Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Εντός οκτώ μηνών μισθολογική αποκατάσταση ενστόλων, μετά από απόφαση του ΣτΕ


Δημοσιονομική βόμβα δεκάδων (πιθανόν και εκατοντάδων) εκατομμυρίων επιφυλάσσει το Συμβούλιο της Επικρατείας ...
στην κυβέρνηση με τελεσίγραφο που απέστειλε μέσω δικαστικών αποφάσεων για το θέμα των ενστόλων όλων των βαθμίδων.




Η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νικόλαο Σακελλάριου και με εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Παναγιώτα Καρλή, εξέδωσε τις υπ΄ αριθμ. 3 και 4/2018 αποφάσεις οι οποίες αποτελούν ύστατη προειδοποίηση πως εντός 8 μηνών θα πρέπει να αναπροσαρμόσει αναδρομικά τις αποδοχές και τις συντάξεις των ενστόλων όλων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η αναπροσαρμογή πρέπει να γίνει για το διάστημα από 1η Αυγούστου 2012 έως την 1η Ιανουαρίου 2017, ενώ πρέπει να καταβληθούν οι διαφορές αποδοχών και συντάξεων που προκύπτουν.

Το δημοσιονομικό κόστος είναι τεράστιο, καθώς οι κυβερνήσεις (από το 2014 και μετά) δεν συμμορφώθηκαν με τις αποφάσεις που αναφέρουν ότι οι μισθοί και οι συντάξεις των ενστόλων πρέπει να επανέλθουν στα προ του 2012 επίπεδα. Οι δικαστές αναφέρουν μάλιστα πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί μέσα στο διάστημα αυτό των οκτώ μηνών, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο το οποίο δεν θα είναι ευκαταφρόνητο.

Άλλωστε το ΣτΕ, όταν πρόεδρος ήταν ο Σωτήρης Ρίζος, είχε υποχρεώσει το υπουργείο Οικονομικών να καταβάλει το συνολικό ποσό των 200.000 ευρώ ως κύρωση σε τέσσερις Ομοσπονδίες και Ενώσεις των ενστόλων λόγω της μη συμμόρφωσης του προς τις τελεσίδικες και αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2014 που είχαν κρίνε αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές των αποδοχών των στρατιωτικών όλων των Σωμάτων.

Το ΣτΕ με άλλες δύο αποφάσεις (258 και 259/2018) έκρινε ότι οι αποφάσεις με τις οποίες δικαιώθηκαν οι ένστολοι για τις μισθολογικές και συνταξιοδοτικές μειώσεις τους, καταλαμβάνουν και όσους δεν είναι μέλη των στρατιωτικών Ομοσπονδιών και Ενώσεων.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs