Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Γιατί σε κάποιες χώρες το τιμόνι των αυτοκινήτων βρίσκεται δεξιά (και όχι αριστερά όπως εδώ)


Σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί γιατί σε κάποιες χώρες του κόσμου το τιμόνι των αυτοκινήτων βρίσκεται στη δεξιά πλευρά ...
και όχι αριστερά (όπως εδώ και σε πολλές άλλες χώρες). 
Συγκεκριμένα, σε περίπου 76 χώρες τα αυτοκίνητα έχουν το τιμόνι τους στη δεξιά πλευρά. Αυτή η συνήθεια χρονολογείται και προέρχεται από την αρχαία Ρώμη. Οι Ρωμαίοι οδηγούσαν τις καρότσες και τις άμαξές τους με το αριστερό χέρι, για να έχουν ελεύθερο το δεξί χέρι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν όπλα για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους από επιθέσεις του εχθρού.

Αυτή η πρακτική συνεχίστηκε στη μεσαιωνική Ευρώπη και το 1773, η βρετανική κυβέρνηση πέρασε νόμο για τη χρήση της αριστερής κίνησης. Κάτι με το οποίο διαφώνησε η Γαλλία, που θέσπισε τη δεξιά κίνηση στους δρόμους. Ο Ναπολέων ήταν αριστερόχειρας και η ιππασία με το δεξί χέρι αποδείχτηκε πως ήταν μια πολύ δύσκολη στρατιωτική τακτική. Η Βρετανία και η Γαλλία με τη σειρά τους, πέρασαν τους δικούς τους τρόπους οδήγησης και στις αντίστοιχες αποικίες τους.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλά πρώην βρετανικά εδάφη χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα τις αριστερές λωρίδες κυκλοφορίας.

Στις ΗΠΑ, η δεξιά κυκλοφορία χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Οι φορτάμαξες κινούνταν από ομάδες αλόγων, και οι οδηγοί χρησιμοποιούσαν το αριστερό πίσω άλογο χρησιμοποιώντας το δεξί τους χέρι για να ελέγχουν πιο εύκολα την ομάδα. Η κυκλοφορία γινόταν από τα δεξιά, ώστε οι οδηγοί να αποφεύγουν τις συγκρούσεις.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο