Το αποτέλεσμα της προσπάθειας για απώλεια βάρους δεν εξαρτάται μόνο από τη διατροφή και τα επίπεδα σωματικής άσκησης. ...
Οι μεταβολικές διεργασίες που συμβαίνουν στο σώμα και οι οποίες καθορίζουν αν τελικά θα πάρουμε ή θα χάσουμε κιλά επηρεάζονται από ευρύ φάσμα εξωτερικών αλλά και μη τροποποιήσιμων παραγόντων που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε γενικές γραμμές είναι εφικτό να χάνουμε μέχρι 1 κιλό σε εβδομαδιαία βάση. Μάλιστα, συνιστούν να μην πιέζουμε τον εαυτό μας περισσότερο, καθώς όταν η ζυγαριά δείχνει μεγαλύτερη απώλεια βάρους πιθανότατα χάνεται από το σώμα και μυϊκή μάζα.
Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι έχετε βάλει στόχο να χάνετε περίπου 1 κιλό την εβδομάδα, ποιοι είναι οι αστάθμητοι παράγοντες που θα καθορίσουν αν θα τα καταφέρετε;
1. Το τρέχον βάρος σας: Η μάζα του σώματος καθορίζει τον μεταβολικό ρυθμό, δηλαδή πόσες θερμίδες δαπανά ο οργανισμός σε ημερήσια βάση. Όσο υψηλότερο είναι το σωματικό βάρος, τόσο περισσότερες θερμίδες καίει το σώμα.
2. Παλαιότερες προσπάθειες για απώλεια βάρους: Οι αυξομειώσεις του βάρους αποσυντονίζουν τον μεταβολισμό. Συγκεκριμένα, αν στο παρελθόν είχατε πολλά παραπανίσια κιλά, τα χάσατε κάποια στιγμή με δίαιτα και γυμναστική και μετά τα ξαναπήρατε, πιθανότατα την επόμενη φορά (ή τις επόμενες φορές) θα χρειαστεί να κατααβάλετε μεγαλύτερες προσπάθειες για να φτάσετε στον στόχο σας.
3. Ο τρόπος ζωής σας: Αν σε γενικές γραμμές οι συνήθειές σας είναι υγιεινές, τότε δυστυχώς δεν υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο για αλλαγή και βελτίωση, άρα τα βήματα θα είναι μικρά και η απώλεια βάρους κάπως πιο αργή. Αν πάλι δεν τρώτε σωστά, δεν γυμνάζεστε, κάνετε καθιστική δουλειά, κοιμάστε λίγο και μέσα σε όλα ζείτε και μέσα στο στρες, είναι πολλά αυτά που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάσταση.
4. Η ορμονική σας υγεία: Οι ορμόνες είναι «χημικοί αγγελιαφόροι» που δίνουν εντολές στα κύτταρα. Από αυτές τις εντολές, ορισμένες έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση της διαθέσιμης ενέργειας και κατ’ επέκταση τον έλεγχο του βάρους. Για παράδειγμα, η λειτουργία των ορμονών του θυρεοειδούς αλλά και της κορτιζόλης επηρεάζουν τον ρυθμό καύσης θερμίδων αλλά και την επάρκεια υγρών στο σώμα.
5. Η αγαπημένη σας μορφή γυμναστικής: Από τη μία, η αεροβική γυμναστική βοηθά να κάψετε πολλές θερμίδες, από την άλλη όμως οι ασκήσεις με βάρη «χτίζουν» μυϊκή μάζα, η οποία είναι μεταβολικά ενεργή και επομένως καίει θερμίδες. Καλό θα είναι λοιπόν να συνδυάζετε αυτές τις δύο μορφές άσκησης για να πετύχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
6. Τα γονίδιά σας: Η κληρονομική προδιάθεση είναι ένας μη τροποιποιήσιμος παράγοντας που επηρεάζει τον μεταβολισμό και το βάρος. Υπολογίζεται ότι ο ρυθμός συσσώρευσης λίπους στο σώμα επηρεάζεται από περίπου 240 γονίδια συνολικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι είστε καταδικασμένοι αν κληρονομήσατε «κακά» γονίδια, απλώς πρέπει να προσαρμόσετε τις προσδοκίες σας στις δυνατότητες που έχει το σώμα σας.
7. Οι συνήθειες του ύπνου σας: Δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο λίγος ύπνος –για λιγότερες από επτά ώρες κάθε βράδυ– συνδέεται με πιο αργό μεταβολισμό και υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η ποιότητα του ύπνου, η οποία τείνει να είναι χειρότερη σε άτομα που πάσχουν από διαταραχές του ύπνου όπως η υπνική άπνοια.
8. Η ηλικία σας: Όσο περνούν τα χρόνια η απώλεια βάρους γίνεται πιο αργή και δύσκολη, καθώς ο μεταβολικός ρυθμός πέφτει. Όπως και στην περίπτωση των γονιδίων, η ηλικία είναι ένας παράγοντας που δεν βρίσκεται κάτω από τον έλεγχό μας, επομένως όσο μεγαλώνουμε πρέπει να προσεγγίζουμε την απώλεια βάρους με μεγαλύτερη πειθαρχεία και σύνεση.
Πηγή: US News Health