, με βίλες και πολυτελή σχολεία, ακριβώς δίπλα από περιοχές με ετοιμόρροπα κτίρια και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου που δεν έχει ούτε γρασίδι.

Ο φωτογράφος Johnny Miller, τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες που δείχνουν δυο εντελώς διαφορετικούς κόσμους που χωρίζονται μόνο από ένα τοίχο, μια γέφυρα ή έναν δρόμο.


«Το Μεξικό είναι μια από τις πιο ‘άνισες’ χώρες του κόσμου» λέει ο Miller. Και συμπληρώνει: «Το πιο πλούσιο 1% του πληθυσμού κερδίζει το 21% των συνολικών εισοδημάτων της χώρας, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στον κόσμο. Συγκεκριμένα, μεγάλος πλούτος έχει συγκεντρωθεί μόνο σε μερικούς πολυεκατομμυριούχους».


Όπως ο μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών, Carlos Slim, που στα 76 του χρόνια έχει περιουσία περίπου 46 δισ. δολαρίων.


Οι φωτογραφίες του Miller απεικονίζουν, μεταξύ άλλων, τις φτωχογειτονιές του Ciudad Nezahualcoyotl, μια γειτονία που ο ίδος την περιγράφει σαν «γιγαντιαία εργατική αποικία». Σε αυτή την περιοχή, ο φτωχός πληθυσμός φτάνει τα 2 εκατομμύρια.




«Τρίπατοι αυτοκινητόδρομοι και γιγαντιαία τούνελ, τρυπούν το ορεινό τοπίο. Ουρανοξύστες, τεράστιοι Καθεδρικοί ναοί και μια από τις μεγαλύτερες πλατείες του κόσμου στέκουν στην κορυφή μιας αποξηραμένης λίμνης. Παντού υπάρχουν σημάδια της αυτοκρατορίας των Αζτέκων που προϋπήρχε, στα ονόματα των δρόμων, στα φεστιβάλ, στο φαγητό, στα μάτια και στο δέρμα των ανθρώπων. Είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές πόλεις που έχω επισκεφθεί» λέει ο Miller.







Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο