Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε την Τοπική Μονάδα Υγείας Ευόσμου


Στα εγκαίνια μίας από τις τρεις πρώτες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) της Θεσσαλονίκης...
, οι οποίες ξεκίνησαν τη λειτουργία τους την προηγούμενη εβδομάδα, αυτής του Ευόσμου, παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.




Επιμέλεια: Διονυσία Προκόπη

Ο πρωθυπουργός, μαζί με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου, Σταμάτη Βαρδαρό, και την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια –Τσαρουχά, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της μονάδας, η οποία λειτουργεί σε ισόγειο κτήριο, με δυνατότητα πρόσβασης σε ΑμεΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) μεγαλόπνοο έργο, με σημασία ανάλογη –τηρουμένων των αναλογιών- της ίδρυσης του ΕΣΥ. «Εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν εμείς πετυχαίνουμε. Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας» ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι οι ΤΟΜΥ «προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας -ιδιαίτερα στη δυτική Θεσσαλονίκη- και αντιμετωπίζουν διακρίσεις και αδικίες δεκαετιών πριν ακόμη εκδηλωθεί η κρίση».

Τις άλλες δύο ΤΟΜΥ, στη Νικόπολη του δήμου Παύλου Μελά και στο δήμο Αμπελοκήπων, επισκέφθηκαν ο κ. Ξανθός και ο κ. Βαρδαρός.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε με εργαζόμενους του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, τους διοικητές νοσοκομείων της πόλης, τον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), συλλόγους ασθενών και τοπικούς φορείς, οι οποίοι παραβρέθηκαν για να παρακολουθήσουν την πρώτη επίσημη παρουσίαση δημόσιας λογοδοσίας κρατικού νοσοκομείου προς την κοινωνία. Τη δημόσια λογοδοσία έκανε η διοικήτρια του Ιπποκράτειου, Βασιλική Παπαχριστοδούλου.

«Λέω εντίμως και με στοιχεία που μπορούν να αποδειχθούν, ότι δεν έχουμε περικοπές σε δαπάνες υγείας στον προϋπολογισμό του κράτους για τη νέα χρονιά» είπε ο Ανδρέας Ξανθός και πρόσθεσε ότι αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες δεν είναι η ροή των χρημάτων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προς τα ταμεία των νοσοκομείων, αλλά η «αγοραστική» δύναμη των νοσοκομείων, εάν δηλαδή μπορούν να αγοράσουν προϊόντα, φάρμακα και υγειονομικό υλικό. «Αυτό είναι βεβαιωμένο για τον προϋπολογισμό του 2018» είπε. Όπως τόνισε, καταβάλλεται προσπάθεια, έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις διαπιστωμένα μεγάλες ανάγκες των νοσοκομείων και των πόρων που διατίθενται στη δημόσια υγεία.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία δημόσιας λογοδοσίας, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι πρόκειται για πρωτόγνωρη διαδικασία που εγκαινιάζεται στο δημόσιο σύστημα υγείας από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και θα καθιερωθεί σε ετήσια βάση για όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να παρουσιάζουν τα πεπραγμένα τους δημοσίως και να δίνουν τη δυνατότητα κριτικής σε εργαζόμενους, πολίτες, ασθενείς και φορείς.

Η διοικήτρια του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου αποτύπωσε την κατάσταση από τον Ιούνιο του 2016 -όταν ανέλαβε καθήκοντα- μέχρι σήμερα. Τα συγκριτικά στοιχεία δείχνουν αύξηση του αριθμού κλινών, μείωση της μέσης διάρκειας νοσηλείας, αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά περίπου 9 εκατ. ευρώ, αλλά και μείωση του νοσηλευτικού υλικού ανά ασθενή, αύξηση των χειρουργικών επεμβάσεων και του αριθμού των νοσηλευόμενων.

Στο έργο της διοίκησης συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων, η επαναλειτουργία των κλινικών αφροδίσιων και δερματολογικών νόσων, που είχαν κλείσει το 2013, η επαναλειτουργία -από τον Σεπτέμβριο- της Μονάδας Αιμοκάθαρσης Παίδων, η ολοκλήρωση της ενιαίας ετήσιας λίστας χειρουργείου κλινικών (με καθημερινή ενημέρωση), η σύσταση αυτοτελούς γραφείου προστασίας δικαιωμάτων ληπτών υπηρεσιών υγείας. Επίσης, το 2017 υπήρξε αύξηση του προϋπολογισμού κατά 19,8%, σε σύγκριση με το 2016, που όμως, κατά τη διοίκηση, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα με βάση τις ανάγκες. Ένα από τα πιο αδύνατα σημεία του νοσοκομείου, όπως είπε, η κ. Παπαχριστοδούλου είναι ότι παραμένουν 720 κενές θέσεις σε προσωπικό, υπάρχει μεγάλος χρόνος αναμονής στα επείγοντα περιστατικά και σημαντικά ανεπαρκής αριθμός κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Eurokinissi

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs