Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΙΝΕ! Σύζυγος τραπεζίτη ψώνισε 18,3 εκατ. ευρώ στα Harrods


Η βρετανική δικαιοσύνη αξιοποίησε για πρώτη φορά ένα μέτρο εναντίον της διαφθοράς αναγκάζοντας ...
την σύζυγο ενός τραπεζίτη από το Αζερμπαϊτζάν να εξηγήσει την προέλευση της περιουσίας της.



Η εν λόγω σύζυγος, Zamira Hajiyeva, η οποία διέμενε στο Λονδίνο επί δέκα χρόνια, είχε στην κατοχή της τρεις πιστωτικές κάρτες μόνο για τα μεγάλα καταστήματα Harrods, της βρετανικής πρωτεύουσας. Μεταξύ 2006 και 2016 ξόδεψε 18,3 εκατομμύρια ευρώ (16 εκατομμύρια λίρες στερλίνες) και είχε ιδιαίτερη αδυναμία στα καλά κρασιά, καθώς και στα κοσμήματα Cartier και Boucheron. Μέσα σε μια μόνο ημέρα έτυχε να κάνει ψώνια αξίας 150.000 λιρών.

Η Zamira Hajiyeva είναι σύζυγος ενός πρώην τραπεζίτη του Αζερμπαϊτζάν, του Jahangir Hajiyev, ο οποίος από το 2016 βρίσκεται στη φυλακή για φοροδιαφυγή και διαφθορά. Την Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου, η Zamira έγινε στόχος ενός νέου μέτρου στο Ηνωμένου Βασίλειο. Πράγματι, η National Crime Agency (NCA), η βρετανική Αρχή για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος της επέδωσαν ένταλμα «για ανεξήγητο πλούτο». Σύμφωνα με το νέο αυτό εργαλείο, η Βρετανία αντί να ζητάει σε κάποιον να εξηγεί αν κάνει ξέπλυμα χρήματος, απαιτεί αποδείξεις για την προέλευση των χρημάτων.

Το εργαλείο αυτό ετέθη σε εφαρμογή ώστε το Λονδίνο να γίνει λιγότερο ελκυστικό σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η βρετανική πρωτεύουσα είναι γνωστό ότι φιλοξενεί χιλιάδες μεγάλες ξένες περιουσίες οι οποίοι καταφεύγουν στο Λονδίνο για να προστατευθούν. Ρώσοι ολιγάρχες, πρίγκιπες πετρελαίου και τραπεζίτες διαμένουν στην βρετανική πρωτεύουσα.

Η περίπτωση της Zamira Hajiyeva είναι μια από αυτές. Ο σύζυγός της ήταν πρόεδρος της δημόσιας τράπεζας International Bank of Azerbaijan, από το 2001 ως το 2015 ώσπου ξαφνικά παραιτήθηκε επικαλούμενος λόγους υγείας. Καταδικάστηκε το 2016 σε 15ετή φυλάκιση για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και διαφθορά.

Η NCA διερεύνησε κυρίως δύο περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στην σύζυγό του. Το πρώτο είναι ένα ακίνητο αξίας 11,5 εκατομμυρίων λιρών και βρίσκεται δύο βήματα από τα Harrods. Αγοράστηκε το 2009, μέσω μιας εταιρείας με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους. Σύμφωνα με την NCA, η κυρία Hajiyeva έζησε εκεί από το 2010 ως το 2017. Το δεύτερο είναι ένα γήπεδο γκολφ, το Mill Ride Golf Club, το οποίο αγοράστηκε το 2013 για 10,5 εκατομμύρια λίρες.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs