Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Ο Τραμπ έχει ήδη πει έξι φορές περισσότερα ψέμματα από όσα ο Ομπάμα σε δύο θητείες


Ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με την ειλικρίνεια, το έχουν επισημάνει αρκετά διεθνή ΜΜΕ. ...




Από τον ισχυρισμό του ότι ήταν κατά της επέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράκ μέχρι τη δήλωσή του ότι στην ορκωμοσία του τον περασμένο Ιανουάριο στην Ουάσιγκτον παραβρέθηκε το μεγαλύτερο πλήθος που συγκεντρώθηκε ποτέ, η λίστα είναι μακρά, όπως την κατέγραψαν οι New York Times το περασμένο καλοκαίρι επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει προηγούμενο με Αμερικανό πρόεδρο που να έχει περάσει τόσο χρόνο λέγοντας αναλήθειες.

Αλλά επειδή πολλοί οπαδοί του 45ου προέδρου των ΗΠΑ υποστήριξαν ότι το ίδιο αποτέλεσμα θα προέκυπτε αν η εφημερίδα καταμετρούσε και τα ψέματα προηγούμενων προέδρων, οι New York Times επανήλθαν δημοσιοποιώντας τον κατάλογο των ανακριβειών του Mπαράκ Ομπάμα. Τον συνέκριναν, μάλιστα με τον αντίστοιχο του νυν ενοίκου του Λευκού Οίκου. Και το αποτέλεσμα; Στους δέκα μήνες αφότου ανέλαβε πρόεδρος ο Τραμπ ξεφούρνισε 103 «αποδεδειγμένα ψευδείς δηλώσεις», ενώ ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ συνολικά 18 στα οκτώ χρόνια που είχε στα χέρια του τα ηνία της υπερδύναμης. Πόσο εντυπωσιακή είναι η διαφορά φαίνεται και στο γράφημα των New York Times.

«Το αποτέλεσμα θα ήταν ακόμη χειρότερο για τον Τραμπ αν είχαμε εφαρμόσει ελαστικότερα κριτήρια», γράφει η αμερικανική εφημερίδα, αφού ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έχει μια πολύ εντονότερη ροπή προς τις υπερβολές, όταν αναφέρεται π.χ. σε πολιτικούς του αντιπάλους ή στα οικονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησής του, σε σχέση με τον προκάτοχό του στο αξίωματα.


«Εξαιρέσαμε κάθε ισχυρισμό, που θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να υποστηριχθεί εύλογα, ακόμη κι αν πολλοί διαφωνούν με τις ερμηνείες του Προέδρου. Εξάλλου, αφήσαμε εκτός της λίστας ποσοτικά λάθη, όπως οι συχνές ανακρίβειες του Τραμπ όταν αναφέρεται σε αριθμούς», επισημαίνουν οι συντάκτες της λίστας. Πέραν τούτου ο Ομπάμα, όπως και ο Ρεπουμπλικανός προκάτοχός του Τζορτζ Μπους ο νεότερος -τα ψέματα του οποίου δεν μπόρεσαν ελλείψει επαρκών πληροφοριών να αξιολογηθούν-, σταματούσε να επαναλαμβάνει δηλώσεις, που είχαν αποδειχθεί στο μεταξύ εσφαλμένες.

Σύμφωνα με τον κατάλογο των New York Times τα ψέματα του Ομπάμα ήταν λιγότερο επικίνδυνα αφού επικεντρώνονταν κυρίως στο να παρουσιάσουν πιο επιτυχημένη την πολιτική του, όπως π.χ. ο ισχυρισμός του το 2009 ότι οι εξαγωγές αμερικανικού πετρελαίου είχαν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, κάτι που είχε γίνει τέσσερα χρόνια νωρίτερα, επί Μπους.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs