Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Παρίσι: Σοκ στην κοινή γνώμη από βίντεο όπου άνδρας παρενοχλεί μια 22χρονη - Το βίντεο έχει συγκεντρώσει ήδη πάνω από 900.000 προβολές


Μια γυναίκα στο Παρίσι αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καταγγείλει ...
τη σeξουαλική παρενόχληση σε βάρος της. 
Συγκεκριμένα δημοσίευσε το βίντεο με την επίθεση που δέχθηκε από έναν άνδρα, ο οποίος τη χαστούκισε, όταν εκείνη δεν δίστασε να απαντήσει στα προσβλητικά σχόλιά του.

Όλα ξεκίνησαν από μια ανάρτηση στο Facebook. Αυτόν τον τρόπο επέλεξε η Μαρί Λαγκέρ, 22 ετών, για να αφηγηθεί την ιστορία της μαζί με ένα χαρακτηριστικό βίντεο από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Την περασμένη Τρίτη καθώς εκείνη επέστρεφε στο σπίτι της στο βορειοανατολικό Παρίσι ένας άνδρας άρχισε να «κάνει ήχους, να εκφράει προσβλητικά σχόλια, να σφυρίζει και να μιλάει άσεμνα με ταπεινωτικό και προσβλητικό τρόπο».


«Τότε εγώ του απάντησα "βούλωσέ το" συνεχίζοντας τον δρόμο μου. Διότι δεν ανέχομαι αυτού του είδους τη συμπεριφορά. Δεν μπορώ να σιωπώ και δεν πρέπει πλέον να σιωπούμε», έγραψε η 22χρονη στον λογαριασμό της. Όμως «αυτό δεν άρεσε σε εκείνον τον άνδρα», συνέχισε η ίδια. Εκείνος, αρχικά, της «πέταξε ένα τασάκι», κατόπιν την ακολούθησε, τη «χτύπησε στο πρόσωπο στη μέση του δρόμου, παρουσία δεκάδων αυτοπτών μαρτύρων».

Το κείμενό της συνόδευε ένα βίντεο, που κατέγραψε η κάμερα κλειστού κυκλώματος του μπαρ, μπροστά από το οποίο εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα. Στο βιντεοσκοπημένο υλικό μπορεί κανείς να δει την επίθεση κι έπειτα αρκετούς αυτόπτες μάρτυρες, πελάτες ενός καφέ, να επιχειρούν να μιλήσουν στον άνδρα και να τον εμποδίζουν να προσεγγίσει εκ νέου το νεαρό θύμα του.

Η Μαρί Λαγκέρ κατέθεσε μήνυση εις βάρος του, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγή της αστυνομίας.

Το Σάββατο, η 22χρονη κατήγγειλε το περιστατικό και στο Twitter: «Επειδή απάντησα στην παρενόχλησή του, ένας άνδρας με χτύπησε στη μέση του δρόμου, παρουσία δεκάδων μαρτύρων. Απαράδεκτο. Τέλος στην παρενόχληση στον δρόμο (#noustoutes #metoo #balancetonporc #harcelementderue).

Ερωτηθείσα από την εφημερίδα Le Parisien, η ίδια εξήγησε ότι έχει μώλωπες στο πρόσωπο, επισημαίνοντας την έκπληξη που νιώθει από την απήχηση που είχε το βίντεο στους χρήστες του Facebook και του Twitter. Όπως γράφει σήμερα το BBC, το βίντεο έχει συγκεντρώσει ήδη 900.000 προβολές.

«Το διακύβευμα είναι μεγάλο: πρόκειται για την ελευθερία των γυναικών να κυκλοφορούν άφοβα στους δημόσιους χώρους» σχολίασε η υπουργός Ισότητας Μαρλέν Σιαπά, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χθες στον ιστότοπο της Parisien.

Το βίντεο με την επίθεση εναντίον της 22χρονης είδε το φως της δημοσιότητας τη στιγμή που η γαλλική κυβέρνηση θέτει σε ισχύ νόμο κατά της σeξιστικής και σeξουαλικής βίας. Μεταξύ άλλων προβλέπει την επιβολή προστίμου επί τόπου σε περιστατικά παρενόχλησης στον δρόμο, ύψους τουλάχιστον 90 ευρώ.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο