Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Πώς λειτουργούσε το «ντελίβερι» ναρκωτικών με έδρα στα Εξάρχεια - Τα συνθηματικά, οι συνήθειες και το εμπόρευμα της εγκληματικής οργάνωσης


Ως τώρα υπήρχε η άποψη ότι οι «γνωστοί- άγνωστοι» κουκουλοφόροι των Εξαρχείων είχαν...
κηρύξει τον πόλεμο στις «ναρκομαφίες της πλατείας». 




Μετά τις προχθεσινές συλλήψεις αυτό το σενάριο αποκτά άλλη εξήγηση, καθώς ανάμεσα στους 21 ναρκεμπόρους είναι και δύο αντιεξουσιαστές.

Όλα ξεκίνησαν με βάση πληροφορίες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και καταλήξαμε στη συντονισμένη επιχείρηση που έγινε στα Εξάρχεια την Πέμπτη με ειδική συνεργασία ανδρών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, του Τμήματος Ασφάλειας Αμαρουσίου και της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας.

Συνελήφθησαν 13 Αλβανοί, 4 Έλληνες, 2 Γεωργιανοί, ένας Μολδαβός και ένας Βούλγαρος, που αποτελούσαν τον κεντρικό πυρήνα της οργάνωσης, έχοντας μοιράσει συνολικά- σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ.- πάνω από 53 κιλά κάνναβης και ενάμιση τόνο κοκαΐνης ενώ τα κέρδη τους υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Οι ναρκέμποροι είχαν επιλέξει ένα σπίτι στην οδό Ερεσού στα Εξάρχεια, όπου και έκρυβαν τις τεράστιες ποσότητες των ναρκωτικών, όπως επίσης και ακόμη 24 (!!!) σπίτια στο «άβατο» των Εξαρχείων. Το συγκεκριμένο σπίτι είχε επιλεγεί ώστε να είναι κοντά στο πεδίο δράσης τους, να διευκολύνει τη διακίνηση των ναρκωτικών και τον εύκολο και γρήγορο ανεφοδιασμό, άλλα και τη διαφυγή ή απόκρυψη των μελών, σε περιπτώσεις που κάποια αστυνομική υπηρεσία αντιλαμβανόταν τι ακριβώς έκαναν τα μέλη της οργάνωσης.

Τα «βαποράκια» παραλάμβαναν τα ναρκωτικά και μετέβαιναν στα σημεία - πόστα τους, σε δρόμους πέριξ της πλατείας των Εξαρχείων. Ανάμεσα στα «βαποράκια» ήταν και οι δύο… αντιεξουσιαστές, οι οποίες πήγαιναν στα προκαθορισμένα ραντεβού με τους πελάτες, μετά από τηλεφωνική συνεννόηση είτε πεζοί, είτε με μοτοσυκλέτες, με τρόπο που προσιδίαζε σε… delivery.

Οι δράστες βρίσκονταν σε….πόλεμο με άλλες ναρκομαφίες της περιοχής, σε ένα «παιχνίδι κυριαρχίας» και «ελέγχου» του εμπορίου που γίνεται στο σημείο καθημερινά, επί 24ώρου βάσεως. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως είχαν γίνει το τελευταίο διάστημα αρκετά «ξεκαθαρίσματα λογαριασμών» στην περιοχή, στο πλαίσιο του «πολέμου» των εμπόρων για επικράτηση στην περιοχή.

Μάλιστα, είχαν γίνει και αρκετά περιστατικά τα οποία δεν είχαν καταγγελθεί επισήμως στην ΕΛ.ΑΣ. ώστε να μην προκαλέσουν την προσεκτικότερη έρευνα των αστυνομικών. Oι ναρκέμποροι ήταν σε διαρκή αντιπαράθεση με μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου των Εξαρχείων, με σειρά επεισοδίων, καθώς και περιστατικά όπου οι κακοποιοί βρέθηκαν απέναντι σε κατοίκους της περιοχής.

Από τα πιο παράξενα στοιχεία της δικογραφίας είναι το γεγονός ότι τα μέλη της συμμορίας χρησιμοποιούσαν ακόμη και τις αστικές συγκοινωνίες για να διακινούν τα ναρκωτικά και να τα μεταφέρουν, καλώντας σε αρκετές περιπτώσεις ταξί αλλά και την…UBER, για να μην εντοπιστούν από τους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με τα όσα είπαν οι αστυνομικοί στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, οι δράστες συνιστούσαν μία ιδιαίτερα «σκληρή ομάδα». Μάλιστα ο ένας από τους Αλβανούς κακοποιούς είχε σκοτώσει οδηγό ταξί κυψέλη το 2011. Επίσης οι δράστες διέπραξαν 4 ληστείες στα Εξάρχεια και τη Ν. Ιωνία, διάρρηξη στο Γκύζη και κλοπές οχημάτων στο Ιλίον και τα Εξάρχεια.

Η συμμορία είχε και συγκεκριμένα συνθηματικά, στην προσπάθεια που έκαναν τα μέλη της να μην εντοπιστούν από την ΕΛ.ΑΣ.


Ειδικότερα:

για ποσότητες κοκαΐνης χρησιμοποιούσαν τι φράσεις «μισό», «ένα», «ολόκληρο» και «πέτρα»

για ποσότητες κάνναβης «μπιτς», «σταφύλι», «πράγμα» ή «πράγματα, «μικρό» ή «μεγάλο», «μπουφάν», «πράσινα παντελόνια»,

για ένα κιλό κάνναβης: «μηχανή» ή «μηχανάκι» και «μπλούζα»,

για χρήματα σε ευρώ: «λεκ» (αλβανικό νόμισμα) και

για χρέος προερχόμενο από διακίνηση ναρκωτικών ουσιών: «γκολ».

Στα πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν 25 έρευνες σε οικίες, «καβάτζες» και λοιπούς χώρους όπου μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχεθήκαν:

23 κιλά κάνναβης,

200 γραμμάρια κοκαΐνη και ποσότητα ηρωίνης,

νοθευτικές ουσίες,

ζυγαριές ακρίβειας,

πιστόλια τύπου « a irsοft»,

μαχαίρια και σουγιάδες

2 αυτοκίνητα,

2 μηχανές,

8.500 ευρώ καθώς και

πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs