Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Αυτοί είναι οι 500 κροίσοι του πλανήτη- Κανένας Ελληνας, σαρώνουν οι ασιάτες δισεκατομμυριούχοι [εικόνες]


Πλουσιότεροι κατά ένα τρις δολάρια έγιναν το 2017 οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου τετραπλασιάζοντας τα κέρδη τους από...
το προηγούμενο έτος, λόγω ισχυρής ανόδου των χρηματιστηρίων.




Ο δείκτης δισεκατομμυριούχων που καταρτίζει το Bloomberg, ο οποίος «μετρά» καθημερινά τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, κατέγραψε αύξηση 23%, έναντι αύξησης 20% που σημείωσαν οι δείκτες MSCI World Index και S&P 500.

Ο ιδρυτής της Amazon.com, Jeff Bezos, είδε την περιουσία του να αυξάνεται το περισσότερο το 2017, κατά 34,2 δισ. δολάρια, εκτοπίζοντας τον συνιδρυτή της Microsoft, Bill Gates, από την πρώτη θέση στην κατάταξη των πλουσιότερων ανθρώπων τον Οκτώβριο.

Ο Gates είχε την «πρωτιά» από τον Μάιο του 2013. Ο Bezos, η καθαρή αξία του οποίου ξεπέρασε τα 100 δισ. δολάρια στο τέλος του Νοεμβρίου, έχει σήμερα καθαρή αξία 99,6 δισ. δολαρίων, έναντι των 91,3 δισ. του Gates.


O ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates βρίσκεται στη δεύτερη θέση του δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg/ Φωτογραφία: AP

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, οι 500 δισεκατομμυριούχοι ήλεγχαν 5,3 τρισ. δολάρια, έναντι των 4,4 τρισ. δολαρίων στις 27 Δεκεμβρίου του 2016.


Σαρώνουν οι κινέζοι δισεκατομμυριούχοι

Οι 38 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι στον δείκτη Bloomberg αύξησαν κατά 177 δισ. δολάρια τις περιουσίες τους το 2017, ποσό αυξημένο κατά 65% και το υψηλότερο μεταξύ των 49 χωρών που εκπροσωπούνται στον δείκτη. Ο ιδρυτής της China Evergrande Group, Hui Ka Yan, αύξησε κατά 25,9 δισ. δολάρια την περιουσία του, ποσό αυξημένο κατά 350% σε σχέση με πέρυσι.

Ο συνιδρυτής της Tencent Holdings, Ma Huateng, έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, με την περιουσία του σχεδόν να διπλασιάζεται στα 41 δισ. δολάρια. Ο αριθμός των Ασιατών δισεκατομμυριούχων ξεπέρασε για πρώτη φορά αυτόν των Αμερικανών.


Ο Ma Huateng της Tencent Holdings είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας/ Φωτογραφία: ΑΡ


Οι ΗΠΑ είχαν τη μεγαλύτερη παρουσία στον δείκτη, με 159 δισεκατομμυριούχους που αύξησαν κατά 315 δισ. δολάρια την περιουσία τους (+18%), με συνολική καθαρή αξία 2 τρισ. δολαρίων.


Αυξημένη η περιουσία των 27 Ρώσων δισεκατομμυριούχων

Οι 27 πλουσιότεροι άνθρωποι της Ρωσίας αύξησαν κατά 29 δισ. την περιουσία τους στα 275 δισ. δολάρια.

Οι 57 κροίσοι του κλάδου της τεχνολογίας που βρίσκονται στον δείκτη του Bloomberg αύξησαν κατά 262 δισ. δολάρια την περιουσία τους, ποσό αυξημένο κατά 35% , το υψηλότερο από οποιονδήποτε κλάδο.

Ο συνιδρυτής της Facebook, Mark Zuckerberg εμφάνισε την τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση περιουσίας σε δολάρια στον δείκτη (+22,6 δισ. δολάρια ή +45%)


Ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg/ Φωτογραφία: AP

-Συνολικά, οι 440 δισεκατομμυριούχοι του δείκτη που αύξησαν την περιουσία τους φέτος, κατέγραψαν συνδυαστικά αύξηση της περιουσίας τους κατά 1,05 τρισ. δολάρια.


Οι χαμένοι

Μεταξύ των χαμένων που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του Blomberg περιλαμβάνονται:

Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος του κλάδου των τηλεπικοινωνιών Patrick Drahi είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 39%, ή 4,1 δισ. δολάρια, στα 6,3 δισ. δολάρια.


Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκηπας Alwaleed Bin Talal έχασε 1,9 δισ. δολάρια μετά τη σύλληψή του, στα 17,8 δισ. δολάρια.


Συνολικά 60 δισεκατομμυριούχοι είδαν τις περιουσίες τους να μειώνονται.


Κατά 4,1 δισ. δολάρια μειώθηκε η περιουσία του Γάλλου δισεκατομμυριούχου, Patrick Drahi/ Φωτογραφία: ΑΡ

Συνολικά, οι 58 από τους 500 δισεκατομμυριούχους του δείκτη που είδαν τις περιουσίες τους να μειώνονται, έχασαν συνδυαστικά 46 δισ. δολάρια το 2017.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs