Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Brexit: «Κλείδωσε» η συμφωνία – Έδωσαν τα χέρια Λονδίνο και Βρυξέλλες


Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για την αρχή που θα διέπει...
τις μεταξύ τους σχέσεις στη μετά-Brexit εποχή.




Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «επήλθε συμφωνία επί της αρχής» για την Πολιτική Διακήρυξη που περιγράφει την εταιρική σχέση των δύο πλευρών στο εμπόριο, την ασφάλεια και άλλους τομείς, ενώ η Τερέζα Μέι θα προβεί σε ανακοινώσεις στους βουλευτές εντός της ημέρας.

Το κείμενο αυτό, το οποίο θα επισυναφθεί στη συνθήκη αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, «καθορίζει τις παραμέτρους μιας φιλόδοξης, ευρείας, εμπεριστατωμένης και ευέλικτης σύμπραξης» στο εμπόριο, την εξωτερική πολιτική, την αμυντική πολιτική και την πολιτική της ασφάλειας, σύμφωνα με το κείμενο των 26 σελίδων, το οποίο είδε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι δύο πλευρές τα έχουν ήδη βρει στους όρους του διαζυγίου του Ηνωμένου Βασιλειόυ από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου.

«Μόλις έστειλα στους 27 της ΕΕ το προσχέδιο της Πολιτικής Διακήρυξης για την Μελλοντική Σχέση μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου. Ο πρόεδρος της Κομισιόν με ενημέρωση ότι υπήρξε συμφωνία σε επίπεδο διαπραγματευτών και σε πολιτικό επίπεδο και θα υποβληθεί προς έγκριση στους ηγέτες»,ανέφερε στο Twitter o Ντόναλντ Τουσκ.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα κάνει δήλωση για το Brexit στο κοινοβούλιο σήμερα στις 16:30 (ώρα Ελλάδας), ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα

Η βρετανική λίρα έκανε άλμα πάνω από 1% έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση ότι υπάρχει προσωρινή συμφωνία ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ για τη σχέση τους μετά το Brexit.

Είχε προηγηθεί συνάντηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Αλλά ακόμη και αν εγκρίνουν οι ηγέτες τη συμφωνία για το «διαζύγιο» και την Πολιτική Διακήρυξη οι πονοκέφαλοι δεν τελειώνουν για την Τερέζα Μέι, καθώς θα πρέπει να αποσπάσει και το ΝΑΙ της Βουλής στην ψηφοφορία πιθανώς στις αρχές Δεκεμβρίου, πράγμα που αυτή τη στιγμή φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs