Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Πρόστιμο ‑ ρεκόρ στη Google από την Κομισιόν - Καλείται να πληρώσει 4,34 δισ. ευρώ για μονοπωλιακές πρακτικές που σχετίζονται με το λειτουργικό σύστημα Android


Η Google έχει να πληρώσει ένα τεράστιο πρόστιμο 4.34 δισ. ευρώ στη Κομισιόν έπειτα από...
έρευνες σχετικά με κάποιες καταγγελίες 

πως η στρατηγική της ως εταιρεία στα κινητά τηλέφωνα, ενίσχυσε ανήθικα την κυριαρχία της Google ως μηχανή αναζήτησης. 

Αυτό το πρόστιμο αποτελεί το μεγαλύτερο πρόστιμο που επέβαλε η Κομισιόν σε εταιρεία όμως υπάρχει παραθυράκι, στο οποίο η Google μπορεί να προσφύγει.

Η Google λόγω έχει μπει στο στόχαστρο λόγω του Android, μιας και έχει επιβάλλει παράτυπους όρους στις εταιρίες που κατασκευάζουν κινητά τηλέφωνα.

Δυόμιση δις λοιπόν η Google πρέπει να τα δώσει ως πρόστιμο για την υπόθεση σε σχέση με την υπηρεσία σύγκρισης προϊόντων/τιμών - η Google βρίσκεται στη διαδικασία έφεσης κατά της απόφασης.

Το 2015, διαπιστώθηκε πως, ύστερα από καταγγελίες από τη Fairsearch, μια ένωση από λόμπι στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Microsoft, η Nokia και η Oracle, η Google απαιτούσε από τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και tablet, που χρησιμοποιούσαν το σύστημα Android, να έχουν ως προεπιλογή τον Chrome ως μηχανή αναζήτησης και δεν επέτρεπε να πωλούν συσκευές με λειτουργικά συστήματα ανταγωνιστικά προς εκείνη.

Από την άλλη, έδινε στους κατασκευαστές συσκευών και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας οικονομικά κίνητρα για να παρέχουν τη δική της υπηρεσία αναζήτησης ως τη μόνη προεγκατεστημένη επιλογή. Η εταιρεία βέβαια τα αρνήθηκε όλα λέγοντας πως ουδέποτε υποχρέωσε κατασκευαστή να προεγκαθιστά τις εφαρμογές της και πως για να προωθηθεί το Google Search και το Play store παρέχονταν δωρεάν.

Eκείνη την εποχή, το 64% των συσκευών smartphone στην Ευρώπη χρησιμοποιούσαν το λειτουργικό Android, ένα ποσοστό που φτάνει σήμερα στο 74%. 

Αυτή την περίοδο όμως τρέχει και η έρευνα για την υπηρεσία διαφημίσεων AdSense.

Πάντως στη Ρωσία, όπου η τοπική αρχή ανταγωνισμού εξέτασε παρόμοιες καταγγελίες για τη Google και τώρα πια οι Ρώσοι χρήστες μπορούν να διαλέξουν αν η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης θα είναι η Google, η Yandex ή το Mail.ru. 

Πάντως, μία δικηγόρος, εξειδικευμένη σε τέτοιες υποθέσεις, τόνισε πως η διαμάχη της ΕΕ με την Google μπορεί να πάρει χρόνια για να ολοκληρωθεί.


Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο