Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Σεπτέμβριος είναι ο καλύτερος μήνας της Αθήνας - Επιστροφή στην βάση


Μια μεγάλη πόλη, όπως είναι η Αθήνα, δεν ανήκει στο καλοκαίρι. Ελάχιστοι άνθρωποι θα ήθελαν ...
να περάσουν το καλοκαίρι τους σε μια μεγαλούπολη. 




Όμως όταν έρχεται ο Σεπτέμβρης, για οποιαδήποτε μεγαλούπολη, είναι η καλύτερη εποχή. Λίγη δροσιά (λέμε τώρα)και επιστροφή στην βάση, όπου θα συναντήσεις φίλους για να διηγηθείς πως πέρασες στις διακοπές. Μια γλυκιά μελαγχολία και επιστροφή στα στέκια του χειμώνα, όπου φίλοι και γνωστοί, θα είναι πάλι εκεί για να σου πουν τα όνειρά τους και τους στόχους τους για την χρονιά που έρχεται.

Το αθηναϊκό κέντρο, αποκτά ξανά ζωή, ντόπιοι και τουρίστες μπερδεύονται στο ιστορικό κέντρο, στο Μοναστηράκι και στην Πλάκα, μετατρέποντας το σε σημείο συνάντησης. Τα θερινά σινεμά, συναντιούνται με τα χειμερινά και όλοι συζητούν για το τι περιμένουν την νέα σεζόν. Μια βόλτα σε ένα μπαρ, για μερικές από τις τελευταίες παγωμένες μπύρες ή για ένα από τα πρώτα ουίσκι κι ένας περίπατος κάτω από τον σκοτεινό ουρανό, είναι ότι πρέπει για μια φθινοπωρινή νύχτα.

Αλλά η Αθήνα δεν προσφέρει μόνο αυτά το Σεπτέμβριο. Συναυλίες, φεστιβάλ, παραστάσεις. Όλες οι προετοιμασίες για τον χειμώνα, μέχρι να έρθει η μεγαλύτερη και πιο «ζεστή» γιορτή του χρόνου. Τα Χριστούγεννα μέχρι τότε υπάρχει χρόνος. Τα σαββατιάτικα φθινοπωρινά πρωινά στο κέντρο δεν τα βαριέσαι ποτέ. Έχεις να πας σε πολλά μέρη. Κολωνάκι, Σύνταγμα, Εξάρχεια, Μεταξουργείο. Όλα γεμάτα από μαγαζιά που έχουν την δική τους προσωπικότητα. Είτε μας αρέσουν, είτε όχι.

Μια βόλτα στα βιβλιοπωλεία, στα μικρά, στα ξεχωριστά, για τα προτεινόμενα βιβλία που θα συζητάμε τον χειμώνα και ίσως μερικές εξορμήσεις προς τα νότια για τα τελευταία μπάνια. Όταν επιστρέψεις το σπίτι, είναι η καλύτερη εποχή για να κάτσεις λίγο στο μπαλκόνι και να σκεφτείς τα πάντα, πράγματα που δεν θα σκεφτόσουν ποτέ το ανέμελο καλοκαίρι. Άλλωστε η μελαγχολία του φθινοπώρου έχει μια όμορφη συνάφεια με την σκέψη.

Η Αθήνα το φθινόπωρο είναι ίσως πιο όμορφη. Πιο προσιτή, πιο ανοιχτή, με περισσότερες επιλογές. Είναι σαν να ανοίγει την αγκαλιά της για να σε υποδεχθεί ξανά, ύστερα από την σύντομη απουσία σου. Βάζει τα δυνατά της και σου προσφέρει τα πάντα. Διασκέδαση, ψυχαγωγία, τροφή για σκέψη. Ίσως ο Σεπτέμβριος να μην είναι μόνο ο καλύτερος μήνας της Αθήνας. Ίσως να είναι ο καλύτερος μήνας. Τελεία...

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs