Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Στο αέρα όλα τα πόθεν έσχες -Το ΣτΕ ακύρωσε την δεύτερη κατά σειρά υπουργική απόφαση


Για δεύτερη φορά το ΣτΕ ακύρωσε την δεύτερη κατά σειρά υπουργική απόφαση που προβλέπει ...
τον τρόπο υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες κάνοντας δεκτή την αίτηση ακύρωσης όλων των δικαστικών ενώσεων.




Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα δημοσίευσε την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία αφορά όχι μόνο τους δικαστές άλλα όλους τους υπόχρεους.


Σύμφωνα με αυτήν κρίθηκαν μη νόμιμα τα εξής:

1) Η υποχρέωση δηλώσεως των μετρητών άνω των 15.000 ευρώ που δεν περιλαμβάνονται σε καταθέσεις, σε τράπεζες, καθώς και των κινητών πραγμάτων αξίας άνω των 30.000 ευρώ. 2) Η μη πρόβλεψη εύλογης προθεσμίας τόσο για τη διενέργεια και την ολοκλήρωση του ελέγχου όσο και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων προς δήλωση πόθεν έσχες. 3) Η υποχρέωση να περιλαμβάνεται στην ετήσια δήλωση το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων ανεξαρτήτως του αν επήλθε ή όχι κατά το προηγούμενο έτος μεταβολή σε αυτά. 4) Η μη πρόβλεψη προκειμένου περί περιουσιακών στοιχείων κτηθέντων σε προηγούμενες χρήσεις για την μη αναγραφή στην πρώτη ηλεκτρονική δήλωση της αξίας κτήσεως. 5) Η υποχρέωση δηλώσεως των περιουσιακών στοιχείων του προσώπου με το οποίο ο/η υπόχρεος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. 

Οι Σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι, λόγω της σπουδαιότητας και της έκτασης των ως άνω κριθεισών ως μη νομίμων ρυθμίσεων, δεν είναι δυνατόν χωρίς αυτές να λειτουργήσει καθ' ολοκληρία το σύστημα υποβολής των δηλώσεων, δεδομένου μάλιστα ότι το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των εν λόγω δηλώσεων δεν επιτρέπει κατ αρχήν την πρόοδο στη συμπλήρωση, ολοκλήρωση και υποβολή αυτών αν προηγουμένως δεν συμπληρωθούν υποχρεωτικώς όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους οικείους πίνακες.

Συνεπώς, υπογραμμίζουν οι Σύμβουλοι Επικρατείας, ως εκ των προδήλων συνεπειών που έχουν οι πλημμέλειες αυτές στην όλη δομή και λειτουργία του συστήματος υποβολής, η προσβαλλόμενη απόφαση πρέπει να ακυρωθεί έναντι πάντων στο σύνολό της.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs