Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Παραιτήθηκε από την υπόθεση ασύλου ενός εκ των Τούρκων στρατιωτικών η πρόεδρος Εφετών Ευγενία Μυλωνοπούλου


Νέα τροπή λαμβάνει πλέον η έκβαση της δίκης ενός εκ των 8 Τούρκων στρατιωτικών στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών για το θέμα...
του ασύλου, μετά τις σκληρές δηλώσεις των 11 τέως προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, 




αλλά και του ίδιου του επικεφαλής της ομάδας Δημήτρη Παξινού, δηλώσεις οι οποίες οδήγησαν σε οριστική και αμετάκλητη εξαίρεση της προέδρου Εφετών Ευγενίας Μυλωνοπούλου, τόσο από την εκκρεμή υπόθεση στο Εφετείο όσο και από την Επιτροπή Ασύλου.

Έτσι, στις 15 Φεβρουαρίου στην έδρα του Διοικητικού Εφετείου που θα συζητηθεί η υπόθεση δεν θα είναι η κυρία Μυλωνοπούλου, αλλά η ομοιόβαθμος συνάδελφός της από άλλο Τμήμα, Μαρία Γκότση.

Παράλληλα, στις 15 Φεβρουαρίου 2018 στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θα κάνει παρέμβαση υπέρ του Τούρκου αξιωματικού, ενώ από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες θα παρασταθούν ως συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικούς ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο Βασίλης Παπαδόπουλος.

Η 3η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ασύλου χορήγησε άσυλο στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim και αμέσως το Μαξίμου μέσα στη νύκτα έτρεξε και κατέθεσε σε Αστυνομικό Τμήμα αίτηση με την οποία ζητούσε την έκδοση προσωρινής διαταγής για να «παγώσει» η απόφαση χορήγησης ασύλου, ενώ κατέθεσε και αίτηση ακύρωσης.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Θ΄ Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών πρόεδρος του οποίου είναι η Ευγενία Μυλωνοπούλου. Η δικαστική λειτουργός, ανέλαβε να χειριστεί η ίδια την υπόθεση. Παράλληλα, η κυρία Μυλωνοπούλου ήταν και πρόεδρος της Επιτροπής Ασύλου που εξέτασε την αίτηση ασύλου ενός εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα.

Δηλαδή, η Ευγενία Μυλωνοπούλου ως πρόεδρος διοικητικού οργάνου εκδίδει αποφάσεις χορήγησης ασύλου και στην συνέχεια έρχεται με την δεύτερη ιδιότητά της, αυτή της προέδρου Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου, να κρίνει εάν οι αποφάσεις που εξέδωσε η ίδια με την πρώτη ιδιότητά της είναι νόμιμες.

Από την πλευρά τους τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα και ηλεκτρονικά) σχολίαζαν σε όλους τους τόνους, έντονα αρνητικά τους χειρισμούς της Ευγενίας Μυλωνοπούλου λόγω της διφυούς ιδιότητάς της.

Προ του θορύβου αυτού η δικαστική λειτουργός υποβάλει την παραίτησή της μόνο από πρόεδρος της Επιτροπής Ασύλουκαι παράλληλα ως δικαστής με προσωρινή διαταγή της (με μια υπογραφή της δηλαδή) «πάγωσε» την απόφαση χορήγησης ασύλου του συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου. Έτσι, ο στρατιωτικός συλλαμβάνεται εκ νέου και οδηγείται πάλι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου.

Όμως, η παραίτηση της κυρίας Μυλωνοπούλου από την Επιτροπή Προσφυγών Ασύλου λόγω κωλύματος δεν έγινε δεκτή με αποτέλεσμα να περιπλέξουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Αμέσως μετά οι 11 πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας (στην συνέχεια διευρύνθηκαν στους 16) εκδίδουν σκληρή ανακοίνωση για τους χειρισμούς της Ευγενίας Μυλωνοπούλου, ενώ ο κ.Παξινός ασκεί εντονότατη κριτική.

Έτσι, υποβάλλει αίτημα εξαίρεσης από την υπόθεση στο Εφετείο, αλλά και δεύτερο αίτημα αυτοεξαίρεσης από την Επιτροπή Προσφυγών Ασύλου.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση εξαίρεσης και μεταξύ των άλλων, στην απόφασή του αναφέρει: «Μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής διατυπώθηκαν σε βάρος της από νομικούς της χώρας, καθώς και από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο δυσμενή και ιδιαιτέρως επικριτικά σχόλια, όσον αφορά το πρόσωπό της και τον τρόπο χειρισμού από την ίδια της συγκεκριμένης υποθέσεως».

Ενδεικτικά, ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Παξινός σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε: «Aποτελεί ντροπή για τη Δικαιοσύνη και η χθεσινή Δευτέρα ήταν μια πολύ θλιβερή ημέρα για την Δικαιοσύνη… Eίναι ντροπή, γι’αυτή που δίκασε, καθώς φέρθηκε παράνομα και αντιδεοντολογικά…. είχαν όλα προσχεδιαστεί, δεν έγιναν τυχαία… Ελπίζω να υποστεί τις συνέπειες του νόμου».

Με την σειρά της η 7η Επιτροπή Προσφυγών κάνει δεκτό το αίτημα αυτοεξαίρεσης της Ευγενίας Μυλωνοπούλου από την Επιτροπή Ασύλου. Στην αίτηση αυτοεξαίρεσή της η πρόεδρος Εφετών σημειώνει: «Οι επιθέσεις, που εκδηλώθηκαν με ψιθύρους και κραυγές στο σύνολο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, όχι μόνο πλήττουν βάναυσα το ήθος, την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την προσωπική μου αξιοπρέπεια, ως δικαστικού λειτουργού, αλλά θέτουν αντικειμενικά εν αμφιβόλω την αμερόληπτη, αντικειμενική και ανεπηρέαστη λειτουργία της Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών».

Στο ίδιο αίτημά της, αφού αναφέρει τα όσα είπε ο κ. Παξινός, κάνει αναφορά στη δήλωση των «11», οι οποίοι ανέφεραν:

«Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση της προέδρου του Θ΄ Τμήματος να εκδώσει προσωρινή διαταγή με την οποία να ανακαλεί προσωρινά την απόφαση ... με την οποία δόθηκε άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου...

Έτσι τίθεται το εύλογο ερώτημα εάν υπάρχει από ποινικής και πειθαρχικής σκοπιάς, απόκρυψη λόγου εξαίρεσης, λόγω της διφυούς ιδιότητας της επίμαχης δικαστικού λειτουργού, κάτι που δημιουργεί ακυρότητα των όποιων δικαστικών αποφάσεων, λόγω της συμμετοχής της στο δικαστικό σχηματισμό, ανεξάρτητα εάν μετά τη συζήτηση της υποθέσεως… υπέβαλε, όπως λέγεται την παραίτησή της».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs