σκότωσε 77 ανθρώπους στο Όσλο και στο νησάκι Ουτόγια της Νορβηγίας, εμφανίστηκε σήμερα να κάνει έναν προκλητικό, ναζιστικό χαιρετισμό, κατά την έναρξη της δίκης σε δεύτερο βαθμό για τις συνθήκες κράτησής του, αναγκάζοντας τους δικαστές να τον ανακαλέσουν στην τάξη.
Με μια απόφαση που προκάλεσε κατάπληξη, κυρίως μεταξύ των οικογενειών των θυμάτων, πέρσι τον Απρίλιο το νορβηγικό κράτος καταδικάστηκε για την "απάνθρωπη" και "εξευτελιστική" μεταχείριση του Μπράιβικ, κατά παράβαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι νορβηγικές αρχές άσκησαν έφεση στην απόφαση αυτή.
Στη φυλακή όπου κρατείται, ο 37χρονος εξτρεμιστής έχει στη διάθεσή του τρία κελιά όπου μπορεί να παρακολουθεί τηλεόραση, να παίζει βιντεοπαιχνίδια ή να γυμνάζεται με μηχανήματα. Ο δικαστής ωστόσο έκρινε παράνομη την παρατεταμένη απομόνωσή του, καθώς για λόγους ασφαλείας εδώ και πεντέμισι χρόνια δεν έχει καμία επαφή με τους συγκρατούμενούς του. Οι σωφρονιστικές αρχές από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι έρχεται σε επαφή με τους υπαλλήλους της φυλακής, το ιατρικό προσωπικό, τον δικηγόρο του, ακόμη και με έναν ιερέα.
Στις 22 Ιουλίου 2011 ο Μπράιβικ τοποθέτησε μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης, στο Όσλο, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους. Λίγες ώρες αργότερα εξαπέλυσε επίθεση σε μια κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, στο νησάκι Ουτόγια, κυνήγησε τους εφήβους και σκότωσε 69 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους νέους. Αυτή ήταν η χειρότερη σφαγή που έχει σημειωθεί στη Νορβηγία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Έναν χρόνο αργότερα ο Μπράιβικ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών, όπως η κράτησή του μπορεί να παραταθεί επ' αόριστον.
Σήμερα, κατά την έναρξη της δίκης στο σχολείο της φυλακής του Σκίεν όπου κρατείται, χαιρέτισε ναζιστικά τους δημοσιογράφους, όπως είχε κάνει και πρωτόδικα. Ο δικαστής Έισταϊν Χέρμανσεν τον ανακάλεσε στην τάξη χαρακτηρίζοντας "προσβλητική" τη συμπεριφορά του απέναντι στο δικαστήριο. Ο Μπράιβικ, που εμφανίστηκε με σκούρο κουστούμι, ξυρισμένο κεφάλι και πυκνά γένια, υποσχέθηκε, τόσο χαμηλόφωνα που σχεδόν δεν ακουγόταν, ότι δεν θα επαναλάβει τη χειρονομία αυτή.
Με μήνυμά του στο Twitter ο πρώην επικεφαλής της νεολαίας των Εργατικών, ο Έσκιλ Πέντερσεν, ο οποίος γλίτωσε από τη σφαγή στο Ουτόγια, κάλεσε τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης να μην αναπαράξουν "για πολλοστή φορά" τον ναζιστικό χαιρετισμό.
Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν επιλέξει, σχεδόν όλες, να τηρήσουν σιγή και κανένας εκπρόσωπός τους δεν βρισκόταν σήμερα στο δικαστήριο.
Η απόφαση του Εφετείου αναμένεται να εκδοθεί τον Φεβρουάριο.