Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2018

Τι είναι το αλλόκοτο φαινόμενο της σeξυπνίας; Που οφείλεται και πως μπορείς να το αντιμετωπίσεις


Η σeξυπνία ή αλλιώς σeξοβασία είναι στην ουσία η σeξουαλική δραστηριότητα που κάποιος έχει την ώρα που κοιμάται. ...
Όσο παράξενο και αν σου ακούγεται αυτό, είναι ένα γεγονός πέρα για πέρα αληθινό.
Τα όνειρα σeξουαλικού περιεχομένου δεν συγκαταλέγονται σε αυτήν την κατηγορία βέβαια, εκτός και αν συνοδεύονται από σeξουαλικές συμπεριφορές ή πράξεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σeξυπνία εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στα στάδια NREM του ύπνου, που δεν υπάρχουν ταχείες κινήσεις των οφθαλμών και αποτελεί το πιο βαθύ του στάδιο, εκείνο που δεν βλέπεις όνειρα. Η σeξυπνία κατατάσσεται σε μια σειρά φαινομένων που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου και ονομάζονται παραϋπνίες. Στις παραϋπνίες ανήκει κάθε μη φυσιολογική δραστηριότητα, η συμπεριφορά ή εμπειρία που σημειώνεται την ώρα που κοιμάσαι. Στην περίπτωση της σeξυνπίας όμως, μυστήριο καλύπτει την εμφάνιση της, καθώς δεν έχουν γίνει εντελώς σαφείς οι λόγοι που την προκαλούν, αλλά και τα συμπτώματα της.

Μάλιστα, το πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο περιστατικό σeξυπνίας ήταν το 1986, ενώ σύμφωνα με επίσημες πηγές από μελέτη που διεξήχθει το 2015, μόλις 94 περιστατικά αυτού του φαινομένου έχουν σημειωθεί παγκοσμίως.

Όσο για τις σeξουαλικές συμπεριφορές που μπορεί να έχεις κατά τη διάρκεια της, αυτές μπορούν να έχουν είτε τη μορφή αυτοϊκανοποίησηs, είτε να είναι προς τρίτους. Συνήθως αυτοί είναι που αντιλαμβάνονται και την εμφάνιση της.


Τα τυπικά συμπτώματα της σeξυπνίας είναι τα εξής:

Αγγίγματα και χάδια

Βογkητά

Βαριές ανάσες

Ταχυπαλμία

Εφίδρωση

Αυτοϊκaνοποίηση

Κινήσεις της λεκάνης

Σeξουαλική επαφή

Οpγασμός

Απουσία αναμνήσεων των σeξουαλικών πράξεων

«Κενό» βλέμμα κατά τη διάρκεια των σeξουαλικών πράξεων

Απουσία αντίδρασης σε ερεθίσματα του περιβάλλοντος

Αιτίες της σeξυπνίας


Παράγοντες που την πυροδοτούν:

Έλλειψη ύπνου

Στρες

Υπερβολική κόπωση

Κατάχρηση αλκοόλ

Απορρύθμιση του βιολογικού ρολογιού (π.χ. λόγω εργασίας σε βάρδιες)


Ιατρικά προβλήματα που συμβάλλουν στην εμφάνιση της:

Υπνική άπνοιασύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Νόσος του Crohn

Ημικρανίες

Επιληψία


Σχετικά με την αντιμετώπιση της σeξυπνίας, σε περίπτωση που αποδειχθεί ό,τι αυτή οφείλεται σε κάποιον συγκεκριμένο παράγοντα, όπως η υπερβολική χρήση αλκοόλ, τότε η αποφυγή του προφανώς και θα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσει η εμφάνιση της.

Άλλες φορές πάλι, η ρύθμιση του ύπνου είναι το κλειδί για τη λύση αυτού του προβλήματος, καθώς όπως αποδείχτηκε από τα περισσότερα καταγεγραμμένα περιστατικά, εκείνοι που έθεσαν πρόγραμμα στις ώρες του ύπνου τους, αντιμετώπισαν αποτελεσματικά την σeξυπνία.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs