Όποτε σας ρωτώ στο Ιnstagram για τα θέματα που θα θέλατε να αναπτύξω στο blog μου, οι περισσότεροι ...
μου ζητάτε να μιλήσω σχετικά με την κατάθλιψη.
μου ζητάτε να μιλήσω σχετικά με την κατάθλιψη.
Με θλίβει που διαβάζω ότι η κατάθλιψη παρουσιάζει 80% αύξηση στην Ελλάδα τα τελευταία δυο χρόνια, με τις γυναίκες να υπερτερούν σε σχέση με τους άντρες.
Ξέρω, είναι Χριστούγεννα και οι περισσότεροι είστε σε μια διαφορετική διάθεση από το να διαβάζετε για την κατάθλιψη. Κι όμως, κάτι συμβαίνει τα Χριστούγεννα και οι ημέρες των γιορτών μπορεί να ενισχύσουν τα αρνητικά συναισθήματα, όπως το άγχος και η μελαγχολία.
Η μελαγχολία είναι ένα φυσιολογικό και ανθρώπινο συναίσθημα, όπως όλα τα συναισθήματα. Η κατάθλιψη ωστόσο, είναι μια ύπουλη διαταραχή που παρουσιάζεται με πολλά πρόσωπα.
Μια ύπουλη μορφή της κατάθλιψης είναι η «διπλή κατάθλιψη», της οποίας τα συμπτώματα έχουν ηπιότερη ένταση αλλά μεγαλύτερη διάρκεια.
Πολύ συχνή είναι η επιλόχεια κατάθλιψη, που εμφανίζεται λίγες ημέρες μετά τον τοκετό και μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρή.
Άλλη μορφή είναι η εποχιακή κατάθλιψη που συνδυάζεται με τις εναλλαγές των ενοχών και εμφανίζεται κυρίως στην αρχή του χειμώνα.
Φυσικά υπάρχει και η χρόνια κατάθλιψη αλλά και η υποτροπιάζουσα, που εμφανίζεται δύο ή περισσότερες φορές στη ζωή του ατόμου.
Όταν προσπαθούσα να καταλάβω πιο βαθιά την τόσο συνηθισμένη αυτή διαταραχή, κατάλαβα ότι τα άτομα που περνάνε κατάθλιψη έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά.
Το πιο κοινό συναίσθημα είναι η ενοχή.
Αυτό το συναίσθημα είναι αρκετά γενικευμένο και συχνά το άτομο δεν ξέρει για πιο λόγο νιώθει ένοχος. Κάποιες φορές, η ενοχή είναι ένα συναίσθημα τόσο βαθύ και καθοριστικό που ίσως να μη μπορεί να το συνειδητοποιήσει.
Η ενοχή αυτή δημιουργείται από την παιδική ηλικία, όπου το παιδί νιώθει ότι κάτι κάνει λάθος ή κάτι δεν καταφέρνει.
Για παράδειγμα, ένα παιδί που έχει μια μητέρα με κατάθλιψη, ίσως νιώθει ανίκανο να τη βοηθήσει και μεγαλώνει με αυτό το βάρος την ανικανότητας ή της ενοχής και της μειονεξίας. Έτσι, η κατάθλιψη είναι η αυτοτιμωρία του σε αυτό που νιώθει αποτυχία.
Ίσως κάποιο άλλο παιδί μεγαλώνει με την αίσθηση ότι δεν κάνει τίποτα σωστά.
Ότι δεν τα καταφέρνει όσο καλά περιμένουν οι άλλοι. Ίσως νιώθει ότι τους απογοητεύει. Οι γονείς του δεν ικανοποιούνται ποτέ. Πάντα υπάρχει και κάτι καλύτερο. Έτσι, η δική του τιμωρία, είναι και για εκείνο η κατάθλιψη, η οποία ίσως να κρύβεται πίσω από το προσωπείο της υπερ-ικανότητας.
Τα άτομα αυτά, μπορεί να είναι πολύ επιτυχημένα επαγγελματικά και καταπιάνονται πολλά ταυτόχρονα. Μέσα τους όμως υπάρχει ένα μόνιμο κενό.
Η ενοχή αυτή μπορεί να δημιουργείται και επειδή το παιδί νιώθει ένοχο που ξεπέρασε τους γονείς του.
Για παράδειγμα, το αγόρι που ένιωθε ότι υπερτερεί σε σχέση με τον μπαμπά του, ένιωθε λύπη για εκείνον, μπορεί να κουβαλάει μια ενοχή την οποία ποτέ δεν έχει συνειδητοποιήσει. Έτσι, περνά φάσεις κατάθλιψης, και ισορροπεί το αρχικό του συναίσθημα.
Δεν ξέρω αν πρέπει η ευτυχία να γίνεται αυτοσκοπός.
Ίσως κι αυτό από μόνο του είναι ένα άγχος. Ίσως γι’ αυτό τα Χριστούγεννα, σε πολύ κόσμο δημιουργούν αίσθημα πίεσης και θλίψης. Ίσως γιατί νιώθουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το ιδανικό πρότυπο που προβάλλεται από όλα τα μέσα.
Ας δώσει ο καθένας μας τον δικό του προσωπικό χαρακτήρα σε αυτά τα Χριστούγεννα. Βγάλε τις εικόνες των περιοδικών ή των social media και φτιάξε τις δικές σου μαγικές εικόνες με τις όποιες τέλειες ατέλειες προκύψουν.
Είναι δικές σου και είναι μαγικές!
Σάντυ Κουτσοσταμάτη
missbloom.gr