Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Ο Τραμπ κήρυξε Κίνα και Ρωσία αντιπάλους των ΗΠΑ


Σε επιθετικό τόνο και χωρίς να ανακοινώσει κάποια ανατρεπτική, όπως ορισμένοι θα περίμεναν...
, απόφαση ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε τη νέα στρατηγική για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ 




παρουσία μελών του κογκρέσου, των ενόπλων δυνάμεων και διπλωματών στην Ουάσιγκτον.

Βασικός πυρήνας του σχεδίου του: οι ΗΠΑ όχι μόνον θα νικήσουν υπό την ηγεσία του αντιπάλους όπως το «Ισλαμικό Κράτος» και ο Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά θα ξεπεράσουν Κίνα και Ρωσία στον στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό ανταγωνισμό για το ποιος θα έχει τον ηγετικό ρόλο παγκοσμίως.

«Η Αμερική θα νικήσει», διεκήρυξε με περισσή αυτοπεποίθηση ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.


Οι λεπτομέρειες της στρατηγικής ασφαλείας του Τραμπ

Το σχέδιο του Τραμπ αφορά κυρίως στην υλοποίηση της βασικής προεκλογικής του δέσμευσης «Πρώτα η Αμερική» και στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

Ένα μαζικό εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις ένοπλες δυνάμεις. Το ερχόμενο έτος θα διατεθούν 700 δισ δολάρια για νέα όπλα και συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, καθώς όπως λέει ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος «μόνον με την ισχύ μπορεί να διατηρηθεί η ειρήνη».

Προστασία των ηπειρωτικών ΗΠΑ από τρομοκρατικές επιθέσεις με ενίσχυση των μεθοριακών ελέγχων, των μυστικών υπηρεσιών, των δυνατοτήτων παρακολούθησης και βελτίωση των συστημάτων για την απόκρουση κυβερνοεπιθέσεων. Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται ήδη εν μέρει, όπως με το αντιμεταναστευτικό διάταγμα που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες μουσουλμανικών χωρών και της Βόρειας Κορέας.

Ενίσχυση της ευημερίας των Αμερικανών πολιτών με την ακύρωση ή την αναδιαπραγμάτευση υφιστάμενων εμπορικών συμφωνιών, π.χ. με τη Κίνα ή με τη σχεδιαζόμενη μείωση των φόρων. Σύμφωνα με τον Τραμπ μόνον αν είναι οικονομική ισχυρή η Αμερική θα διασφαλίσει τον ηγετικό της ρόλο στον πλανήτη.

Η Αμερική πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στον διπλωματικό τομέα και εκείνον της αναπτυξιακής βοήθειας για να διασφαλίσει τα οικονομικά της συμφέροντα σε άλλες χώρες, να διατηρήσει υπό έλεγχο τις ανταγωνίστριες δυνάμεις -Κίνα και Ρωσία- και να «προωθήσει την ειρήνη».

Στο έγγραφο της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας τονίζεται ότι η Κίνα και η Ρωσία δρουν εις βάρος των συμφερόντων των ΗΠΑ, «θέλοντας να δημιουργήσουν έναν κόσμο που βρίσκεται σε αντίθεση με τις αξίες και τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών». Η Κίνα κατηγορείται ότι θέλει να ωθήσει τις ΗΠΑ εκτός της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού και η Ρωσία ότι επιχειρεί να αποκαταστήσει το καθεστώς της υπερδύναμης.

«Έχουμε απέναντί μας αντίπαλες δυνάμεις, την Ρωσία και την Κίνα που επιδιώκουν να επηρεάσουν την αμερικανική επιρροή, τις αξίες και πλούτο», δήλωσε ο Τραμπ. «Θα προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε μια σημαντική συνεργασία με αυτές και με άλλες χώρες, αλλά με έναν τρόπο που θα προστατεύει πάντα το εθνικό μας συμφέρον», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Στο έγγραφο γίνεται λόγος, ότι η Ρωσία παρεμβαίνει σε εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις χωρών παγκοσμίως, χωρίς όμως να κατηγορείται η Μόσχα για ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Τραμπ κι οι σύμβουλοί του λένε ότι με το σχέδιό τους ακολουθούν την παράδοση του ρεαλισμού εκείνου που θέλει σημαντικότερο παράγοντα της εξωτερικής πολιτικής το ισχυρό, κυρίαρχο έθνος-κράτος. Οι επικριτές τους από την άλλη κάνουν λόγο για οπισθοδρόμηση αρκετές δεκαετίες πίσω.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs