Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν μόνιμο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση αλλά και για τις τράπεζες με αποτέλεσμα να δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από τους Θεσμούς για να μειωθεί ο αριθμός τους.
Έτσι, λοιπόν οι τράπεζες σύμφωνα με την εφημερίδα Παραπολιτικά αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια κίνηση – έκπληξη, προσφέρουν διευθετήσεις με «κούρεμα» οφειλών έως και 95%.
Πρόκειται για ένα «παράθυρο» ευκαιρίας πριν τα καταναλωτικά δάνεια περάσουν σε funds.
Από την κίνηση αυτή, ευνοούνται όσοι έχουν ελάχιστα εισοδήματα ή κανένα περιουσιακό στοιχείο.
Επιθεωρήσεις στις ελληνικές τράπεζες σχεδιάζει να κάνει φέτος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένο να καταγράψει την πρόοδό τους στην προσπάθεια για μείωση των κόκκινων δανείων.
Την είδηση μεταδίδει το Ρόιτερς επικαλούμενο επιστολή της διευθύντριας της ΕΚΤ προς την Κριστίν Λαγκάρντ, ως απάντηση στο αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με το εποπτικό έργο της Τράπεζας, στο πλαίσιο ενός πιθανού προγράμματος του Ταμείου για τη χώρα μας.
Οι έλεγχοι στην Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς, την Eurobank και την Alpha Bank θα γίνουν το «δεύτερο εξάμηνο του έτους», περίοδο κατά την οποία τα ελληνικά ιδρύματα θα πρέπει να έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή τα κυριότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων τους, όπως επισημαίνει η κ. Λάουτενσλαγκερ.
Μεταξύ άλλων, η ΕΚΤ θα ελέγξει την καταλληλότητα των στρατηγικών και των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν καταρτίσει οι ελληνικές τράπεζες, τους στόχους που έχουν τεθεί και κατά πόσον το κάθε ίδρυμα έχει τη δυνατότητα να τους πετύχει. Παράλληλα θα ταυτοποιηθούν τυχόν κενά ή τρόποι καλύτερης αντιμετώπισης του προβλήματος.
Το πόρισμα της ΕΚΤ για τυχόν ανεπάρκειες θα σταλεί στις ελληνικές τράπεζες μέσα στο πρώτο μισό του 2018.
Στα τέλη του περασμένου έτους, τα «κόκκινα» ανοίγματα ανέρχονταν σε 111,67 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι το 45,86% του συνόλου, ενώ το πρώτο τρίμηνο φέτος οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν το ποσοστό στο 45,2%, πετυχαίνοντας δηλαδή οριακά τον τριμηνιαίο στόχο.
Το ερώτημα Λαγκάρντ στάλθηκε στην ΕΚΤ στο πλαίσιο της προμελέτης που κάνει η επικεφαλής του ΔΝΤ προτού καταθέσει στο Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού πρόταση για επί της αρχής συμμετοχή στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.