Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018

Απελάθηκε από την Ουκρανία ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι


Οι ουκρανικές αρχές προχώρησαν σε νέα σύλληψη του Μιχαήλ Σαακασβίλι, του πρώην πρόεδρου της Γεωργίας και στην απέλασή του στην ...
Πολωνία. 
Η συνοριοφυλακή ανακοίνωσε ότι ο πρώην Γεωργιανός πρόεδρος «βρίσκονταν παράνομα» σε ουκρανικό έδαφος και παραβίασε την εγχώρια νομοθεσία.

Νωρίτερα, το κόμμα που ίδρυσε ο Σαακασβίλι στην Ουκρανία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο ηγέτης του συνελήφθη σε ένα εστιατόριο, στο κέντρο του Κιέβου, από ένστολους που δεν έφεραν διακριτικά. Στην επίσημη σελίδα του Σαακασβίλι στο Fabebook αλλά και σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, τον απήγαγαν «άγνωστοι μασκοφόροι» που επέβαιναν «σε τρία λευκά ημιφορτηγά».


Του έχει αφαιρεθεί η ουκρανική υπηκοότητα

Αρχικά, ο Σαακασβίλι ήταν στενός σύμμαχος του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο. Όμως στη συνέχεια έγινε σφοδρός πολέμιός του, με αποτέλεσμα πέρυσι να του αφαιρεθεί η ουκρανική υπηκοότητα που του παραχωρήθηκε το 2015.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2017 ο Σαακασβίλι μπήκε δια της βίας στην Ουκρανία, από την Πολωνία όπου βρισκόταν έως τότε, με τη βοήθεια πολλών εκατοντάδων υποστηρικτών του. Είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο στο Κίεβο, αλλά αφέθηκε πολύ γρήγορα ελεύθερος. Κατηγορήθηκε τότε ότι επιχείρησε «να καταλάβει δια της βίας την εξουσία» οργανώνοντας διαδηλώσεις. Σύμφωνα με τις ουκρανικές εισαγγελικές αρχές τις κινητοποιήσεις αυτές χρηματοδοτούσε το περιβάλλον του φιλορώσου πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ο οποίος ανατράπηκε το 2014.

Ο 49χρονος Σαακασβίλι υπήρξε πρόεδρος της πατρίδας του, της Γεωργίας, για 9 χρόνια μέχρι το 2013. Έφυγε στην Ουκρανία μετά τη λαϊκή εξέγερση στη χώρα του και ο Ποροσένκο τον διόρισε κυβερνήτη (2015-16), αλλά στη συνέχεια στράφηκε εναντίον του και κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές για εκτεταμένη διαφθορά.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs