Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018

Πόσο γρήγορα βγαίνει ένα τεστ για Aids; Είναι ανώνυμες οι εξετάσεις; Τι απαντούν οι «Γιατροί του Κόσμου» για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα


Ανησυχητική αύξηση καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα...
τόσο στους νέους όσο και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφονται κάθε χρόνο 340 εκατομμύρια περιπτώσεις τέτοιων νοσημάτων.

Ο βασικότερος λόγος είναι η έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τα νοσήματα και τους τρόπους πρόληψης. Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV έχει πάρει μορφή επιδημίας με τουλάχιστον τα μισά τεστ ΠΑΠ στην Ελλάδα να βγαίνουν θετικά. Το 80% των γυναικών θα εμφανίσουν κάποιον τύπο του ιού σε κάποια φάση της ζωής τους.

Περίπου 240.000 γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που προκαλείται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων.

Η έλλειψη ενημέρωσης δεν μένει μόνο εκεί. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 23% των οροθετικών και το 80% των ασθενών με ηπατίτιδα C, δεν γνωρίζουν καν την κατάσταση της υγείας τους.


Με βάση στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Ελλάδα 16.000 άνθρωποι ήταν φορείς του ιού HIV το 2016.

Εκτός από τις ασθένειες, έχουν αυξηθεί και οι εκτρώσεις στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις διακοπές κυήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το 22% των Ελληνίδων έχει κάνει τουλάχιστον μία έκτρωση.

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η χρήση προφυλακτικού, που μειώνει κατά πολύ τις πιθανότητες μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, αλλά και μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση, «Γιατροί του Κόσμου», με σύνθημα το «Ενημερώσου. Προφυλάξου. Αναγνώρισε» διανέμουν ενημερωτικά φυλλάδια και προφυλακτικά σε τέσσερα κεντρικά σημεία της Ελλάδας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Χανιά.

Γιατροί, κοινωνικοί επιστήμονες και ψυχολόγοι ενημερώνουν το κοινό για την πρόληψη από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και τι να κάνει περίπτωση ατυχήματος κατά τη σεξουαλική επαφή.


Παράλληλα, στην Αθήνα και τα Χανιά δίνεται η δυνατότητα για τη γρήγορη και ανώνυμη εξέταση του ιού HIV και των πέντε τύπων ηπατίτιδας. 

«Τα αποτελέσματα του τεστ είναι έτοιμα σε 10 λεπτά. Αν βγει αρνητικό είναι 100% σίγουρο ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Σε περίπτωση όμως, που δούμε θετικές ενδείξεις σε κάποιον από τους ιούς, παραπέμπουμε τον ασθενή για περισσότερες εξετάσεις και του δίνουμε συμβουλές για το τι πρέπει να κάνει» μας εξήγησε η υπεύθυνη τύπου της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Φωτεινή Κοκκινάκη.

Παρόλο που οι εξετάσεις για τον HIV και τα ΣΜΝ γενικώς, θεωρούνται ακόμα ταμπού στην χώρα μας, η πλειοψηφία του κοινού που ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί από τους Γιατρούς του Κόσμου και να κάνει το τεστ είναι νέες κοπέλες, κάτι που είναι ενθαρρυντικό για την αλλαγή στάσης των νέων.


Οι Γιατροί του Κόσμου θα βρίσκονται:

Στην Αθήνα, στα Προπύλαια από τις 13:00 έως τις 17:00.

Στα Χανιά, στην Μάρκου Μπότσαρη 59 από τις 10:00 έως τις 19:00

Στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους από τις 11:00 έως τις 20:00, μαζί με τη Θετική Φωνή και το Κέντρο Ζωής.

Στην Πάτρα, στην πλατεία βασιλέως Γεωργίου Α’ από τις 11:00 έως τις 15:00.

Google+ Followers