Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Γιατί πεινάω τόσο; 6 άγνωστοι λόγοι


Δεν έχει καν φτάσει η ώρα του μεσημεριανού και το μόνο που σκέφτεστε είναι πότε και τι θα φάτε....




Και όμως, έχετε φάει κανονικά πρωινό. Γιατί, λοιπόν, η πείνα σας δε λέει να καταλαγιάσει;


Δεν κοιμηθήκατε αρκετά

Μπορεί το ξυπνητήρι να ήχησε, αλλά εσείς δεν είστε έτοιμοι να αφήσετε το κρεβάτι σας. Όταν κοιμάστε λιγότερες ώρες από αυτές που χρειάζεστε, τότε ο οργανισμός σας εκκρίνει την ορμόνη γκρελίνη, τα υψηλά επίπεδα της οποίας έχουν συνδεθεί με το αίσθημα της πείνας. Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή αναζητάτε κυρίως υδατάνθρακες, καθώς το σώμα σας ψάχνει για εναλλακτικές πηγές ενέργειας.


Φάγατε πολύ το προηγούμενο βράδυ

Αν και επιστήμη δεν έχει βρει ακόμα εξήγηση, ωστόσο είναι γνωστή σε όλους η αίσθηση του να πέφτετε για ύπνο φουσκωμένοι και να ξυπνάτε πεινασμένοι. Την ευθύνη για το “ανεξήγητο” αυτό φαινόμενο φαίνεται να φέρει το είδος της τροφής που καταναλώσατε. Για παράδειγμα, οι υδατάνθρακες προκαλούν απότομη άνοδο και πτώση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να… ξεγελιέται, πιστεύοντας ότι δεν έχετε χορτάσει.


Περιμένετε να αδιαθετήσετε

Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της προεμμηνορροϊκής φάσης, η παραγωγή προγεστερόνης αυξάνεται. Αυτό φαίνεται να αυξάνει όχι μόνο την όρεξή σας, αλλά και τη δυσαρέσκεια με το σώμα σας.


Παίρνετε φάρμακα

Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που στις παρενέργειές τους περιλαμβάνεται η αύξηση της όρεξης. Συνήθως μετά την ολοκλήρωση της αγωγής, το μικρό αυτό πρόβλημα λύνεται μόνο του. Αν, όμως, ακολουθείται κάποια χρόνια θεραπεία, τότε χρειάζεται να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ώστε να ενημερωθείτε για τις εναλλακτικές επιλογές σας.


Απλώς διψάτε

Ακόμα και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να εξαντλήσει τον οργανισμό σας, με αποτέλεσμα το σώμα να στρέφεται στην αναζήτηση θερμίδων, ώστε να εφοσιαστεί με καύσιμα. Έτσι, αυτό που εσείς βιώνετε ως πείνα, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι δίψα. Πριν, λοιπόν ενδώσετε στον πειρασμό, πιείτε ένα ποτήρι νερό και περιμένετε λίγα λεπτά.


Είστε αγχωμένοι

Ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά σε καταστάσεις στρες, ενεργοποιώντας το μηχανισμό «μάχης ή φυγής». Ο συγκεκριμένος μηχανισμός έχει τις ρίζες του στον άνθρωπο των σπηλαίων, ο οποίος έπρεπε να παλέψει ή να τρέξει να σωθεί, όταν ερχόταν αντιμέτωπος με κάποιο σαρκοφάγο. Φυσικά, μετά τη μάχη ή το τρέξιμο το εξαντλημένο σώμα χρειαζόταν τροφή, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η όρεξη. Στην εποχή μας, βέβαια, η αντίδραση αυτή δεν την προκαλούν τα θηρία, αλλά οι έντονοι ρυθμοί ζωής.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs