Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Σeξ μετά την εγκυμοσύνη: 5 σημεία-κλειδιά για να απολαύσετε ξανά τη σeξουαλική σας ζωή


Μόλις αποκτήσατε τον πιο σημαντικό λόγο για να είστε χαρούμενη και τα πάντα περιστρέφονται γύρω από αυτόν. ...




Δεν κοιμάστε, προσπαθείτε να αποκωδικοποιήσετε τις κραυγές του, ξεχνάτε αν φάγατε μεσημεριανό ή αν έχετε κάνει ντους.

Όσο δύσκολα και αν μοιάζουν όλα τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση ενός παιδιού, η προσαρμογή τελικά επιτυγχάνεται και τα πράγματα θα γίνουν και πάλι φυσιολογικά όπως πριν, μεταξύ αυτών και το σeξ.

Ο χρόνος που πρέπει να μεσολαβήσει για να κάνει μία γυναίκα σeξ μετά τον τοκετό είναι συνήθως οι έξι εβδομάδες. Αυτό βέβαια εφόσον σας δει ο γυναικολόγος σας και αφού διαπιστώσει ότι όλα είναι φυσιολογικά, ανάψει το πράσινο φως.

«Πρόκειται για μία πολύ ευαίσθητη περιοχή που πέρασε ένα τραύμα - παρόλο που ήταν καλό τραύμα. Η αναμονή βοηθά στην αποφυγή περαιτέρω ζημιάς. Επιπλέον, πρόκειται για μια περίπλοκη στιγμή για τη μητέρα. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι φροντίζει τον εαυτό της ψυχικά και σωματικά», αναφέρει η Jessica Shepherd, γυναικολόγος και ειδικός στην υγεία των γυναικών.

Για τις γυναίκες που γεννούν με καισαρική επισημαίνει το εξής: «Κάνατε μία σοβαρή χειρουργική επέμβαση. Χρειάζεστε χρόνο να αναρρώσετε πριν μιλήσουμε για τη σeξουαλική σας δραστηριότητα».

Το σίγουρο είναι ότι δεν χρειάζεται να πιεστείτε. Όταν θα είστε έτοιμες, δείτε πέντε πράγματα που πρέπει να περιμένετε στο σeξ μετά από μια εγκυμοσύνη:


Μπορεί να πονάτε

Το σώμα σας πέρασε μία μεγάλη δοκιμασία για να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, είτε γεννήσατε φυσιολογικά είτε με καισαρική τομή.

Ανάλογα με τις επιπλοκές που μπορεί να υπήρξαν στον τοκετό ή αν χρειάζεστε περισσότερο χρόνο ανάρρωσης από το κανονικό, το σeξ μπορεί να είναι ελαφρώς δυσάρεστο έως επώδυνο. Εάν γεννήσατε με καισαρική, η τομή μπορεί να προκαλεί πόνο στην κοιλιά.

Αν το σeξ είναι τόσο επώδυνο που σας αναγκάζει να το διακόψετε ή δεν σας ευχαριστεί, συζητείστε το με τον γιατρό σας.


Εκκρίσεις

Μετά τον τοκετό, θα χρειαστεί να φοράτε μεγάλες σερβιέτες λόγω της αιμορραγίας. Σταδιακά η αιμορραγία θα υποχωρήσει και κάποια στιγμή θα σταματήσει. Ωστόσο, η συνεχής αποβολή ενδομήτριου ιστού μπορεί να δώσει στις κολπικές εκκρίσεις μια ήπια καφέ απόχρωση.

Μετά το σeξ μπορεί να δείτε καφέ κηλίδες, κάτι που θεωρείται φυσιολογικό. Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι η αιμορραγία μετά το σeξ ή το έντονο κόκκινο αίμα.


Μετά τον τοκετό αυξάνεται ο κίνδυνος μυκητιασικών λοιμώξεων και βακτηριακής κολπίτιδας, γι’ αυτό αν δείτε κιτρινωπές εκκρίσεις, ενημερώστε τον γιατρό σας.


Τα πράγματα μπορεί να είναι όντως διαφορετικά… για λίγο

Ανάμεσα στους λόγους που σας προκαλούν νευρικότητα, εκτός από τη συνεχή φροντίδα του μωρού, είναι η ανησυχία ότι ο κόλπος σας θα έχει ανοίξει και το σeξ δεν θα είναι ποτέ ξανά τόσο απολαυστικό.

«Η ελαστικότητα του κόλπου είναι εντυπωσιακή. Θα επανέλθει στο φυσιολογικό σχήμα και στα χαρακτηριστικά του, αλλά αυτό μπορεί να πάρει χρόνο», λέει η Shepherd. Το πόσο γρήγορα ο κόλπος θα επιστρέψει στη φυσιολογική του κατάσταση, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης των μυών του πυελικού εδάφους πριν από τον τοκετό. Σε γενικές γραμμές τα πράγματα θα σας φαίνονται και πάλι όπως πριν σε διάστημα 3-6 μηνών μετά τον τοκετό.


Μπορεί να μην αισθάνεστε ο εαυτός σας

Η απόκτηση παιδιού είναι μια τεράστια μετάβαση, σωματική και συναισθηματική. Μπορεί να νιώθετε συναισθηματικά απομακρυσμένη από τον σύντροφό σας, γεγονός που κάθε άλλο παρά συμβάλλει στη δημιουργία επιθυμίας για σeξ. Αν σε αυτό προσθέσετε και τις αϋπνίες, η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη. Η Shepherd συστήνει να μιλάτε ανοιχτά για όλα τα θέματα που σας απασχολούν με τον σύντροφό σας. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίζετε επιλόχεια κατάθλιψη, κάτι που πρέπει να συζητήσετε διεξοδικά με τον γιατρό σας.


Τα πράγματα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό

Η συνειδητοποίηση του ερχομού ενός παιδιού και των αλλαγών που φέρνει μαζί του, απαιτεί χρόνο. Αυτό ισχύει είτε πρόκειται για το πρώτο παιδί σας ή για τα επόμενα. Τα καλά νέα είναι ότι η σeξουαλική ζωή με τον σύντροφό σας πιθανότατα θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε ένα χρόνο, ανεξάρτητα από το εάν γεννήσατε φυσιολογικά ή με καισαρική τομή. Επιπλέον, η σeξουαλική σας λειτουργία, η επιθυμία, η διέγερση και ο οργασμός θα βελτιωθούν, αρκεί να το θέλετε και να δουλέψετε πάνω σε αυτό.
Πηγή: womenshealthmag.com

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs