Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Σοκαριστικές εικόνες: Σφάζουν άρρωστες αγελάδες και πουλάνε το κρέας τους - «Η μυρωδιά από το σαπισμένο κρέας σου προκαλεί εμετό»


Σοκ προκαλούν τα πλάνα που έχουν βγει στην δημοσιότητα από κρυφή κάμερα σε ένα σφαγείο στην ...
Πολωνία και δείχνουν εξαιρετικά άρρωστες αγελάδες που έχουν εισαχθεί λαθραία, 





να σφαγιάζονται με ελάχιστες ή καθόλου κτηνιατρικές επιθεωρήσεις, προκειμένου να πωληθεί το κρέας τους.

Το γεγονός αυτό έθεσε υπό αμφισβήτηση τα πρότυπα υγειονομικού ελέγχου σε έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς κρέατος της ΕΕ.

Τα πλάνα από το σφαγείο στην περιοχή της Μαζοβιέτ, δείχνουν τις άρρωστες αγελάδες να είναι τόσο αδύναμες που δεν μπορούν να σταθούν όρθιες ενώ τα πόδια τους ή τα κέρατά τους είναι δεμένα με σχοινιά.


Όπως μεταδίδει ο Guardian, η σφαγή των άρρωστων αγελάδων φαίνεται να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της νύχτας χωρίς καν να υπάρχουν κτηνίατροι παρόντες, κάτι που αποτελεί άλλη μία παραβίαση των κανόνων.

Οι εργαζόμενοι φαίνεται να αφαιρούν οποιοδήποτε στοιχείο που να υποδεικνύει ότι οι αγελάδες ήταν άρρωστες, όπως πληγές που έχουν δημιουργηθεί επειδή είναι συνεχώς ξαπλωμένες, ή όγκους.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι εγείρονται φόβοι για σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και κάλεσαν την πολωνική κυβέρνηση να ενεργήσει γρήγορα και να ειδοποιήσει και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Ο Chris Elliott, καθηγητής ασφάλειας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Queen στο Μπέλφαστ και ιδρυτής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Επισιτιστικής Ασφάλειας, ο οποίος ηγήθηκε της ανεξάρτητης επισκόπησης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τα συστήματα διατροφής μετά το σκάνδαλο του 1992, δήλωσε στον Guardian ότι «εάν μερικά από αυτά τα κρέατα έχουν φύγει από την Πολωνία τότε θα πρέπει να υπάρξει πανευρωπαϊκή προειδοποίηση για την ασφάλεια, με τη συμμετοχή πολλών ρυθμιστικών φορέων και ενδεχομένως αστυνομικών δυνάμεων από όλη την Ευρώπη».

Το 2017, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, η Πολωνία εξήγαγε περισσότερα από 415 εκατ. κιλά βοδινού, αξίας άνω των 1,5 δισ. δολαρίων. Τα στοιχεία για το συγκεκριμένο έτος δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, μία από τις μεγαλύτερες αγορές κρέατος της Πολωνίας, αγόρασε 16 εκατομμύρια κιλά (νωπά, κατεψυγμένα και παραπροϊόντα), αξίας 64 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Με διέταξαν οι επιτηρητές μου να μαρκάρω το κρέας ως υγιές και βασικά να το κάνω πιο όμορφο αφαιρώντας τα σάπια κομμάτια με το μαχαίρι μου. Ήταν φρικτό. Η μυρωδιά από το σαπισμένο κρέας σου προκαλεί εμετό», αναφέρει ο δημοσιογράφος που εργάστηκε στο σφαγείο και κατέγραψε τα κρυφά πλάνα.

Κατά τη διάρκεια των τριών βραδιών της βάρδιας του υπολόγισε τη σφαγή 28 άρρωστων αγελάδων ενώ ένα μήνα αφότου σταμάτησε να εργάζεται εκεί κατέγραψε τα φορτηγά που πηγαινοέρχονταν για 5 εβδομάδες από ένα κοντινό χωράφι.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs