Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Σε μόνιμη πτώση η Apple


Απώλειες 430 δισ. δολαρίων κατέγραψε η εταιρία, τα προβλήματα της οποίας έχουν αντίκτυπο στη ...
μετοχή της στο χρηματιστήριο. 
Πτώση σχεδόν 9% κατέγραψε ενδοσυνεδριακά η μετοχή της Apple στη Wall Street, μετά την πρωτοφανή στα χρονικά προειδοποίηση της εταιρείας από το Κουπερτίνο για μειωμένες πωλήσεις στην Κίνα. Το απόγευμα της Πέμπτης η μετοχή της Apple κατέγραφε απώλειες άνω του 8%.


Λόγω των προβλημάτων της εταιρείας, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωνε πτώση 2,7%, ενώ ο Dow Jones και ο S&P 500 είχαν απώλειες 2,4% και 2,2% αντίστοιχα. Η χρηματιστηριακή αξία έχει συρρικνωθεί συνολικά κατά περίπου 430 δισ. δολάρια.

Τα προβλήματα της Apple συμπαρέσυραν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον τεχνολογικό κλάδο να πλήττεται ιδιαίτερα.

Tα κινητά της Apple αποτελούν κύρια πηγή εσόδων για την εταιρεία μαζί με τις εφαρμογές του App Store.

H εταιρία αποδίδει τις αδύναμες πωλήσεις και στον εμπορικό πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Ωστόσο, ο κινεζικός ανταγωνισμός με κινητά που έχουν πολύ καλά χαρακτηριστικά για την τιμή τους (Huawei, Xiaomi, Oppo, OnePlus) προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην εταιρία.

Πλέον η Apple έπεσε στη δεύτερη θέση όσον αφορά τη χρηματιστηριακή της αξία με την κορυφή πλέον να κατακτάται από τη Microsoft. Ακολουθούν οι Alphabet (μητρική της Google) και Amazon. Αναλυτές θεωρούν ότι ο επικεφαλής της Apple Τιμ Κουκ δεν έχει διαφοροποιήσει επαρκώς τις πηγές εσόδων της Apple, με αδύναμη παρουσία σε υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με το νέφος (cloud computing).

Παράλληλα, το ιδιαίτερα επικερδές App Store αντιμετωπίζει νέα πρόκληση από τη Netflix. H Νetflix αποφάσισε οι πελάτες να μην καταβάλλουν συνδρομές μέσω του App Store, αλλά μέσω του σάιτ της, καθώς η Apple εισπράττει 30% προμήθεια για όλες τις νέες συνδρομές που αγοράζονται εντός της εφαρμογής iOS κατά τον πρώτο χρόνο και 15% από το δεύτερο χρόνο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs