Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Γιατί έριξαν 12.000 τόνους φλούδες πορτοκαλιού σε ένα άγονο μέρος


Ένα πειραματικό έργο διατήρησης που εγκαταλείφθηκε και σχεδόν ξεχάστηκε, κατέληξε να γεννήσει ...
ένα υπέροχο δάσος σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα.




Το σχέδιο κατάφερε να πετύχει αν και πολύ αργότερα απ'ό,τι προοριζόταν.

Μια εταιρεία πείστηκε από δυο επιστήμονες να γεμίσει νταλίκες με12.000 τόνους φλούδας πορτοκαλιού και να τις αδειάσει σε έναν άγονο βοσκότοπο στην Κόστα Ρίκα από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, το οποίο εν τέλει έγινε ένα τέλειο δάσος! Το πρότζεκτ εγκαταλείφθηκε λόγω ανωτέρας βίας, όμως και χωρίς καμία βοήθεια, η φύση βρήκε το δρόμο.

Η φλούδα που έμεινε στο έδαφος οδήγησε σε αύξηση κατά 176% της βιομάζας! Μια νίκη για όλους. Το έδαφος τράφηκε, θεόρατα δέντρα υψώθηκαν, ενώ τα ζώα βρήκαν νέο σπίτι.

Οι ερευνητές του Princeton, Daniel Janzen και Winnie Hallwachs προσέγγισαν έναν παραγωγό χυμών στην Κόστα Ρίκα που είχε την εταιρεία "Del Oro" πείθοντάς τον να κάνει κάτι καλό για τον τόπο του και ταυτόχρονα θα είχε μεγάλο όφελος.

Η εταιρεία θα είχε τη δυνατότητα να πετάξει την αποφλοιωμένη φλούδα πορτοκαλιού χωρίς κόστος στο άγονο κομμάτι της περιοχής Guanacaste.

Ο κατακλυσμός όλων αυτών των οργανικών αποβλήτων, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά είχε σχεδόν άμεση επίδραση στη γονιμότητα της γης.

O σωρός τους έδωσε πλουσιότερο έδαφος, περισσότερη βιομάζα δέντρων και μια ευρύτερη ποικιλία ειδών δένδρων! Ενώ οι ακριβείς μηχανισμοί εξακολουθούν να αποτελούν μυστήριο προς το παρόν, οι ερευνητές ελπίζουν ότι η αξιοσημείωτη επιτυχία αυτής της εγκαταλελειμμένης γης, θα εμπνεύσει άλλα παρόμοια έργα διατήρησης.




Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs