Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Στενός φίλος του Τραμπ ερευνάται για φοροδιαφυγή 170 εκατ. στην Ιταλία -Το δεξί χέρι του προέδρου εκτός Λ. Οίκου


Ενας στενός φίλος του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον βοήθησε σημαντικά να συγκεντρώσει...
χρήματα προεκλογικά, ερευνάται για φοροδιαφυγή της τάξεως των 170 εκατ. δολαρίων στην Ιταλία.




Η υπόθεση αφορά την πώληση ενός πολυτελούς θέρετρου στη «Σμαραγδένια Ακτή» της Σαρδηνίας, σύμφωνα με τον Guardian, όπου συχνά πηγαίνουν Αραβες και Ρώσοι ολιγάρχες. Ο Τόμας Μπάρακ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην προεκλογική καμπάνια του Τραμπ και την ορκωμοσία του, ενώ τον περιγράφουν ως έναν από τους συμβούλους- κλειδιά του Αμερικανού προέδρου εκτός του Λευκού Οίκου.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης είναι οι ισχυρισμοί ότι μαζί με συνεργάτες του στην εταιρεία επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων Colony Capital ενορχήστρωσαν ένα περίπλοκο σχέδιο που περιλαμβάνει εταιρείες με έδρα στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να αποκρύψουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τις ιταλικές φορολογικές αρχές, όταν η Colony πούλησε το 2012 το θέρετρο στη Σαρδηνία στο Κατάρ, για 600 εκατ. ευρώ. 

Δεν έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες στον Μπάρακ και τα άλλα στελέχη. Σύμφωνα με νομικό έγγραφο, το οποίο συνέταξε εισαγγελέας στη Σαρδηνία, οι αρχές χρησιμοποίησαν ηχογραφημένες συνομιλίες στις έρευνές τους, αναφέρει ο Guardian.

Ο Μπάρακ- ο άνθρωπος που έσωσε τη Neverland του Μάικλ Τζάκσον από την κατάσχεση όσο ακόμη ζούσε ο βασιλιάς της ποπ, ήταν ο πρώτος σημαντικός επιχειρηματίας που δήλωσε τη στήριξή του στο πρόσωπο του Τραμπ, προεκλογικά. Στενός φίλος του και συνεταίρος του είναι ο ηθοποιός Ρομπ Λόου, με τον οποίο ο Μπάρακ είχε αγοράσει τα στούντιο Miramax, πριν τα πουλήσει το 2016 σε όμιλο από το Κατάρ.

Η ιταλική έρευνα για τις οικονομικές δραστηριότητες του Μπάρακ στη Σαρδηνία δεν σχετίζονται με τον Τραμπ, αλλά με τις συναλλαγές του επιχειρηματία με το Κατάρ. Ο 69χρονος, που μιλά αραβικά και ξεκίνησε την καριέρα του δουλεύοντας για τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, θεωρείται ότι επηρεάζει την πολιτική του Τραμπ στη Μέση Ανατολή.

Λίγο πριν από τις αμερικανικές εκλογές, ο Μπάρακ είχε κάνει έκκληση για «ριζική, ιστορική στροφή των ΗΠΑ προς τον αραβικό κόσμο», ενώ γράφοντας στο Fortune υποστήριξε ότι «η μόνη λύση στον πόλεμο της Συρίας είναι μία σε συνεργασία με τη Ρωσία, όχι εναντίον της».

Ο εισαγγελέας στη Σαρδηνία εξετάζει αν ο επιχειρηματίας και οι συνεργάτες του επεδίωξαν να «φορτώσουν» με τεχνητά χρέη το θέρετρο, χρόνια πριν από την πώλησή του, προκειμένου να δομηθεί η πώληση ως αφορολόγητη συναλλαγή.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs