Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Απαραίτητη η αύξηση θερμοκοιτίδων για την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας


Πολλαπλάσιο αριθμό επιχειρηματικών θερμοκοιτίδων, σε σχέση με αυτόν που διαθέτει σήμερα...
, θα πρέπει ν’ αποκτήσει η Ελλάδα, προκειμένου να προσεγγίσει το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης 




σε ό, τι αφορά την αναλογία τέτοιων υποδομών καινοτόμου επιχειρηματικότητας επί του συνολικού αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη που εκπόνησαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η “Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης”. Σύμφωνα με τη μελέτη, στην Ελλάδα λειτουργούν σήμερα πέντε θερμοκοιτίδες, με βάση τα στοιχεία της Eurostat και οκτώ βάσει των ελληνικών, οι οποίες όμως θα πρέπει να αυξηθούν κατά 40-50, προκειμένου η χώρα να προσεγγίσει τον κοινοτικό μέσο όρο.

Να δημιουργηθούν θερμοκοιτίδες σε δημόσια κτήρια που έμειναν άδεια με τον “Καλλικράτη” “Στην Ελλάδα για κάθε 150.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπάρχει μία θερμοκοιτίδα, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι μία ανά 3500″ επισήμανε ο γενικός διευθυντής της “Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης”, Γιώργος Ασημόπουλος, ο οποίος πρότεινε μάλιστα την αξιοποίηση των πολλών δημοσίων κτηρίων, που έχουν μένει άδεια μετά την ενοποίηση υπηρεσιών στο πλαίσιο του “Καλλικράτη”, ώστε να στεγάσουν θερμοκοιτίδες, με την παράλληλη αξιοποίηση κονδυλίων του ΣΕΣ 2014-2020. Πρόσθεσε δε, ότι αν υπήρχαν θερμοκοιτίδες, θα γινόταν “πολλή δουλειά στην Ελλάδα” καθώς υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων.

Μετά το 2010, σημείωσε, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον νέων επιχειρηματιών για εγκατάσταση σε θερμοκοιτίδες. “Ενδεικτικό είναι ότι πλέον δεν έχουμε ελεύθερο χώρο να δώσουμε στην Τεχνόπολη” είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ασημόπουλος, στη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης για τα εγκαίνια της νέας θερμοκοιτίδας, η οποία θα στεγάσει επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν τεχνολογίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) για την ανάπτυξη εμπορικών προϊόντων (βλ. σχετικό τηλεγράφημα).

Τέσσερις προτάσεις Με βάση όλα τα παραπάνω, η μελετητική ομάδα κατέληξε σε τέσσερις προτάσεις για την κάλυψη των κενών και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προκύπτουν, το οποίο προβλέπει τα εξής:

– Εφαρμογή τριετούς προγράμματος “προ-θερμοκοίτησης”. Στη διάρκεια της τριετίας προτείνεται να γίνονται σε διάφορες ελληνικές πόλεις κυλιόμενα τρίμηνα προγράμματα “εκγύμνασης” επιχειρήσεων. Σε κάθε κύκλο προγράμματος προτείνεται να συμμετάσχουν 30 άτομα.

-Δημιουργία δικτύου θερμοκοιτίδων, σε πρώτη φάση σε δύο ή τρεις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας (μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα “ορφανά” λόγω Καλλικράτη δημόσια κτήρια, χωρίς σημαντικό πρόσθετο κόστος για την προετοιμασία τους), με προοπτική αυτές να αυξηθούν κατά τρεις-τέσσερις μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης. Στο πλαίσιο του προτεινόμενου πενταετούς προγράμματος, κάθε θερμοκοιτίδα, εμβαδού τουλάχιστον 1000 τ.μ. προτείνεται να φιλοξενεί έως 15 επιχειρήσεις

– Δημιουργία περιφερειακού ταμείου (regional fund) για τη χρηματοδότηση νέων τεχνολογιών

– Πρόγραμμα προώθησης των καινοτόμων επιχειρήσεων μέσω ενός ετήσιου θεσμού παρουσίασης σε δυνητικούς επενδυτές του εξωτερικού.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs