Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Σαουδική Αραβία: Ελεύθεροι όλοι οι ζάμπλουτοι κρατούμενοι - Κρατούνταν στο πεντάστερο ξενοδοχείο Ριτζ Κάρλτον


Πρίγκιπες, πολιτικοί και ζάπλουτοι επιχειρηματίες που κρατούνταν στο πολυτελές ξενοδοχείο Ριτζ Κάρλτον στο ...
Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας από τον περασμένο Νοέμβριο αφέθηκαν όλοι τους ελεύθεροι.




Είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο εκστρατείας διαφθοράς, και μολονότι το ξενοδοχείο δεν χρησιμοποιείται πλέον ως «κρατητήριο», πιστεύεται ότι ορισμένοι εξ αυτών μεταφέρθηκαν σε φυλακή.

«Δεν υπάρχουν πια κρατούμενοι στο Ριτζ Κάρλτον», είπε αξιωματούχος στο Reuters ζητώντας να μην αποκαλυφθεί το όνομά του. Δεν είπε, ωστόσο, πόσοι ύποπτοι παραμένουν υπό κράτηση σε άλλα σημεία της χώρας. Ορισμένοι πιστεύεται ότι πήγαν στη φυλακή, επειδή αρνήθηκαν να δηλώσουν ένοχοι και να κάνουν κάποιον οικονομικό διακανονισμό με τις Αρχές.

Την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας είπε ότι οι περισσότεροι από τους κρατούμενους είχαν προχωρήσει σε οικονομικό διακανονισμό, ότι 90 αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απόσυρση των κατηγοριών κι ότι 95 παρέμεναν υπό κράτηση. Ορισμένες υποθέσεις θα πάνε πάντως στα δικαστήρια.

Ο πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ παραμένει υπό κατ’ οίκον περιορισμό


Ο πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ

Μεταξύ των ζάπλουτων επιχειρηματιών που είχαν συλληφθεί ήταν κι ο πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ. Αν και αφέθηκε ελεύθερος το Σάββατο αποδεχόμενος, όπως λέγεται, να καταβάλει ένα ποσό έως και έξι δισ δολάρια, πηγή προσκείμενη στον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανέφερε στη Daily Mail ότι ο 63χρονος Αλ Αουαλίντ παραμένει ουσιαστικά υπό κατ’ οίκον περιορισμό και του έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα καθώς η απελευθέρωσή του ήταν απλώς ένα επικοινωνιακό τέχνασμα ως αντιστάθμισμα στο πλήγμα που κατάφερε στην εικόνα της μοναρχίας ένα ντοκιμαντέρ του BBC για τις συνθήκες κράτησης του 63χρονου πρίγκιπα.

Ο Αλ Αουαλίντ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Μέση Ανατολή, θα ασκεί πλέον μειωμένο έλεγχο στην εταιρεία του Kingdom Holding Company, ανέφερε η ίδια πηγή προσθέτοντας ότι τον πραγματικό έλεγχο θα ασκεί ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου:

«Το μόνο που ζήτησε ο Αλ Ουαλίντ ήταν να του επιτραπεί να συνεχίσει να εργάζεται στην Kingdom Holding, αν και τα ηνία της ανέλαβε παρασκηνιακά ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Θα του εγκρίνει ο τελευταίος το αίτημα. Θα δούμε. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα του επιτρέψει να ταξιδεύει. Θα τον παρακολουθεί πολύ στενά».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs