Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

6 πολύτιμες συμβουλές για να είσαι σωστός πότης - Να πίνεις αλλά να μη σε πίνει


Τώρα στις γιορτές χαλαρώνουμε και ίσως πιούμε και ένα ποτηράκι παραπάνω. Ωστόσο ...
το ποτό, όπως όλα τα πράγματα στην ζωή, έχει κανόνες. Και το να είσαι σωστός πότης θέλει προσπάθεια, 




για να μην μεθύσεις υπερβολικά και να μην ξυπνήσεις μεhangover. Έτσι οι Βρετανοί συγγραφείς και κωμικοί «The Thinking Drinkers» προτείνουν 6 απλούς κανόνες, τους οποίους δημοσίευσε ο Guardian.


1. Καλύτερα να πιεις μπύρα

Λέγεται πως και ο Ιησούς είχε πιεί μπύρα. Σύμφωνα με τις πρώτες γραφές, ο Ιησούς μετέτρεψε το νερό όχι σε κρασί αλλά σε Shekhar, που στα εβραϊκά σημαίνει «δυνατό ποτό». Είναι παράγωγο της αρχαίας σημιτικής λέξης «sikaru» που σημαίνει μπύρα κριθαριού. Οι μεταφραστές της Βίβλου θεώρησαν πως η μπύρα παραήταν άξεστο ποτό για τον Ιησού και έτσι υιοθετήθηκε το κρασί.



2. Όχι σφηνάκια

Αν σε κεράσουν ένα πιες το, αλλά όχι περισσότερα. Καλύτερα να μην μπερδέψεις τα ποτά και να πιείς ακόμα ένα ποτό αντί για σφηνάκι. Η ζημιά είναι μεγαλύτερη κι ας μην του φαίνεται.


3. Αν μπορεί να κάτσεις κάπου, κάν’ το

Η αφαίρεση των πολλών καθιστικών επίπλων από τα μπαρ έγινε την δεκαετία του ’90 και θεωρείται ένα ακόμα τρικ για να πιούμε περισσότερο. Γιατί πολλές φορές, όταν είσαι όρθιος κρατάς το ποτό στο χέρι και ασυναίσθητα πίνεις περισσότερο και πιο γρήγορα. Κάτι που θα σε οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο μεθύσι. Κάτσε καλύτερα και θα απολαύσεις το ποτό σου με το πάσο σου.


4. Κάν’ το όπως ο Τσόρτσιλ

Ο διάσημος πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε την φήμη αμετανόητου πότη και έπινε από το πρωί. Αλλά με προσοχή. Δεν μεθούσε συχνά, γιατί έβαζε νερό στα ποτά του και έπινε σχεδόν πάντα ουίσκι. Μάλιστα, ξεκινούσε τη μέρα του με «papa cocktail», ένα ποτήρι ουίσκι στο οποίο πρόσθετε νερό όλη τη μέρα.


5. Να είσαι ευγενικός με τους bartenders

Πρώτος γιατί θα κάνουν καλύτερη δουλειά και δεύτερον, όταν έχει πολύ κόσμο κι εσύ παραγγέλνεις δύσκολο ποτό τους εκνευρίζεις. Θα περάσουν κι αυτοί και εσύ καλύτερα. Και υπάρχει και ένα τρικ για να πιεις τσάμπα, τουλάχιστον στην Βρετανία. Ντύσου άγιος Βασίλης. Τα ποτά είναι πολύ πιθανόν να είναι κερασμένα.


6. Πως να αντιμετωπίσεις ένα hangover

Αν ξυπνήσεις με πονοκέφαλο και προβλήματα στην κοιλιακή χώρα έχεις μόνο δυο επιλογές: να πιείς μεγάλες ποσότητες νερού ή, αν αυτό δεν λειτουργήσει ως συνήθως, να πιείς το cocktail που δημιούργησε την δεκαετία του ’30 ο θρυλικός barman του Savoy, Harry Craddock που θα σε κάνει περδίκι.


Για 1 cocktail θα χρειαστείς:

25ml gin

25ml Cointreau

25ml Lillet blanc

25ml χυμό λεμονιού

ελάχιστο αψέντι


Βάλε όλα τα υλικά σε shaker μαζί με πάγο, χτύπησε τα καλά και και σουρώσετε σε κολονάτο ποτήρι, πασπαλίζοντας με ξύσμα λεμονιού.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs