Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Δυσφορία στην Αθήνα για τις αναφορές Ζάεφ σε «Μακεδονία» - Πίεση των γειτόνων για το Πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ


Πίεση δέχεται η κυβέρνηση για την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ...
, διαδικασία που θέτει σε ισχύ τις συνταγματικές αλλαγές στη γείτονα επομένως και τη χρήση του νέου ονόματος.




Έως τότε οι γείτονες χρησιμοποιούν το όνομα «Μακεδονία» άνευ του γεωγραφικού προσδιορισμού παρόλο που η Συμφωνία των Πρεσπών έχει κυρωθεί από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών.

Τις τελευταίες ημέρες ο Ζόραν Ζάεφ χρησιμοποίησε τον όρο «Μακεδονία» σε δημόσιες δηλώσεις του κάτι που προκάλεσε αίσθηση, ενώ χθες ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος ήρθε με τη σειρά του να ξεκαθαρίσει ότι αυτό δεν ήταν τυχαίο, ούτε παραδρομή. Αντιθέτως σημείωσε ότι η χώρα του νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία μέχρι να κυρωθεί το Πρωτόκολλο εισδοχής που θέτει σε ισχύ το νέο συνταγματικό όνομα «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Στην Αθήνα υπήρξαν δημοσιεύματα - που μαρτυρούν δυσφορία της Αθήνας - περί πιθανού επικείμενου ραντεβού Τσίπρα - Ζάεφ όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει συμμόρφωση για το όνομα, χωρίς ωστόσο αρμόδιες πηγές να επιβεβαιώνουν προς το παρόν.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον Rela FM και το Νίκο Χατζηνικολάου ερωτώμενος σχετικά παρέπεμψε και αυτός στην ολοκλήρωση της διαδικασίας με την επικύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης. Παράλληλα όμως επικαλέστηκε την καλή διάθεση των γειτόνων.

«Νομίζω ότι οι γείτονές μας θα επιδείξουν καλή θέληση. Τυπικά, πράγματι, ο κ. Ζάεφ έχει αυτό το δικαίωμα μέχρι να ολοκληρωθούν συγκεκριμένες δικαστικές, τυπικές ενέργειες» ανέφερε και πρόσθεσε πως είναι πεπεισμένος ότι «ο κ. Ζάεφ θα επιδείξει ακριβώς αυτή την καλή θέληση, όπως έκανε και στο παρελθόν». Παράλληλα, δικαιολόγησε τους γείτονες λέγοντας ότι «βρισκόμαστε σε μια κατάσταση απολύτως μεταβατική, σε μια περίοδο απολύτως μεταβατική και εκτιμώ ότι σιγά-σιγά, μέρα με τη μέρα, όλοι και στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στη Βόρεια Μακεδονία θα ευθυγραμμιστούν με τα όσα προβλέπει και τα όσα επιβάλλει, αν θέλετε, η Συμφωνία των Πρεσπών».


Παραινέσεις Τσίπρα σε Ερντογάν εν όψει της συνάντησης

Στο μεταξύ την ερχόμενη εβδομάδα στις 5 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγιπ Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι ενώ η συνάντηση προγραμματιζόταν για τον περασμένο Δεκέμβριο, λόγω της έντασης στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πήγε πιο πίσω. Ένα χρόνο περίπου μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα πάντως, η συνάντηση δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα.

Χθες από την Κύπρο όπου βρέθηκε για την 5η Σύνοδο των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου ο πρωθυπουργός προϊδέασε ότι θα «νουθετήσει» τον Τούρκο Πρόεδρο να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο.

«Θα του μεταφέρω και το κλίμα της σημερινής συνάντησης, διότι πιστεύω ότι και οι επτά εδώ συμφωνούμε στο ότι οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά, αλλά και της Ε.Ε. με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και πάνω από όλα στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Επιβάλλεται να υπάρξει σεβασμός από την Τουρκία στο διεθνές δίκαιο, τόσο στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και στο Αιγαίο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ σήμερα το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs